Kyrkkaffe

Motion 2007/08:MJ217 av Annelie Enochson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2007-09-28
Numrering
2007-10-02
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verksamheter där förtäring av livsmedel med en klassificering enligt Livsmedelsverkets vägledning kan bedömas som Låg risk eller Mycket låg risk bör undantas från avgiftsbeläggning.

Motivering

För närvarande måste den som ansöker om godkännande av en anläggning för att bedriva livsmedelsverksamhet betala en avgift till Livsmedelsverket. Denna avgift motsvarar en årlig kontrollavgift som bestäms utifrån en riskklassificering av anläggningen. Enligt 3 § förordningen om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel, SFS 2006:1166 (avgiftsförordningen), är kommunerna skyldiga att ta ut en årlig avgift som täcker kostnaderna för den offentliga kontrollen. När det gäller principen att kommunen inte får finansiera denna kontroll med annat än avgifter stödjer sig lagstiftningen mot artikel 26 i förordning (EG) nr 882/2004 om offentlig kontroll.

Som anläggning räknas den plats där livsmedelsföretagaren bedriver sin verksamhet. Som livsmedelsföretagare räknas inte enbart den som är registrerad hos Bolagsverket eller Skatteverket för att bedriva livsmedelsverksamhet – kriterierna som beaktas är viss kontinuitet och organisation (beaktandesats 9 i förordning (EG) nr 852/2004). Inom begreppet organisation ryms en definition av ordnad verksamhet såsom samordning av personal eller frivilliga som bistår med hanteringen av livsmedel. Begreppet kontinuitet avser en viss regelbundenhet och utesluter den enstaka bröllopshögtiden samtidigt som den innefattar det återkommande kyrkkaffet efter en gudstjänst. I definitionen av livsmedelsföretag ingår inte med nödvändighet vinstsyfte, begreppet som används är utsläppande på marknaden och inkluderar smakprovningar och utskänkning av mat.

Konsekvensen av denna tillämpning innebär att förutom näringsidkande livsmedelsföretagare även den ideella sektorn är skyldig att erlägga avgifter för den offentliga kontrollen. Eftersom det är kommunerna som med hjälp av riskklassificeringsmodellen sätter avgifterna kan denna variera mellan olika kommuner. En veckovis servering av kyrkkaffe i en kyrka i till exempel Vetlanda kommun med klassificering som mycket låg risk innebär för aktören en årlig avgift på 600 kronor.

Kristdemokraterna vänder sig emot att myndighetsutövningen finansieras med avgifter och vill istället förorda principen om att all myndighetsutövning skall vara skattefinansierad. En finansiering av myndighetsutövning som åläggs den som kontrolleras, saknar incitament till att begränsas och minska över tid.

Småskalig verksamhet inom den ideella sektorn där gemensam förtäring är ett återkommande inslag bör enligt lagstiftningen beläggas med kommunal inspektion och påföljande avgift. Den fasta avgift som inspektionen medför, innebär ett betydande inslag i små verksamheters omsättning. Frivilliginsatserna med sin oerhörda betydelse för värdeskapande i samhället riskerar begränsas genom avgiftsbeläggandet. Verksamheter där förtäring av livsmedel med en klassificering som Låg risk eller Mycket låg risk bör undantas från avgiftsbeläggning. Den administrativa börda som dessa små aktörer orsakar för kommuners livsmedelsinspektörer sträcker sig ytterst sällan bortom ett ifyllt papper.

Stockholm den 21 september 2007

Annelie Enochson (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verksamheter där förtäring av livsmedel med en klassificering enligt Livsmedelsverkets vägledning kan bedömas som Låg risk eller Mycket låg risk bör undantas från avgiftsbeläggning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.