Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:70 Offentlighetsprincipen och informationstekniken

Motion 2001/02:K45 av Per Lager m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:70
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-01-18
Numrering
2002-01-22
Hänvisningsförslag
2002-01-22
Utskottsförslag
2002-01-22
Granskning
2002-01-22
Registrering
2002-01-22
Bordläggning
2002-01-22
Hänvisning
2002-01-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i första hand tillsätter en utredning som får i uppdrag att företa en fullständig och förutsättningslös revidering av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen i syfte att åstadkomma en grundlag i fas med den nuvarande mediala och tekniska verkligheten och dess utveckling.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i andra hand tillsätter en utredning som ser över 2 kap. 11 § första stycket 3 tryckfrihetsförordningen, den s.k. biblioteksregeln.

Motivering

Tryck- och yttrandefrihetslagens system och komplexitet

Den föreslagna ändringen i 2 kap. 3 § andra stycket medför knappast, såsom regeringen anför, att det klargörs att en s.k. färdig elektronisk handling anses förvarad hos myndighet oavsett om den kan tas fram med rutinbetonade åtgärder eller ej. Rekvisitet ”rutinbetonade åtgärder” och rekvisitet ”upp­tagning” är vaga. Risken för att det förra inskränker offentlighetsprincipen kan inte bortses ifrån. Det senare kan, såsom Lagrådet befarar, medföra gränsdragningssvårigheter. Lagrådet har föreslagit en ändring i 2 kap. 3 § första stycket av begreppet upptagning, så att det framgår att en upptagning kan ha ett på förhand bestämt innehåll eller utgöra en sammanställning av uppgifter ur en eller flera upptagningar. Regeringen har dock ansett att en distinktion mellan olika former automatiserad behandling är vansklig, eftersom det inte utan närmare analys är möjligt att överblicka konsekvenserna av en dylik ändring av ett av grundbegreppen i tryckfrihetsförordningen.

Lagrummets svårttillgänglighet påvisar (som Miljöpartiet påpekat i motion till proposition 2001/02:74 Yttrandefrihetsgrundlagen och Internet) behovet av en total och förutsättningslös översyn av tryckfrihetsförordningen, både vad gäller dess systematik och terminologi, en översyn som bör omfatta även yttrandefrihetsgrundlagen och ha som syfte att utreda och föreslå en gemensam tryck- och yttrandefrihetsgrundlag.

Biblioteksregeln

Regeringen anför att en tillämpning av den s.k. biblioteksregeln i de flesta fall ”torde” leda till att information som är tillgänglig via Internet inte är att se som en allmän handling hos myndigheterna. Miljöpartiet delar inte regeringens bedömning att det nu inte bör införas någon särskild bestämmelse som reglerar hur de informationsmängder som en myndighet har tillgång till via Internet skall behandlas från offentlighetssynpunkt. Vi delar däremot bedömningen att konsekvenserna av en nyordning bör utredas närmare. Detta bör göras i en förutsättningslös utredning av hela tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen i syfte att åstadkomma en systematisk och terminologiskt begriplig grundlag baserad på de föreliggande mediala och tekniska förhållandena och den mediala och tekniska utvecklingen.

Den nuvarande utformningen av biblioteksregeln saknar begreppslig och språklig klarhet. Miljöpartiet delar den kritik som framförts i remissyttranden. Lämpligheten av att alla handlingar åtkomliga via Internet skall anses som till myndighet inkommen och förvarad handling kan ifrågasättas. Huruvida all via Internet tillgänglig information har karaktär av referensmaterial är tveksamt.

Vi anser att den s.k. biblioteksregeln bör ses över. Förvaringsrekvisitet och kriterierna för vad som i sammanhanget är att definiera som en offentlig handling bör analyseras.

Stockholm den 18 januari 2002

Per Lager (mp)

Kia Andreasson (mp)

Marianne Samuelsson (mp)

Mikael Johansson (mp)

Barbro Feltzing (mp)

Ewa Larsson (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i första hand tillsätter en utredning som får i uppdrag att företa en fullständig och förutsättningslös revidering av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen i syfte att åstadkomma en grundlag i fas med den nuvarande mediala och tekniska verkligheten och dess utveckling.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i andra hand tillsätter en utredning som ser över 2 kap. 11 § första stycket tryckfrihetsförordningen, den s.k. biblioteksregeln.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.