Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2013/14:71 Telefonförsäljning på premiepensionsområdet

Motion 2013/14:C3 av Markus Wiechel (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2013/14:71
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2014-02-19
Bordläggning
2014-02-20
Hänvisning
2014-02-21

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hur konsumentskyddet på premiepensionsområdet ska se ut.

Motivering

Konsumentskyddet vid telefonförsäljning måste stärkas, och Sverigedemokraterna är positiva till regeringens intentioner med propositionen. Det liggande förslaget är dock alldeles för långt att gå när det inte utretts tillräckligt, och ett flertal negativa konsekvenser kan bli innebörden av ett införande. Ett införande av krav på skriftliga avtal innebär ett frånsteg från huvudregeln i svensk avtalsrätt om att avtal kan ingås formlöst.

Enligt Svenskt Näringsliv sker ungefär hälften av alla affärer via telefon, och telemarketingbranschen står i dag för runt 30 000 arbetstillfällen i Sverige. Nästan samtliga av dessa jobb inom telemarketing går till ungdomar. Därför är denna typ av försäljning mycket viktig för att en utsatt grupp ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Redan tidigare har politiker föreslagit att skriftliga avtal ska gälla vid telefonförsäljning, en åtgärd som enligt branschföreträdare skulle kunna innebära att försäljningen mer än halverades, trots ett förhållandevis lågt antal missnöjda konsumenter. Lyckligtvis föreslår nu inte regeringen en sådan drastisk åtgärd för hela branschen, men likväl föreslås det inom ett område som står för en stor andel av telemarketingförsäljningen. Seriösa företag ska inte straffas för att det finns oansvariga på marknaden som inte tar ett ansvar som för många är en ren självklarhet.

Premiepensionsområdet är ett mycket viktigt område, inte minst i en tid då pensionärer får allt mindre resurser att leva på. Utan att konsekvenserna av förslagen noga utretts finns det negativa inslag som är viktiga att tänka på. Propositionens förslag skulle på sikt kunna innebära en kraftig minskning av antalet personer som över huvud taget väljer att placera sina tillgångar i bra fonder till sin pension. Detta eftersom många saknar den kunskap eller det intresse som krävs för att själv kunna placera sina tillgångar. Av den anledningen är förvaltnings- eller rådgivningstjänster som avser premiepensionen en viktig bransch. Rent privatekonomiskt skulle regeringsförslaget vara negativt för många personer i framtiden. Med färre samtal kring premiepensionsområdet skulle således färre intressera sig för att alls planera sin framtid som pensionär.

Flera viktiga remissinstanser har med rätta pekat ut flera problem med förslaget, och de påpekar helt riktigt att förslaget skulle innebära ett ingrepp i den grundläggande principen om giltigheten av muntliga avtal. Med rätta hänvisar de även till behovet av självreglering samt en mer effektiv tillsyn.

Oseriösa och rent av omoraliska företrädare för telemarketingbranschen som utnyttjar okunskap eller brist på intresse för en produkt eller tjänst som är till salu bör stoppas. Det finns dock flera sätt att lösa detta på, vilket undertecknad redan tidigare har föreslagit. Redan i dag finns den utrustning som krävs för att spela in säljsamtal. Många av de samtal som äger rum spelas dessutom in i utbildningssyfte, vilket snarare borde vara regel än undantag för att också i efterhand kunna säkerställa vad som egentligen har sagts under samtalet. Då tekniken redan finns, behöver detta tillägg inte innebära någon extra kostnad för företag som sysslar med telemarketing utan enbart finnas som skydd för konsumenter. Krav bör införas på att samtliga köpare i slutet av samtliga säljsamtal får en möjlighet att svara på frågan om de önskar lägga till något. Med anledning av detta bör det i distansavtalslagen införas krav på att samtliga säljsamtal spelas in och sparas för framtida behov. Dessutom bör det införas krav på den nämnda följdfrågan i slutet av samtliga säljsamtal. Dessa förslag skulle eliminera eventuella frågetecken kring vilka avtal som en konsument har ingått eller ej. Samtidigt som konsumenternas villkor blir bättre och säkrare slipper seriösa företag enorma kostnader.

Alla konsumenter, oavsett område, bör i de fall de ingått ett avtal per telefon få den information de behöver och de villkor som gäller vid ett tecknande av ett avtal inom rimlig tid innan ångerrätten tagit slut. Företag som inte följer rådande regler med såväl inspelning av samtal som att skicka information i tid bör också stå till svars för sina misstag och därmed också drabbas av nödvändiga konsekvenser. Skulle de nämnda förslagen inte räcka, är vi givetvis öppna för att stödja ett förslag i enlighet med propositionen.

Stockholm den 19 februari 2014

Markus Wiechel (SD)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen avslår propositionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hur konsumentskyddet på premiepensionsområdet ska se ut.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.