Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:151 Tillsynen över arbetslöshetsförsäkringen

Motion 2001/02:A7 av Stefan Attefall m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:151
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-04-09
Bordläggning
2002-04-10
Hänvisning
2002-04-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Riksrevisionen får möjlighet att granska arbetslöshetskassornas handläggning av arbetslöshetsersättningen för att förstärka rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening om vad i motionen anförs om vikten av tydliga ansvarsförhållandena vad gäller tillsyn och revision över arbetslöshetsförsäkringen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om resurstilldelningen.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen att tillsynen över alla delar av arbetslöshetsförsäkringen ska ligga hos en fristående myndighet som ska benämnas Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Motiven för skapandet av den nya myndigheten är att garantera rättssäkerheten och säkra likabehandlingen av de försäkrade samt att stärka försäkringens legitimitet. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ska – med undantag för utbetalning av statsbidrag – överta samtliga av Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) nuvarande uppgifter i förhållande till arbetslöshetskassorna.

Den nya tillsynsmyndigheten ska granska Arbetsmarknadsverkets (AMV) rutiner för hantering vid arbetsförmedlingen av ärenden om arbetslöshetsersättning.

Allmänna synpunkter

Kristdemokraterna har länge krävt ökad rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen. En studie som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) gjort visar hur arbetslöshetsförsäkringens regelverk har tillämpats ute på landets arbetsförmedlingar. IFAU konstaterade att regelverket hanteras med stor variation i tillämpningen. Ur rättssäkerhetsperspektiv är spridningen av tillämpningen ett stort problem, eftersom kraven inte bör vara beroende av vilken förmedlare som den sökande möter. Arbetslöshetsförsäkringen har följaktligen inte fungerat på ett tillfredsställande sätt.

En ny myndighet har absolut inget egenvärde. Vi ser dock att en självständig myndighet på ett bättre sätt än vad som nu är fallet kan kontrollera att kravet på rättssäkerhet och likabehandling uppfylls. Den nya myndigheten kan koncentrera sig på uppdraget att utföra tillsyn av arbetslöshetskassorna. Förslaget innebär också en tydlig ambitionshöjning vad gäller rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen, vilket vi givetvis välkomnar.

Regeringen har inte låtit Lagrådet granska propositionens förslag med hänvisning till att förslagen om ändring i lagen om arbetslöshetsförsäkringen inte hör till lagrådets granskningsområde samt att ändringarna är av enkel beskaffenhet. Vi menar dock att en lagrådsremiss hade varit välkommen. Även om lagändringarna är av enklare beskaffenhet visar kritik från några av remissinstanserna, till exempel Statskontoret och RRV, att förslagen inte är helt okontroversiella och att vissa delar av förslagen är av principiell natur. Det gäller till exempel frågan om huruvida det är lämpligt att en statlig myndighet utövar tillsyn av en annan statlig myndighet.

Nedan redovisas de punkter där vi har invändningar eller önskar förtydliganden.

Synpunkter på delförslagen

En ny tillsynsmyndighet inrättas

När det gäller förslaget att inrätta en fristående tillsynsmyndighet tillstyrker vi propositionens förslag. En fristående tillsynsmyndighet gör att vi kommer bort från dagens situation, där AMS både ska tillämpa de lagar och regler som omgärdar arbetslöshetsförsäkringen och se till att reglerna följs. Vi menar också att AMS, vars uppgift som central myndighet innefattar en rad olika uppdrag, idag inte har möjlighet att fokusera på det viktiga uppdraget som tillsynsmyndighet.

Tillsynsmyndighetens uppgifter i förhållande till arbetslöshetskassorna

En ny myndighet vars kärnverksamhet är tillsyn av arbetslöshetsförsäkringen har större möjlighet att upprätthålla rättssäkerhet och likabehandling i de olika arbetslöshetskassorna. När det gäller revisionen av arbetslöshetskassorna bereds frågan i särskild ordning. Regeringen påpekar att man avser att återkomma i ärendet senare. Vi föreslår att Riksrevisionen ska få möjlighet att granska arbetslöshetskassornas handläggning av arbetslöshetsersättningen. Detta är viktigt för att förstärka rättssäkerheten och likabehandlingen i arbetslöshetsförsäkringen.

Tillsynsmyndighetens uppgifter i förhållande till AMV

Riksrevisionsverket (RRV) avstyrker förslaget om en ny tillsynsmyndighet för arbetslöshetsförsäkringen. Man menar att en extern statlig tillsyn av en statlig myndighets kärnverksamhet riskerar att skapa otydlighet vad gäller ansvarsförhållanden. Vår bedömning är att kritiken inte är tillräcklig för att avstyrka förslaget om en fristående myndighet. Däremot är det viktigt att kritiken tas på allvar och att ansvarsförhållandena blir tydliga. Det är enligt vår mening lämpligt att Lagrådet får möjlighet att komma med synpunkter på förslagen i propositionen, bland annat för att komma med synpunkter på tillsynsmyndighetens roll gentemot andra myndigheter.

Rätten att utfärda verkställighetsföreskrifter

I nuvarande lagstiftning anges inte vilken myndighet som får meddela verkställighetsföreskrifter för respektive lag. Det är istället regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, som meddelar verkställighetsföreskrifter. På denna punkt finns klara gränsdragningsproblem. Regeringen har i propositionen valt att föreslå att den nya tillsynsmyndigheten ska meddela föreskrifter för verkställighet av lagen om arbetslöshetskassor samt förordningen om arbetslöshetskassor. Vad gäller vilken myndighet som ska meddela föreskrifter för verkställighet vill regeringen bereda frågan ytterligare. Mot detta har vi inget att erinra.

Tillsynsmyndighetens organisation med mera

Propositionens förslag vad gäller den nya tillsynsmyndighetens organisation innebär att ett enrådighetsverk med insynsråd samt en generaldirektör som chef inrättas. Vi anser att det är en lämplig form för den nya myndigheten.

Regeringen bedömer att den nya myndighetens resursbehov kommer att vara 33–35 miljoner kronor. Vi menar att detta är medel som ska tas inom ramen för AMS anslag. Den nyinrättade myndigheten ska alltså inte leda till ökade statsutgifter.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 9 april 2002

Stefan Attefall (kd)

Maria Larsson (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Mats Odell (kd)

Harald Bergström (kd)

Sven Brus (kd)

Göran Hägglund (kd)

Per Landgren (kd)

Kenneth Lantz (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Désirée Pethrus Engström (kd)

Inger Strömbom (kd)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Riksrevisionen får möjlighet att granska arbetslöshetskassornas handläggning av arbetslöshetsersättningen för att förstärka rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening om vad i motionen anförs om vikten av tydliga ansvarsförhållandena vad gäller tillsyn och revision över arbetslöshetsförsäkringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om resurstilldelningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.