Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:71 Sveriges antaganden av rambeslut om gemensamma utredningsgrupper

Motion 2001/02:Ju6 av Kia Andreasson m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:71
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2002-01-18
Numrering
2002-01-21
Hänvisningsförslag
2002-01-21
Utskottsförslag
2002-01-21
Granskning
2002-01-21
Registrering
2002-01-21
Bordläggning
2002-01-22
Hänvisning
2002-01-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens begäran om godkännande av utkast till rambeslut om gemensamma utredningsgrupper.

Motivering

Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen skall godkänna det utkast till rambeslut om gemensamma utredningsgrupper som utarbetats inom Europiska unionen. Regeringen redovisar i propositionen de lagändringar som rambeslutet förväntas föranleda. Några förslag till lagändringar läggs dock inte i föreliggande proposition. Regeringen motiverar detta med behovet av ett snabbt antagande av rambeslutet.

10 kap. 2 § regeringsformen hindrar, enligt Miljöpartiets förmenande, riksdagen från att godkänna ett utkast till en överenskommelse inom EU:s tredje pelare, vilket här är fråga om. Det är frågan om en överenskommelse som förutskickas kräva ändring i lag.

Miljöpartiet hemställer om avslag på propositionen av följande skäl: Riksdagen ombeds godkänna ett utkast till rambeslut, utan kännedom om dess faktiska slutliga lydelse och vilka konkreta lagändringar rambeslutet kräver. Rambeslutet har inom Europeiska unionen framförhandlats i en hast med hänvisning till förändrade förundersökningsbehov i anledning av händelsen den 11 september 2001. Regeringen fortsätter i samma anda och söker hasta igenom riksdagens godkännande. Bedömningsunderlag om såväl behovet av dessa utredningsgrupper som konsekvenser av föreliggande utkast till rambeslut saknas. Bristerna i utrednings- och bedömningsmaterial förhindrar en faktabaserad riksdagsdebatt och ett sakligt motiverat beslut.

Miljöpartiet efterfrågar specifikt en problembilds- och konsekvensanalys. Underlaget är inte endast av betydelse för att bedöma behov och konsekvenser på nationell nivå. Det är inte heller möjligt att bedöma hur dessa så kallade ad hoc-grupperingar förhåller sig till andra gemenskapsorgan, såsom t.ex. Europol och Eurojust. Miljöpartiet ser det som angeläget att inte tillskapa fler grupperingar eller organ med specifika befogenheter och regler vars verksamhetsområden tangerar varandra eller är desamma.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 18 januari 2002

Kia Andreasson (mp)

Per Lager (mp)

Mikael Johansson (mp)

Marianne Samuelsson (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår regeringens begäran om godkännande av utkast till rambeslut om gemensamma utredningsgrupper.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.