med anledning av prop. 1995/96:222 Vissa åtgärder för att halvera arbetslösheten till år 2000, ändrade anslag för budgetåret 1995/96, finansiering m.m.
Motion 1995/96:Fi125 av Sten Tolgfors och Per Bill (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1995/96:222
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-06-19
- Hänvisning
- 1996-06-19
- Bordläggning
- 1996-06-19
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sverige och Europa befinner sig i en period av genomgripande och mycket hastig förändring. Inte minst beror detta på ekonomins internationalisering. Svenska företag konkurrerar med kollegor inte bara i Europa, utan i hela världen. Penningmarknaden visar sekundsnabbt förtroendet för ett lands ekonomi och för dess ekonomiska politik.
Politiken är lika konkurrensutsatt som näringslivet. Dåliga beslut i Sverige och Europa visar sig obönhörligen i sämre kort- och långsiktiga möjligheter för våra företag att klara konkurrensen och därmed för möjligheterna att behålla och skapa nya arbeten.
Det sägs ofta att den svenska ekonomin genomgått en strukturomvandling. Det stämmer inte riktigt. Kanske kan man säga att vi har sett en halv strukturomvandling - gamla arbetsplatser har slagits ut, men alltför få nya har kommit istället. För att lägga grunden för nya arbeten och företag krävs en helt annan inställning till näringslivets förutsättningar än den som råder idag.
Vi deltar i en nationell och internationell konkurrens om att skapa bästa tänkbara förutsättningar för företagande och nya arbeten. Är förutsättningarna bättre i andra länder eller delar av världen, är det dit många arbeten flyttar. Väljarna har rätt att kräva att politiker sätter sig in i och är villiga att agera utifrån omvärldens förändring.
* Ekonomin har internationaliserats via handel, och nya tillverkare och tillverkarländer har tillkommit. * Kunskapen har internationaliserats. Korea har idag ett högre antal högskoleutbildade än Sverige. * Konkurrensen tilltar från nya låglöneländer med industritillverkning och tidigare låglöneländer med stigande teknikhöjd i produktionen. * Teknikutvecklingen går mycket snabbt och många produkter har korta livstider. * En strukturomvandling äger rum. Nya branscher växer fram. Det finns ett par nya branscher där Sverige ligger i framkant, men i alltför många framtidsbranscher är Sverige på efterkälken. * Den enskilde medarbetarens kompetens blir allt viktigare för företagens utveckling och möjligheten att tillverka svenska produkter med högt förädlingsvärde.
Sveriges ekonomiska problem är också Europas problem, om än i annan skala. Grunden för den europeiska arbetslösheten ligger i att vi tappat i internationell konkurrenskraft. Stora offentliga utgifter, till stor del lånefinansierade, högt skattetryck i kombination med stela och snedvridande välfärdssystem, otillräcklig rörlighet på arbetsmarknaden, samt otillräcklig kvalitet och kvantitet i den högre forskningen och utbildningen är gemensamma västeuropeiska problem.
Europeisk strategi för fler arbeten
Vi tror dock inte alls på teorin om Europas snara förestående död - att det skulle vara mer eller mindre förutbestämt att vi kommer att konkurreras ut av Asien och Östeuropa. Hur vi klarar den internationella konkurrensen beror på oss själva. Den andra aspekten av ekonomins internationalisering är att de snabbväxande ekonomierna erbjuder nya marknader och exportmöjligheter för europeiska företag och därmed möjlighet till ökat välstånd för alla. 40 procent av mindre svenska företag är beroende av export. För att klara exportkonkurrensen krävs dock att de europeiska ekonomierna i allmänhet och den svenska i synnerhet förnyas.
Det finns en hel del att göra på EU-nivå för att komma till rätta med arbetslösheten, som är ett svårt problem i Sverige och i en rad andra EU- länder. Redan i EU:s grundlag (Romfördragets 2 §) slås fast att Europeiska unionen skall främja "... en hög nivå i fråga om sysselsättning...". Utveckling och säkerställande av den inre marknadens funktion, en liberal och öppen handelspolitik gentemot tredje land, gemensamma ansträngningar på forskningens område och utbyte inom utbildningen är exempel på sådana områden. Säkerställande av en gemensam och stabil valuta är ett exempel på kommande uppgifter för EU.
