med anledning av prop. 1996/97:60 Prioriteringar inom hälso- och sjukvården
Motion 1996/97:So17 av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:60
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1997-01-22
- Bordläggning
- 1997-01-23
- Hänvisning
- 1997-01-28
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Knappast något kan för den enskilde vara viktigare än att få den vård och omsorg man behöver. Allt annat tillgängligt kommer i andra hand. För oss kristdemokrater är också vård och omsorg prioriterat område när det gäller fördelningen av begränsade resurser.
Under många år har det nästintill varit accepterat att huvuddelen av de resurser som finns inom vård och omsorg i första hand bör användas till dem som kan botas från sjukdom och ohälsa. Detta resonemang kan vid ett första betraktande upplevas som riktigt. Men i grunden är det ett oetiskt resonemang eftersom det bygger på ett nyttoperspektiv. På samma sätt i diskussionen om resurser till exempelvis äldreomsorgen sägs det ofta att de äldre har byggt upp samhället och att de därför ska ha en god vård och omsorg. De ska så att säga få någon slags ersättning för sin insats. Denna grundsyn kan vi inte ställa upp på.
De äldre har förvisso slitit hårt för att bygga upp vårt välfärdssamhälle men det är inte i första hand därför de ska garanteras en god vård. Det är för att de är människor. Just detta faktum berättigar till en värdig vård och omsorg. Hur skulle det annars gå för dem som av olika skäl inte deltagit i arbetslivet? För oss kristdemokrater är rätten till vård och omsorg en människovärdesfråga. Vi accepterar under inga omständigheter nyttoperspektivet. Enligt vårt synsätt är det inte det en människa gör eller kan som ger henne människovärde utan det faktum att hon är människa.
Prioriteringar är något som alltid har förekommit inom sjukvården. Den medicin-tekniska utvecklingen och de vetenskapliga framstegen som leder till att allt fler sjukdomar kan diagnosticeras och behandlas gör självfallet prioriteringsdiskussionen än mer angelägen. Alla som drabbas av sjukdom och ohälsa ska vara berättigade till god vård och omsorg på lika och rättvisa villkor.
Den prioriteringsutredning som ligger till grund för föreliggande proposition tillsattes av fyrpartiregeringen. Utredningen under ledning av professor Jerzy Einhorn har gjort ett värdefullt arbete och för första gången slagit fast gemensamma grundläggande etiska principer för vården. Detta har också medfört en fördjupad diskussion om prioriteringar både hos sjukvårdspersonalen och hos allmänheten.
För Sveriges del har det under många år varit en hederskod att kunna erbjuda alla en adekvat vård. Men allt oftare har vi i den politiska debatten fått höra att många tycker att det är ett föredöme att Sverige kunnat dra ner mest på vård och omsorg. Givetvis måste vi se till att vården ges på det effektivaste och bästa sättet så vi får ut så mycket som möjligt av skattepengarna, men det finns en gräns.
Olika sätt att prioritera
Vårdprioriteringar kan ses ur två perspektiv. Ett är vårdens ställning i relation till andra satsningar i samhället. Vi kristdemokrater anser att vård och omsorg måste ha högsta prioritet när samhällets resurser fördelas. För den enskilde finns det inget som kan vara viktigare än att få behandling och bot när man drabbats av sjukdom. Det handlar om livskvalitet. Det handlar i realiteten om man ska ha nytta av livets glädjeämnen eller inte. Det andra perspektivet är att prioritera mellan olika sjukdoms- eller behandlingsgrupper. Det ställer höga krav på en genomtänkt etik och kräver att principerna accepteras av allmänheten. Detta gör att frågorna måste lyftas fram för diskussion bland allmänhet, politiker och personal.
Vad är viktigast i livet?
