Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:64 En begränsningsregel för förmögenhetsskatten, m.m.

Motion 2003/04:Sk29 av Anna Grönlund m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:64
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2004-02-18
Bordläggning
2004-02-19
Hänvisning
2004-02-20

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag om sänkt förmögenhetsskatt genom slopad sambeskattning mellan makar samt om höjt fribelopp enligt vad som anförs i motionen.

Inledning

I propositionen föreslår regeringen en begränsningsregel för förmögenhetsskatten enligt samma modell som den nyligen införda begränsningsregeln för fastighetsskatten. Den som betalar förmögenhetsskatt för sin permanentbostad och har rätt till reduktion av fastighetsskatten ska även få reduktion av förmögenhetsskatten.

Motivering

Förmögenhetsskatten är en skadlig och orättvis skatt.

Förmögenhetsskatten är skadlig för Sverige för att den minskar sparandet och främjar skatteflykt. Riksskatteverket uppskattade i en utredning som offent­lig­gjordes 2002 att svenska sparare har gömt undan motsvarande 500 miljarder kronor i utlandet för att slippa svensk förmögenhets­skatt. Som en följd av detta går staten även miste om skatten på avkastningen. När sparande drivs ut ur landet finns det mindre riskkapital, något som i första drabbar nystartade och växande företag.

Avskaffad förmögenhetsskatt är ett av de viktigaste kraven som näringslivets organisationer har framfört under de hittills totalt resultatlösa tillväxt­samtal som regeringen tog initiativ till 2003.

Förmögenhetsskatten är orättvis därför att den i praktiken inte berör de personer som har de största förmögenheterna. Genom de speciella undantag för vissa stora aktieägare som den socialdemokratiska regeringen införde i mitten av 1990-talet betalar numera vissa miljardärer ingen skatt på stora delar av sin förmögenhet.

Syftet med dessa undantag var att se till att vissa stora företagsägare inte flyttade utomlands och därmed tog med sig vissa av sitt företags verksamheter och arbetsplatser utanför landet. Frågan är dock: Varför kan inte alla svenskar som sparar och investerar i produktiv verksamhet behandlas på sam­ma sätt?

Förmögenhetsskatten drabbar också äldre personer som amorterat på sitt hus och ibland lever på låga inkomster. Husets värde gör dem kanske förmögna på pappret, men någon förmögenhet förfogar de inte över så länge de vill bo kvar i sina hus. Därför borde de inte heller betala någon förmögenhetsskatt.

Genom att föreslå denna begränsningsregel erkänner regeringen det ohållbara i dagens situation. Istället för att vilja införa ny undantag i förmögenhets­skatten borde regeringen ha föreslagit att förmögenhets­skatten skulle sänkas för alla och på sikt avskaffas.

Folkpartiets förslag är enkelt och tydligt. Vi vill ha en rättvis beskattning som stimulerar sparande och företagande. Som en första åtgärd vill vi sänka förmögen­hetsskatten genom att avskaffa sambeskatt­ningen av makar och höja fribeloppet. Sam­beskattningen av makar i förmögenhets­beskattningen är en rest från en förgången tid som det finns starka jämställdhets­skäl för att ta bort. I oktober 2003 motionerade vi om att avskaffa sambeskattningen i förmögenhetsskatten från detta år och att höja fribeloppet i förmögenhetsskatten till 2,1 miljoner kronor 2005. Inom tre år vill Folkpartiet avskaffa förmögenhetsskatten helt. Vi avser att återkomma till riksdagen med förslag i frågan tills detta är genomfört.

Stockholm den 18 februari 2004

Anna Grönlund (fp)

Gunnar Andrén (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag om sänkt förmögenhetsskatt genom slopad sambeskattning mellan makar samt om höjt fribelopp enligt vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.