Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2008/09:170 En sammanhållen svensk havspolitik

Motion 2008/09:MJ12 av Christer Engelhardt (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2008/09:170
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2009-04-01
Bordläggning
2009-04-02
Hänvisning
2009-04-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera ett internationellt forskningscentrum på Gotland.

Motivering

Gotland är ett av Sveriges mest välbesökta turistmål i centrum av Östersjöregionen. I denna region bor det i dag cirka 85 miljoner invånare, vilket gör regionen till en av de mest expansiva i Europa.

Gotland och Östersjöregionen har en speciell och attraktiv natur med många vackra kustområden. För Gotland liksom för länderna kring Östersjön är Östersjöns miljö lika viktig för den bofasta befolkningen som för turistnäringen. Som regeringen skriver i propositionen så är Östersjöns miljö inte bara ett problem och ett ansvar för Sverige utan detta är minst lika viktigt och innebär ett lika stort ansvar för alla länder runt Östersjön. Det krävs kraftfulla politiska insatser och samarbete mellan länderna i Östersjöregionen för att förbättra miljön i Östersjön.

I Sverige har vi kommit långt i arbetet med 16 ambitiösa miljökvalitetsmål, varav ett miljömål innebär att havsmiljön i Östersjön måste förbättras. Med Östersjön klassad som ett särskilt känsligt havsområde bör Östersjöländerna samlat arbeta med forsknings- och miljöövervakning av Östersjöns miljöproblem. Sverige bör i detta ta initiativ till ett internationellt forskningscentrum för utbildning och kunskap om liv och miljö i Östersjön. Det bästa försvaret mot ekologiska problem är god kunskap och forskning på området. Gotland med sitt läge i Östersjön, med en alltmer internationell Östersjöprofil och med en bra högskola skulle med största framgång kunna utgöra platsen för ett sådant internationellt forskningscentrum.

Östersjöns tillstånd utmanar en hel del av våra närmaste näringar, såsom turismen och fisket, för att nämna två uppenbara exempel. Om vi vill ha en levande svensk fiskerinäring som inte bara ger arbetstillfällen utan även befäster en stolt, gammal kultur i Sveriges kustområden, måste vi gemensamt med så många parter som möjligt skapa en långsiktigt hållbar utveckling för vårt närmaste hav. Östersjöns miljö är inte bara ett problem och ett ansvar för Sverige utan detta är minst lika viktigt och innebär ett lika stort ansvar för främst alla länder runt Östersjön.

Det krävs med andra ord kraftfulla politiska insatser och samarbete mellan länder för att förbättra situationen i Östersjön. Kontakten inom EU och över Östersjön måste kontinuerligt ökas och måste få ökad politisk prioritet.

Östersjön är en fråga som inte är begränsad till ett särskilt län eller Sverige, varför satsningen är tydligt inriktad på ett starkt utvecklat internationellt samarbete.

Det är också därför som Sverige de senaste åren, som biståndsinsatser, byggt flera stora reningsverk i de baltiska länderna. Det ger resultat. Samarbete är nyckeln. Bara gemensamt med varandra och våra Östersjögrannar kan vi formulera en läkning av vårt sargade hav på sikt. Arbetet för att rädda Östersjön kommer att ta lång tid och måste prioriteras.

Stockholm den 1 april 2009

Christer Engelhardt (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera ett internationellt forskningscentrum på Gotland.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.