Det som kan upplevas som problematiskt när resurser ska fördelas är att frågan om vård och omsorg många gånger verkar vara en fråga för den enskilde. Dess angelägenhetsgrad verkar vara svår att förklara eller svår för andra att förstå. Statistik och kostnadsberäkningar hjälper föga. Det är bland annat det som gör att vården kan vara svår att prioritera i förhållande till andra satsningar i samhället. Ändå har olika opinionsundersökningar visat att en stor majoritet av svenska folket sätter vård och omsorg bland de högst prioriterade områdena. I vissa undersökningar har upp till 80 procent av de intervjuade sagt att man hellre accepterar en skattehöjning än att få en sämre trygghet när man blir sjuk. Trots det verkar neddragningarna i sjukvården bli rekordstora de närmaste åren!
Varför är den offentliga vården så viktig?
I Sverige har vi under lång tid haft en solidariskt finansierad vård och omsorg, dvs en skattevägen finansierad vård och omsorg. Med den konstruktionen är vi också helt beroende av att det offentliga förmår att ge oss denna vård. Ytterst få vårdtagare i Sverige kan betala hela sin vårdkostnad själv. Då finns inget alternativ för den enskilde. Detta faktum gör det ännu viktigare att vi i det politiska livet prioriterar vård och omsorg. Sverige kan inte anses vara ett välfärdsland om inte sjuka, handikappade och de som drabbats av ålderssvaghet kan få en värdig vård och omsorg.
Resursbehovet
I vårt land har vi en besvärlig ekonomisk situation. Det är nödvändigt att vi sköter samhällsekonomin på ett sätt som gör att kommande generationer inte får orimliga bördor att bära. Det är också av allra största vikt att vi prioriterar i statens budget så att de viktigaste områdena får tillräckliga resurser. För att göra det krävs en gemensam syn på vad som är mest angeläget.
Hälso- och sjukvårdsutredningens betänkande "Behov och resurser inom vården - en analys" bekräftar att svensk vård och omsorg har stora resurs- behov. Redan vid sekelskiftet kommer det att saknas åtta miljarder kronor till den kommunala äldreomsorgen och sju miljarder kronor till landstingets sjukvård. År 2010-2015 kommer det att krävas ännu mer, främst beroende på att antalet äldre ökar dramatiskt. Kristdemokraternas budgetalternativ skulle innebära 6,5 miljarder kronor mer till kommuner och landsting för satsningar på vård och omsorg. Tyvärr fick vi inte gehör i riksdagen för vårt förslag men vi har förhoppningar om att regeringen ska tänka om. Resurserna är således en huvudfråga för om regeringens prioriteringsförslag ska bli verklighet.
Etiska principer i förhållande till bl a ålder
Regeringen skriver att "Människovärdesprincipen är oförenlig med en praxis att prioritera på basis av social status, ekonomisk ställning eller ålder", och vidare att "regeringen tar avstånd från varje försök till generell gränsdragning vad gäller rätt till vård och behandling av exempelvis äldre, för tidigt födda barn eller livsrelaterade sjukdomar. Den enskildes behov av behandling ska i stället vara avgörande". Vi kristdemokrater delar det synsättet. Vi har framfört det upprepade gånger bland annat när det gällt frågan om rätten till personlig assistans för funktionshindrade. Vi anser att samma självklara grundetik, som regeringen nu anfört, ska gälla även för funktionshindrade som har mycket omfattande behov. Vi hemställer därför att frågan om åldersgränsen i LSS tas upp på nytt.
Vård i livets slutskede
Forskningen har gått framåt vad gäller smärtstillande och ångestdämpande mediciner. Vi har i dag bättre kunskap om hur man ska behandla svårt sjuka människor. Men att det finns bra forskningsrapporter och studier om goda smärtstillande metoder är ingen garanti för att den enskilde får god vård. Det som är avgörande för den enskilde är att kunskapen och kompetensen omsätts i praktiken. Huvudfrågan är om sjukvårdshuvudmännen ser till att de nya rönen kommer ut på alla nivåer där man har ansvar för vård så att det kommer den enskilde vårdtagaren till godo.
