Till innehåll på sidan

Mänskliga rättigheter kränks i Xinjiang

Motion 2020/21:2205 av Serkan Köse och Thomas Hammarberg (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-05
Granskad
2020-10-05
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kränkningarna av mänskliga rättigheter i Xinjiang är grund för tydliga ställningstaganden och internationella initiativ och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det extremt allvarliga människorättsläget i kinesiska autonoma regionen Xinjiang kvarstår alltjämt och vikten av internationella protester och granskning är viktigare än någonsin. Det kinesiska styrets försäkringar om att allt är harmoniskt i Xinjiang stämmer illa med deras vägran att låta FN:s människorättsorgan granska situationen på plats.

Under 2020 har flera rapporter om området ytterligare spätt på farhågorna om människorättsläget i provinsen. Förutom ytterligare vittnesmål om tortyr, hjärntvätt, tvångsindoktrinering, misshandel och sexuella övergrepp har det även tillkommit rapporter om misstänkt tvångsarbete, tvångsaborter och tvångssterilisering. Det är svårt för människorättsorganisationer att utreda förhållandena i Xinjiang på grund av den enorma övervakningsapparat som finns på plats och risken för att uppgiftslämnare ska råka illa ut, så det är svårt att bekräfta de sistnämnda människorättskränkningarna. Dock är tvångsaborter och tvångssteriliseringar något som tidigare har förekommit i Kina under den så kallade ettbarnspolitiken.

Rapporter också från Inre Mongoliet i september 2020 visar att elever, lärare och föräldrar har gått ut och protesterat mot att kinesiska centralmyndigheter beslutat att minska eller upphöra med undervisning på mongoliska, då de är rädda att detta är första steget i en kampanj för att utradera deras kulturella särart. Kinesiska myndigheter har slagit till hårt mot dessa manifestationer, och nu sprider sig oron för att även Inre Mongoliet kommer att drabbas hårdare av människorättskränkningar i kölvattnet av dessa protester.

Sverige bör fortsätta att agera inom FN och EU för att ställa styret i Kina till svars för de människorättskränkningar som pågår i Xinjiang och andra delar av Kina.

FN:s råd för mänskliga rättigheter bör snarast genomföra en specialsession med inriktning på detta, i linje med vad FN:s egna människorättsexperter har föreslagit, och Sverige bör stödja och arbeta för detta.

Det är viktigt att kränkningar av mänskliga rättigheter även i Kina kan granskas av FN. Alltför många medlemsstater försvårar detta av ekonomiska och maktpolitiska skäl. Desto viktigare att Sverige, liksom EU, ger tydligt stöd till organ och oberoende experter inom FN att granska, rapportera och föreslå åtgärder mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

 

 

Serkan Köse (S)

Thomas Hammarberg (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kränkningarna av mänskliga rättigheter i Xinjiang är grund för tydliga ställningstaganden och internationella initiativ och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2020/21:UU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.