Det rör sig också - som Essen-punkterna - om gemensamma och konkreta rekommendationer om åtgärder som faktiskt påverkar ekonomins och arbetsmarknadens sätt att fungera.
Det som krävs för att komma till rätta med den europeiska arbetslösheten är en politik för långsiktigt goda villkor för företagande och produktion som lägger grunden för arbetstillfällen och välfärd. Det handlar om att stärka Europas konkurrenskraft gentemot internationella konkurrenter.
EU-kommissionens rapport "Tillväxt, konkurrenskraft och arbete", som kom för flera år sedan, hade ambitionen att arbetslösheten skulle kunna halveras. Kommissionens slutsatser har sedan följts upp av flera europeiska råd, särskilt det i Essen.
Essendeklarationen angav en väg ur arbetslösheten som på två väsentliga punkter är raka motsatsen till den politik regeringen driver i Sverige. När Essendeklarationen talar om vikten av sänkta arbetsgivaravgifter, så har regeringen i Sverige generellt höjt dem. När Essendeklarationen talar om vikten av avreglering av arbetsmarknaden, så har regeringen återreglerat den i Sverige. Det är av central betydelse att arbetet med att förverkliga Essendeklarationens intentioner drivs vidare i Europa och inte minst i Sverige.
Sysselsättningsunionen en bluff
I detta sammanhang är det värt att notera att Socialdemokraternas tyngsta vallöfte inför valet till EU- parlamentet, skapandet av en s.k. europeisk sysselsättningsunion, har visat sig vara substanslöst.
Den parlamentariska EU 96-kommittén hade bl.a. till uppgift att låta utreda för Sverige viktiga sakfrågor inför EU:s regeringskonferens. Det socialdemokratiska förslaget om skapande av en s.k. europeisk sysselsättningsunion lämnades dock utan utredning.
Orsaken var att det varken gick att precisera ett utredningsuppdrag eller att finna en svensk forskare villig att åta sig uppdraget. Detta berodde i sin tur på att det saknades dokumentation av förslaget. Frågan om en europeisk sysselsättningsunion lämnades efter förslag av en enig utredning vidare till den s.k. EMU-utredningen.
I samband med detta sades att EMU-utredningen skulle ha ett dokument om sysselsättningsunionen klart i slutet av maj månad. Nu har den sista maj passerats och ingen ståndpunkt rörande sysselsättningsunionen föreligger. Frågan har endast översiktligt berörts av Lundborg, från Stockholms universitet, och Pissarides, från London School of Economics som för övrigt är tveksam till idén.
Bristen på dokumentation från regeringskansliet och det omöjliga i att utreda förslaget om en sysselsättningsunion har allvarligt försvårat debatten inför och under EU:s regeringskonferens. Någon tid för debatt och offentlig genomlysning av den svenska regeringens idé om en sysselsättningsunion finns inte längre, vilket är djupt otillfredsställande.
Regeringens sysselsättningspolitik saknar sålunda substans både i nationellt och internationellt perspektiv.
Av det som kan uttolkas från regeringens uttalanden tvingas vi dra slutsatsen att förslaget om sysselsättningsunionen varit feltänkt från första början. Ett antal nya målsättningar i fördragen och övervakning av ländernas sysselsättningspolitik kommer i sig aldrig att ge ett enda nytt jobb i Europa.
Det är inte fler deklarationer eller målsättningar i fördragen som krävs för att få ner arbetslösheten. Redan i EU:s grundlag (Romfördragets 2 §) slås som nämndes tidigare vikten av god sysselsättning fast.
De förhoppningar om enkla överstatliga lösningar på arbetslösheten som byggs upp av regeringens löften kommer dock att grusas. Besvikelsen över att arbetslösheten i Sverige inte sjunker bör då inte vändas mot EU. Den bör riktas mot regeringen.
Arbetsmarknaden en nationell uppgift
Det är viktigt att klargöra ansvarsfördelningen mellan EU och medlemsstaterna vad gäller arbetet med att främja förutsättningarna för företagande och nya arbeten. Regeringen, som brukar sjunga subsidiaritetens lov i princip, går helt emot den i praktisk politik.