Det är av naturliga skäl nästintill omöjligt att forska om hur en människa upplever sitt avsked till livet. Men livsavslutandet är lika viktigt för det. Det handlar om värdighet, respekt och integritet. Det handlar om att skapa trygghet även för de anhöriga och andra berörda. Alla kommer att dö förr eller senare och för att kunna leva rikt behövs en trygghet inför döden. En trygghet i att veta att avskedet blir värdigt, att man får smärtstillande och i övrigt välanpassade mediciner, att man får den mänskliga omvårdnad som behövs, att man får möjlighet att ha sina närmaste omkring sig och att respekt visas för närstående och deras önskemål. Ett värdigt sätt att ta avsked av livet är således en livskvalitetsfråga för alla. Därför måste vi våga prata om och lyfta fram vikten av ett gott avsked av livet.
Ett värdigt avsked från livet ska enligt vår syn vara en naturlig rättighet inom vården. Denna grundsyn måste slås fast eftersom den svårt sjuke oftast inte själv kan hävda sin rätt att få en god omsorg de sista dagarna i livet. När bot inte är möjlig och en dödlig utgång är att vänta under den närmaste tiden ska målet vara att ge patienten livskvalitet i form av en lugn och värdig död. Det kan ske genom aktiv helhetsvård med smärtlindring och lindring av andra besvärande symtom samt psykologiskt och andligt stöd för patienten och eventuella närstående.
Det är dock angeläget att påminna om att många människor i dag lever ensamma och även om man har en anhörig på långt håll så har man ofta inte haft kontakt med denne och det känns kanske inte naturligt vare sig för patienten eller den anhörige att vara med under de sista dagarna. I dessa fall måste någon annan finnas närvarande under livets sista dagar. Mänsklig närhet är oerhört viktig och kan inte ersättas av något annat. Principen ska vara: Ingen ska behöva dö ensam. Det finns en tendens i svensk sjukvård att den materiella standarden tar överhanden. Man har lättare att acceptera en investering i dyr utrustning än en tjänst som omvårdnadspersonal. Vårdkvalitet är inte detsamma som stor kvadratmeteryta eller eget rum på långvården. För att uppnå god vårdkvalitet krävs att det finns kompetenta människor som ger den.
I den nuvarande situationen när landstingen skär drastiskt i sjukvården är det omvårdnaden som blir lidande. Det är bland annat de människor som har kroniska sjukdomar och människor i livets slutskede som drabbas. Det är de som inte själva kan protestera som får utstå försämringar. Det anser vi oacceptabelt!
Under senare år har det i vårt land byggts upp viss "hospiceverksamhet". "Hospice" är en hemlik form för vård i livets slutskede där fokus sätts på ickemateriell omvårdnad. Verksamheten härstammar från England där den tillkom som en reaktion mot krav på eutanasi. Hospicerörelsens ideologi är inte att hjälpa människor dö, utan att hjälpa dem förbli levande i ordets djupaste mening - tills de dör. En ledande princip är att smärtan inför döden inte bara är fysisk utan också psykisk, social och andlig. Endast om alla fyra smärtformerna lindras blir livet människovärdigt. Det hör till människans integritet att ha möjlighet att låta livets resurser ända till slutet få fritt spelrum. Det är kanske något mer som du ska uträtta "innan du går". Denna ideologi är väl förenlig med den kristdemokratiska synen på vård i livets slutskede. Hospiceverksamhet har under många år funnits i andra länder och har varit en ovärderlig resurs. Vi kristdemokrater anser att denna verksamhet är mycket angelägen och måste vidareutvecklas och etableras på fler ställen. Det är viktigt att ta till vara den kunskap och kompetens man fått där verksamheten varit i gång en tid. Dessa erfarenheter bör sedan även komma den övriga vården till del.
