Till innehåll på sidan

Kvinnor i freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

Motion 2009/10:Fö239 av Magdalena Andersson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnor i freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet.

Motivering

Medverkan i och utveckling av freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet och fredsbyggande arbete är en prioriterad uppgift för en aktiv svensk utrikespolitik.

Sverige är känt för att bidra med hög kompetens och personal. Efterfrågan på svenska militärer, poliser, observatörer och annan civil personal har i likhet med tidigare år fortsatt att öka. Sverige arbetar dessutom aktivt med jämställdhetsfrågor och genomförandet av FN:s säkerhetsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet som en viktig del i det freds- och säkerhetsfrämjande arbetet. Det svenska deltagandet har bidragit till att stödja demokratiarbete, skapat säkerhet och bidragit till fortsatt utveckling på många håll i världen.

Vid alla kriser och katastrofer är det tydligt att det är kvinnor och barn som drabbas hårdast. Dock används kvinnors kunskaper och erfarenheter mycket sparsamt. Detta trots att kvinnor har visat sig vara nyckeln till ett bra återuppbyggnadsarbete. Kvinnor har visat sig vara bättre på att arbeta över etniska, religiösa och politiska skiljelinjer. Kvinnor satsar dessutom generellt mer pengar på social återuppbyggnad än vad män gör. Hjälpprogram måste därför inkludera kvinnor redan på planeringsstadiet, så att utbildning, hälsa och arbete får tydligare fokus.

Sverige kan inte vara närvarande överallt i världen eller vara experter inom alla områden. Men vi kan vara ledande i arbetet med att lyssna och lära av dem som utgör den yttersta förutsättningen till ett långsiktigt utvecklingsarbete och stabilitet – nämligen kvinnorna. Sverige måste därför ta större initiativ i det internationella samarbetet. Konfliktsamtal och fredsförhandlingar ska alltid involvera det civila samhället och därmed öka kvinnors deltagande i hela processen.

Ett exempel på bra insatser från svensk sida är att svensk polis stödjer och utbildar utländska polisorganisationer i deras strävan att bli mer demokratiska och effektiva. Svensk polis hjälper till att i samarbetslandet skapa en polisorganisation som respekterar och skyddar de mänskliga rättigheterna, följer rättsstatens regler, kan ställas till svars och ger högsta prioritet till medborgarnas behov.

Afghanistan är ett av de länder där Sverige har gjort betydande insatser. Utöver de diplomatiska ansträngningarna, vårt bistånd och vårt deltagande i ISAF bidrar Sverige även med poliser och med civila experter till EU:s polisinsats (Eupol). Insatsens syfte är att bistå Afghanistan i uppbyggnaden av en fungerande, effektiv och okorrumperad poliskår; något som är en av många viktiga komponenter för t.ex. en förbättrad säkerhetssituation och en förbättrad respekt för mänskliga rättigheter i Afghanistan. Kvinnlig personal, både i insatsstyrkan och inte minst inom polisen bidrar till att ge kvinnorna i landet högre trygghet och säkerhet. Sverige bör därför sträva efter fler kvinnor i det freds- och säkerhetsbyggande arbetet.

Stockholm den 5 oktober 2009

Magdalena Andersson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnor i freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.