Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2007/08:117 En långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation

Motion 2007/08:Ju28 av Sonia Karlsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2007/08:117
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-04-02
Bordläggning
2008-04-03
Hänvisning
2008-04-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Motala ska behållas som kansliort inom Linköpings tingsrätt.

Motivering

I skrivelsen föreslås att Linköpings tingsrätt bör ha kansli enbart i Linköping, att verksamhetsskäl talar för den föreslagna förändringen och att avstånden inte är sådana, 5 mil, att domstolsverksamhet ska bedrivas på mer än en ort.

Reformeringen av domstolsväsendet innebar för vår del att tingsrätterna i Motala, Mjölby och Linköping skulle utgöra en domkrets med kansliorter i Linköping och Motala. Förändringen av Motala tingsrätt till kansliort skedde i maj 2001. I Motala handläggs i första hand mål och ärenden med lokal anknytning till Motala, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Befolkningsunderlaget i dessa kommuner är drygt 55 000. Befolkningsunderlaget för hela tingsrätten är knappt 250 000 invånare. Med detta befolkningsunderlag är Linköpings tingsrätt en av de större i landet. Det är självklart mycket viktigt att behålla verksamheten vid kansliorten i Motala för att uppnå en god lokal anknytning till Motala, Vadstena och Ödeshög.

Tyvärr så respekterade förra lagmannen vid Linköpings tingsrätt inte regeringens och riksdagens beslut. I stället för att göra det bästa av situationen och se till att verksamheten fungerade väl på båda kansliorterna så agerade lagmannen för att beslutet skulle rivas upp och Motala kansliort läggas ned. Bland annat så återbesattes ej tjänsten som rådman vid kansliet, varför samtliga ungdomsmål och häktesförhandlingar förlades till Linköpings tingsrätt, vilket har inneburit resor, transporter av häktade och inte minst också olägenheter för polis, advokater och målsägande.

Tyvärr har inte heller nuvarande lagman arbetat för att intentionerna i riksdagsbeslutet, om en fungerande kansliort i Motala, har kunnat uppfyllas.

Intentionerna i riksdagsbeslutet, att Linköpings tingsrätt skulle ha en väl fungerande kansliort i Motala har motarbetats och inte getts det innehåll som var avsett. Min bestämda uppfattning är att Motala kansliort är väsentlig för den västra länsdelen för att kunna bibehålla en så god lokal förankring av rättsskipningen som möjligt.

I Domstolsverkets översyn av organisationen av Linköpings tingsrätt sägs att tillgängligheten för vissa medborgare kommer att försämras om verksamheten vid kansliet i Motala flyttas till Linköping. Detta är en betydande underskattning eftersom samtliga medborgare i Motala, Vadstena och Ödeshög får en försämrad tillgänglighet. Från polismyndigheten har uppgivits att om verksamheten vid tingsrättens kansli i Motala flyttas till Linköping skulle det innebära ett större antal resor för polisen i samband med förhandlingar. Att centralisera all verksamhet till kansliorten Linköping kan äventyra säkerheten för medborgarna i Motala-Vadstena polisdistrikt. Det sker ett sextiotal häktningsförhandlingar per år från Motala-Vadstena polisdistrikt. Detta tar resurser från polisens övriga verksamhet då alltid två poliser deltar vid transporterna. Således tas dessa resurser i anspråk för häktningstransporter i stället för förebyggande arbete för att skapa trygghet för medborgarna.

Att hålla riskfyllda förhandlingar i Linköping är förståeligt av säkerhetsskäl. Ett mer flexibelt arbetssätt inom tingsrätten skulle vara önskvärt där många mindre riskfyllda förhandlingar skulle kunna föras i Motala kansliort.

En nedläggning av Motala kansliort riskerar att medföra att redan alltför långa handläggningstider blir ännu längre. Kostnadsökningar utanför tingsrättens egen budget uppstår för parter, ombud och vittnen. Risken finns att fler vittnen uteblir, vilket också kan medföra rättegångshinder och att rättegångar därför måste ställas in. Också svårigheten att rekrytera lokala nämndemän, vilket är en av förutsättningarna för att garantera ett likvärdigt rättssystem i hela regionen, samt den befarade bristen vad avser advokatresurser talar starkt emot en koncentration av domstolsverksamheten till enbart Linköping.

Med hänvisning till vad som ovan anförts anser jag att Motala ska bibehållas som kansliort inom Linköpings tingsrätt.

Stockholm den 28 mars 2008

Sonia Karlsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Motala ska behållas som kansliort inom Linköpings tingsrätt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.