Huvudansvaret för sysselsättningen ligger och måste ligga på den nationella nivån. Det är nämligen medlemsländerna som huvudsakligen bestämmer i frågor som arbetsrätt, lönebildning, arbetsmarknadspolitik och utbildningsinsatser. Det finns ingenting att vinna på att dessa frågor görs till överstatliga politikområden. Tvärtom måste utrymme ges för en hög grad av nationell handlingsfrihet och utrymme för anpassning till inhemska förhållanden.
Däremot kan det i en del frågor vara motiverat och önskvärt med samarbete mellan de enskilda medlemsländerna. Givetvis måste också reglerna på arbetsmarknaden utformas så att den fria rörligheten för arbetskraften inom EES-området inte förhindras.
Att skapa ett bättre näringsklimat och lägga grund för växande internationell konkurrenskraft är i huvudsak en utmaning för Sveriges riksdag, liksom för övriga europeiska parlament. Vissa av de beslut som måste tas den kommande tiden måste dock föregås av avreglering på europeisk nivå. Den sociala stadgan och det sociala protokollet manifesterar en i vårt tycke alltför långtgående allmän ambition till europeisk reglering.
En allmänt omfattad uppfattning är att den europeiska arbetsmarknaden generellt sett är för stel och att detta är en av EU-områdets allvarligaste konkurrenshämmande faktorer. Det är därför olyckligt att vissa EU-direktiv är så detaljerade och - eller - så långtgående att de bidrar till att öka denna stelhet. Exempel på detta ger det s.k. arbetstidsdirektivet och överlåtelsedirektivet.
Som vi ser saken bör arbetsrätt primärt vara en nationell angelägenhet. Medlemsländerna bör i huvudsak få välja sina egna arbetsrättsliga lösningar och politisk konkurrens vad gäller bästa lösningar råda. Det finns, som vi ser det, inga skäl som talar för att långtgående gemensamma arbetsrättsliga regler krävs för att upprätthålla den inre marknaden. Tvärtom kan alltför långtgående överstatliga arbetsrättsliga regler försvåra för de mindre konkurrenskraftiga länderna.
Sverige bör därför redan av den orsaken i ministerrådsarbetet verka för en generell renodling och liberalisering av EU:s arbetsrättsliga direktiv. En ståndpunkt som korresponderar med detta bör Sverige driva under den pågående regeringskonferensen om EU:s fördrag.
När det gäller ministerrådsdirektivet om arbetstider är det omfattande, svårtolkat och svårt att i detalj foga till det svenska regelverket. Resultatet är en minskad flexibilitet som motverkar det nyskapande av arbeten som Europa och Sverige så väl behöver. Sverige bör verka för att direktivet ersätts med ett betydligt liberalare, eller helt avskaffas.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av frihandel mellan EU och tredje land samt den inre marknadens fulla förverkligande och upprätthållande, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Essendeklarationens intentioner förverkligas, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det socialdemokratiska förslaget om en europeisk sysselsättningsunion, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en liberalisering av den sociala stadgan, det sociala protokollet och den nuvarande regleringsambitionen på arbetsrättens område, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att regeringen vid EU:s pågående regeringskonferens driver kraven på fördragsmässigt stöd för en systematisk avreglering av EG:s regelverk, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstidsdirektivet.
Stockholm den 18 juni 1996
Sten Tolgfors (m) Per Bill (m)
Yrkanden (12)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av frihandel mellan EU och tredje land samt den inre marknadens fulla förverkligande och upprätthållande
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av frihandel mellan EU och tredje land samt den inre marknadens fulla förverkligande och upprätthållande
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Essendeklarationens intentioner förverkligas
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Essendeklarationens intentioner förverkligas
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det socialdemokratiska förslaget om en europeisk sysselsättningsunion
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det socialdemokratiska förslaget om en europeisk sysselsättningsunion
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen rill känna vad i motionen anförts om behovet av en liberalisering av den sociala stadgan, det sociala protokollet och den nuvarande regleringsambitionen på arbetsrättens område
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen rill känna vad i motionen anförts om behovet av en liberalisering av den sociala stadgan, det sociala protokollet och den nuvarande regleringsambitionen på arbetsrättens område
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att regeringen vid EU:s pågående regeringskonferens driver kraven på fördragsmässigt stöd för en systematisk avreglering av EG:s regelverk
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att regeringen vid EU:s pågående regeringskonferens driver kraven på fördragsmässigt stöd för en systematisk avreglering av EG:s regelverk
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstidsdirektivet.
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstidsdirektivet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.