Långsiktigt och ambitiöst arbetsmiljöarbete

Motion 2011/12:A215 av Christer Engelhardt (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-28
Numrering
2011-09-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och ambitiöst arbetsmiljöarbete.

Motivering

En trygg och säker arbetsmiljö är en rättighet för var och en som är yrkesverksam i Sverige. Trots det så skadas eller dör ett stort antal människor varje år på sina arbetsplatser.

För år 2010 har det till och med första kvartalet 2011 rapporterats och registrerats 104 000 arbetsskador, merparten av dessa arbetsolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Drygt 28 000 arbetsolyckor som medförde frånvaro från arbetet och nästan 52 000 som inte ledde till sjukfrånvaro har hittills anmälts. Till detta kommer 13 500 olyckor på väg till eller från arbetet. Förutom olyckor har det anmälts 9 500 arbetssjukdomar. Jämfört med 2009 har antalet anmälningar gällande arbetsolyckor med frånvaro ökat med 11 procent och arbetssjukdomar med 3 procent.

Flest olycksfall bland kvinnor orsakas av fall, medan förlorad kontroll leder till flest olyckor bland män. Den senare kategorin innebär att någon förlorat kontroll över en maskin, ett transportmedel, ett handverktyg, ett föremål eller ett tamdjur.

Av arbetssjukdomarna har ungefär hälften orsakats av belastningsfaktorer. Organisatoriska eller sociala faktorer svarar för var fjärde anmälan, en tredjedel bland kvinnor. Kemiska eller biologiska ämnen är orsaken i drygt en tiondel av anmälningarna.

Under 2010 inträffade 54 dödsolyckor bland förvärvsarbetande, vilket kan jämföras med 40 dödsolyckor under 2009 och 68 under 2008.

För att bryta ner detta på länsnivå innebär det i ett län som mitt hemlän, Gotlands län, att antalet arbetsolyckor ökade i fjol enligt Arbetsmiljöverkets rapport. I fjol registrerades 164 arbetsolyckor bland anställda och egenföretagare som ledde till någon form av sjukfrånvaro, och det är 15 fler än året innan. Mest olyckor var det inom vård och omsorg (32 stycken), därefter följer tillverkning och utvinning (36 stycken) och sedan kommer byggverksamhet (21 stycken).

För ett litet län som Gotland kan sådana siffror vara negativa för samhällsutvecklingen och det är inte minst därför viktigt att det investeras bland annat i resurser till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud, de regionala skyddsombudens verksamhet samt arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen.

Alla människor har rätt att arbeta i en trygg och säker arbetsmiljö som ger yrkesmässig och personlig utveckling och som främjar jämställdhet och en social gemenskap. Alla ska kunna avsluta ett långt yrkesverksamt liv med bibehållen fysisk och psykisk hälsa.

Därför är det viktigt att det skapas förutsättningar för ett långsiktigt och ambitiöst arbetsmiljöarbete, anpassat till ett föränderligt arbetsliv.

En god arbetsmiljö handlar inte bara om fysisk miljö utan också om delaktighet i beslut på arbetsplatsen, inflytande över arbetstidens förläggning, ett gott partssamarbete, en väl fungerande arbetsorganisation, utvecklingsmöjligheter och tillgång till utbildning. En god arbetsmiljö gör det möjligt för fler att arbeta längre, vilket bidrar till en starkare gemensam välfärd. Friska arbetsplatser är positivt och avgörande för arbetstagarnas ställning i arbetslivet, för företagens utveckling och för samhällsekonomin.

Stockholm den 27 september 2011

Christer Engelhardt (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och ambitiöst arbetsmiljöarbete.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.