Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:197 Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning

Motion 2005/06:MJ44 av Jan Andersson m.fl. (c, m, fp, kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:197
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2006-04-06
Bordläggning
2006-04-07
Hänvisning
2006-04-18

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2005/06:197.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag på fortsatta forskningsinsatser för att förbättra djurskyddet inom pälsdjursnäringen.

Bakgrund

I propositionen om skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning föreslår regeringen tillsammans med samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet en ändring i djurskyddslagen (1988:534). Ändringen innebär att kraven på djurhållningen vid uppfödning av minkar för pälsproduktion skärps genom att det i lagen preciseras att minkar skall hållas så att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ägna sig åt annan sysselsättning samt av att periodvis vara ensamma kan tillgodoses. Det anges dessutom att minkar skall ha tillgång till vatten att simma i. Vidare gör regeringen bedömningen att företag som tvingas upphöra med sin verksamhet bör kunna få ersättning. Den närmare utformningen av ersättningen bör utredas. Till grund för propositionen ligger Pälsdjursutredningen som överlämnade sitt betänkande Djurens välfärd och pälsdjursnäringen (SOU 2003:86) i oktober 2003.

Inledning

Den ändring i djurskyddslagen som propositionen föreslår kommer i praktiken medföra ett näringsförbud för uppfödning av minkar för pälsproduktion. Partierna i ”Allians för Sverige” är mycket kritiska till regeringens sätt att hantera frågan, både ur ett djurskyddsperspektiv och ur ett företagarperspektiv. Vi menar att grunden för ”näringsförbudet” är för svagt, vilket också förarbetena till propositionen visar. Pälsdjursutredningens inriktning mot ökad forskning och utveckling tillsammans med näringen, har regeringen inte be­aktat i den nu föreslagna förändringen av djurskyddslagen. Lagrådets invänd­ningar mot förslaget är också mycket tydliga och man motsätter sig
exempelvis kravet på badvatten.

Efterfrågan på päls är i högsta grad internationell. De svenska uppfödarna står sig väl i denna konkurrens bl.a. tack vare god pälskvalité till följd av god djurhållning. Utan att ge avkall på djurskyddet, är vi övertygade om att branschen har en framtid också i Sverige. Vi ställer oss inte bakom regeringen och dess samarbetspartiers förslag om ändring i djurskyddslagen och yrkar därför avslag på propositionen.

Djurskydd i världsklass

Vår utgångspunkt är att djur ska behandlas väl och skyddas från onödigt lidande. Människan har genom sin unika ställning ett särskilt ansvar för att djuren behandlas väl. Självklart ska näringen uppfylla de lagkrav som finns. Vad vi nu vänder oss mot är att den föreslagna förändringen av lagen inte har stöd av vare sig vetenskap eller beprövad erfarenhet.

Vi ska vara stolta över den ambitiösa lagstiftning för djurskydd som vi har i Sverige. Men vi ska inte luta oss tillbaka för det, utan självklart kräver djurskyddet utveckling. Då inte lagstiftningen är tillräcklig eller efterlevs för att skydda djuren, måste lagar och föreskrifter utvärderas och kompletteras. Djurskyddet kan förbättras såväl genom lagstiftning som genom utvecklad tillsyn.

Vi menar dock att det inte finns anledning eller tillräckligt med underlag för att genomföra de förändringar i djurskyddslagen som föreslås i propositionen. I utredningen ”Djurens välfärd och pälsdjursnäringen, SOU 2003:86” menar man att det behövs mer tid för forskning och man är också kritisk till vissa delar av den forskning som gjorts. Det är därför viktigt att ta till vara näringens vilja till metodutveckling av verksamheten, för att tillsammans medverka till ett ständigt förbättrat djurskydd. Vi begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på fortsatta forskningsinsatser för att förbättra djurskyddet inom pälsdjursnäringen.

Företagande

Allians för Sverige vet att det är företagen som skapar arbetstillfällen och tillväxt, och som därmed bidrar till vår gemensamma välfärd. Vi måste därför ha ett bra företagsklimat och en sund näringspolitik. Att som i propositionen i praktiken föreslå ett näringsförbund menar vi är en osund politik. Så länge efterfrågan på pälsprodukter finns från konsumenterna, så kommer det också att finnas pälsdjursuppfödning. Förbjuds eller förhindras svensk pälsdjursuppfödning kommer motsvarande antal djur att födas upp i andra länder, oftast med sämre djurskydd, för att fylla efterfrågan. Redan idag flyttar flera företag inom olika branscher sin produktion till andra länder eller gör sina nyinvesteringar på annan plats än i Sverige. Det är således inte någon fördel vare sig för Sverige, svenska pälsdjursuppfödare eller för pälsdjuren om denna näring försvinner från landet. Drygt hälften av världsproduktionen av minkskinn sker i Skandinavien, där Danmark dominerar. Debatten om djurskydd och pälsdjursnäringen pågår även i andra länder men inte alls i samma riktning som regeringen nu föreslagit (undantaget är England och en delstat i Österrike, där pälsdjursnäringen förbjudits och effekten blivit att produktionen flyttats till Polen och Baltikum). Regeringarna i Danmark, Norge, Polen och Finland går i motsatt riktning och lämnar stöd till etablering av minkfarmer. Allians för Sverige vill vidareutveckla svenskt näringsliv. Vi vet att vi står oss väl i den internationella konkurrensen såväl med produktkvalitet som med djurhänsyn.

Stockholm den 6 april 2006

Jan Andersson (c)

Cecilia Widegren (m)

Anita Brodén (fp)

Sven Gunnar Persson (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen avslår proposition 2005/06:197.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag på fortsatta forskningsinsatser för att förbättra djurskyddet inom pälsdjursnäringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.