Till innehåll på sidan

Luftföroreningar på flygplatser – ett arbetsmiljöproblem

Motion 2013/14:A284 av Suzanne Svensson och Kristina Nilsson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Arbetsmiljöverket bör göra riktade insatser på våra flygplatser.

Motivering

Flertalet studier visar att halten av luftföroreningar på flygplatser är mycket hög. En undersökning av Köpenhamns flygplats i Kastrup visade att nivån på luftföroreningar var nästan tio gånger så hög som på Köpenhamns mest trafikerade gata. Den danska undersökningen pekar särskilt på de höga halterna av ultrafina partiklar som bildas vid förbränningsprocesser och som förekommer bland annat i avgaser. Partiklarna är små nog att tränga sig in i lungornas mindre hålrum. Till de allvarligaste hälsoeffekterna orsakade av inandningsbara partiklar hör ökad dödlighet i hjärt/kärl- och lungsjukdomar till följd av långtidsexponering för förhöjda halter. I Danmark har man gått steget längre och flera flygplanslastare som drabbats av urinblåsecancer har fått besvären klassade som arbetsskador.

På Arlanda och andra europeiska flygplatser har man mätt halterna av utsläppen och resultatet av mätningarna på terminal 5 på Arlanda visar att medelvärdet av ultrafina partiklar överstiger motsvarande medelvärde på till exempel Kastrup, Heathrow och Zürich. För åtgärder inom verksamheter på Arlanda som är knutna till driften av flygplatsen bär den statliga koncernen Swedavia huvudansvaret. Swedavia arbetar sedan ett antal år tillbaka med olika åtgärder för att minska utsläppen till luft där fokus är att minska flygplatsens klimatpåverkan. Men det borde vara en självklarhet att vi inte tar några risker vad gäller hälsan för alla som arbetar på våra svenska flygplatser. För att värna om de människor som dagligen vistas och arbetar på Kastrup har man låtit specialtruckar baxa ut flygplanen 100 meter från gaten innan jetmotorerna startas istället för de 50 meter som tidigare varit brukligt. Planen ändrar även riktning för att förhindra att avgaser sprutar rakt in i verkstäder och liknande byggnader. Flygplatsen arbetar även med att få flygbolagen att köra in till gaten efter landningen på bara en motor samt att se till att de även stänger av hjälpmotorer som används för att generera ström.

Ansvarigt statsråd har låtit meddela att man inte har för avsikt att vidta några övriga åtgärder utöver de som Swedavia har initierat hittills. Klart är att det behövs mer forskning inom området men att under tiden bör försiktighetsprincipen gälla. Vi bör därför följa Kastrups exempel då det förefaller att de har kommit längre på området.

Sverige borde vara ett land som ligger i framkant med modern forskning och innovation på detta område.

Eftersom hälsorisker är konstaterade anser vi att i första hand Arbetsmiljöverket bör uppmärksamma problemet. Det bör i sin tur göra riktade insatser på våra flygplatser.

Stockholm den 1 oktober 2013

Suzanne Svensson (S)

Kristina Nilsson (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Arbetsmiljöverket bör göra riktade insatser på våra flygplatser.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:AU5
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.