Eutanasi
Det finns i dag en uppenbar risk för att legaliserad euatanasi får acceptans i vårt land. Resursbristen inom vård och omsorg, särskilt äldrevården, gör att eutanasi kan ses som ett alternativ. Det kan inte accepteras. Vi anser att detta skulle urholka människovärdet och skapa djupa svårigheter i synen på det svaga och ofullkomliga. Vad vi behöver är livshjälp inte dödshjälp!
Vi anser att resurs- och kunskapsbrister inom vården i livets slutskede under inga omständigheter får lösas genom en legalisering av aktiv dödshjälp. Bristerna ska åtgärdas genom större ekonomiska resurser, bättre utbildning av personalen, förbättrad smärtbehandling, utbyggnad av hospiceverksamhet, stöd till närstående och genom att arbeta opinionsmässigt med attityden till döden. Det som är mest angeläget är att lyfta fram omvårdnad och mer och bättre anpassad utbildning. Vi anser att den "palliativa medicinen" bör bli en specialitet. Det skulle betyda mycket för prioriteringen och det skulle ge vården en värdefull uppvärdering.
Vårdgaranti
Sedan 1992 har Sverige haft en vårdgaranti som innebär en prioritering av tio preciserade diagnoser. Denna garanti medverkade inledningsvis till att väntetiderna kraftigt minskade. De senaste åren har dock väntetiderna generellt, även inom denna grupp, ökat drastiskt. I den föreliggande propositionen har regeringen föreslagit att hälso- och sjukvården ska ges skyldighet att snarast bedöma vårdbehovet för den som söker vård. Detta är vällovligt i sig, men det som är huvudfrågan för den enskilde är tiden som går mellan sjukdomsdebuten och den tidpunkt man får lämplig behandling. Därför borde denna tid vara omfattad av vårdgaranti.
Patienten måste alltid stå i centrum när man planerar vård och omsorg. Det måste vara människans behov som styr organisationen och inte tvärtom. Det finns mycket inom svensk sjukvård som inte fungerar tillfredsställande trots att vi har stor kunskap och kompetens. Den har dock inget värde i sig. För att få något värde krävs att kunskapen kommer de sjuka till godo. Många människor står i dag i långa köer i väntan på en operation. Denna väntan är ett stort lidande för den enskilde. Det är svårt rent fysiskt med värk och behov av starka mediciner. Samtidigt är det påfrestande rent psykiskt att vänta.
Ekonomiskt är det också negativt eftersom rehabiliteringstiderna ofta ökar. Allt detta gör att det inte finns några egentliga vinnare när det gäller långa väntetider! Ändå dras mer och mer resurser in trots att behoven ökar. När ett företag får ökad orderingång så arbetar man två- eller treskift och nyanställer. Det borde vara likadant inom sjukvården, i stället för att som nu låta verksamhet och personal minska i omfattning.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser så att alla kan garanteras en god vård och omsorg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att inte behöva dö ensam,
3. att riksdagen uttalar att omvårdnad och omsorg måste bli prioriterade områden särskilt i vården för de svårast sjuka,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vårdgaranti på tre månader så att alla med svåra sjukdomar eller tillstånd som inkräktar tydligt på det dagliga livet garanteras lämplig vård och behandling.
Stockholm den 22 januari 1997
Chatrine Pålsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd) Rolf Åbjörnsson (kd)
Yrkanden (8)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser så att alla kan garanteras en god vård och omsorg
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser så att alla kan garanteras en god vård och omsorg
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att inte behöva dö ensam
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att inte behöva dö ensam
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen uttalar att omvårdnad och omsorg måste bli prioriterade områden särskilt i vården för de svårast sjuka
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen uttalar att omvårdnad och omsorg måste bli prioriterade områden särskilt i vården för de svårast sjuka
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vårdgaranti på tre månader så att alla med svåra sjukdomar eller tillstånd som inkräktar tydligt på det dagliga livet garanteras lämplig vård och behandling.
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vårdgaranti på tre månader så att alla med svåra sjukdomar eller tillstånd som inkräktar tydligt på det dagliga livet garanteras lämplig vård och behandling.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.