Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2006/07:33 Godkännande av utkast till rådets beslut om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II)

Motion 2006/07:Ju7 av Lena Olsson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2006/07:33
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2007-01-18
Bordläggning
2007-01-19
Hänvisning
2007-01-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2006/07:33 Godkännande av utkast till rådets beslut om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

Inledning

Vänsterpartiet röstade emot Sveriges anslutning till Schengenkonventionen när frågan avgjordes av riksdagen våren 1998. De tyngsta invändningarna då var att Schengen­samarbetet hotade den personliga integriteten och också riskerade att inskränka flyktingars möjligheter att söka asyl och att det viktiga samarbetet mot gränsöver­skridande brottslighet borde ha organiserats i former som inte hotade den enskildes rättssäkerhet och asylrätten. Nu kan det konstateras att Vänsterpartiet tyvärr hade rätt i sina farhågor. Trots de försäkringar om motsatsen som regeringen då lämnade har Sverige kompletterat sin asyllagstiftning med transportörsansvar för att kortsluta asylrätten. Rättslösheten för de miljoner som registrerats i Schengens informationssystem är nästan total.

Den 2 juni 2006 kom EU:s justitie- och inrikesministrar preliminärt överens om en ny förordning, Schengen Information System II (SIS II). SIS II kommer att starkt påverkas av annan EU-lagstiftning som är under antagande. Det gäller beslutet om SIS II för polisändamål och förordningen om tillgång till SIS II för myndigheter som ansvarar för motorfordonsregistering. Det gäller även det föreslagna Visa Information System (VIS), den framtida användningen av Eurodac samt införande av biometriska kännetecken i EU:s databaser och i EU-passen.

Rättssäkerhetsbristerna i förslagen har kritiserats av bland annat Sveriges advokatsamfund, som också ifrågasätter behovet av systemet. Vi delar denna kritik och kan konstatera att redogörelsen för behovet i propositionen utsträcker sig till mindre än en halv sida.

Tidigare motion

Under den allmänna motionstiden lämnade Vänsterpartiet in en motion med förslag på förändringar av SIS II (motion 2006/07:Ju217). Dessa ståndpunkter gäller fortfarande, och motionen från den allmänna motionstiden kommer att behandlas samtidigt som denna motion. Därmed föreslår vi också avslag på den proposition som regeringen lagt fram om att godkänna rådets beslut.

Allvarliga brister i lagstiftningsprocessen

Vänsterpartiet anser att lagstiftningsprocessen måste utgå ifrån demokratisk insyn. Lagstiftning får inte hastas fram, och riksdagen bör ges möjlighet att bedöma konsekvenserna av sina beslut. För att säkerställa rättssäkerheten och för att värna en demokratisk lagstiftningsprocess skall därför propositioner om antaganden av rambeslut innehålla förslag till följdlagstiftning.

Av samma anledningar måste alla lagstiftningsanknutna processer inhämta synpunkter från samhället. Ett remissförfarande av traditionellt slag har inte tillämpats i detta fall, utan remisstiden har varit väldigt kort. Vi anser att propositioner om antaganden av rambeslut skall föregås av sedvanlig remissbehandling.

Stockholm den 15 januari 2007

Lena Olsson (v)

Marianne Berg (v)

Jacob Johnson (v)

Kalle Larsson (v)

Hans Linde (v)

Pernilla Zethraeus (v)

Alice Åström (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår proposition 2006/07:33 Godkännande av utkast till rådets beslut om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.