Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2008/09:16 Godkännande av Dataskyddsrambeslutet

Motion 2008/09:Ju9 av Lena Olsson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2008/09:16
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-09-30
Bordläggning
2008-10-14
Hänvisning
2008-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska ta initiativ till förstärkningar av Dataskyddsrambeslutet.

Motivering

I takt med att EU-samarbetet har fördjupats i frågor om utbyte av personuppgifter på det rättsliga området, så är det viktigt att trygga ett gott skydd för uppgifterna. Vi välkomnar därför Dataskyddsrambeslutet, men tycker samtidigt att det finns vissa brister. Dessa brister har lyfts fram av Datainspektionen, Europeiska datatillsynsmannen och cheferna för dataskyddsmyndig­heterna i EU:s medlemsstater och vi ska här lyfta fram några av de punkterna.

I hela världen finns en oroande utveckling som innebär att man gör undantag från rättssäkerheten på alltfler områden. I rambeslutet märks detta genom det undantag som säger att rambeslutet inte är tillämpligt på nationell säkerhetstjänst. Att det bör ställas upp rättssäkerhetsgarantier även när det gäller detta område är för oss självklart.

Vidare finns det i rambeslutet en otydlighet vad gäller ändamålsprincipen. Samtidigt som det anges att uppgifter endast får användas för de syften för vilka de samlats in, finns ett undantag som säger att om ett land som har lämnat en uppgift till ett annat land godkänner ett utvidgat användningsområde så är detta tillåtet. Detta är mycket problematiskt eftersom ändamålsprincipen är grundläggande för dataskydd och denna formulering bör regeringen försöka förändra.

Datainspektionen har även lyft fram problemet med att personer som anser sig felaktigt registrerade kommer att få problem om uppgifter sänts till ett annat land. I dessa fall kan man tvingas driva processer i andra länder, vilket självklart är svårt. I stället anser inspektionen att man ska kunna vända sig till sitt eget lands myndigheter.

Slutligen finns i rambeslutet varken regler om att uppgifter ska åtskiljas med hänsyn till tillförlitlighet eller om att skilja registrerade personer åt beroende på om de är exempelvis misstänkta eller brottsoffer. Inte heller finns be­stämmelser om gallring av uppgifter, vilket är en annan väldigt grundläggande dataskyddsprincip. I stället sägs att uppgifter får lagras så länge det behövs för ändamålet.

Regeringen bör ta initiativ till att Dataskyddsrambeslutet förstärks i dessa avseenden. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Även om vi alltså inte är helt nöjda konstaterar vi samtidigt att alla länder inom EU även fortsättningsvis är bundna av de regler som följer av Europakonventionen. Man får då förutsätta att den följs. Det finns dock anledning att oroa sig för att EU-länder framöver kommer att se rambeslutet som miniminivå för dataskydd och att Europakonventionens roll förminskas.

Stockholm den 25 september 2008

Lena Olsson (v)

Marianne Berg (v)

Amineh Kakabaveh (v)

Hans Linde (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska ta initiativ till förstärkningar av dataskyddsrambeslutet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.