Kvinnor i försvaret

Motion 2005/06:Fö210 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fler kvinnor inom Försvarsmakten.

Motivering

Vänsterkartellens försvarsbeslut i december 2004 innebär att ÖB tvingas säga upp tusentals officerare och civilanställda. Vi vet alla att detta i första hand drabbar de yngre och kvinnor.

Regeringen framhåller själv i olika sammanhang, bl.a. i försvarspropositionen, att den omfattande avvecklingen av personal samt rekryteringsstoppet till officersutbildningen har negativa effekter beträffande andelen kvinnor inom försvaret och officersyrket. Samtidigt sätter regeringen såväl i försvarspropositionen som i andra sammanhang och uttalanden ett tryck på ÖB och Försvarsmakten att rekrytera fler kvinnor till försvaret och officersyrket.

Enligt uppgift från Försvarsmakten är (2004-11-10) totalt 509 yrkesofficerare kvinnor. Medelåldern för dessa är 31,9 år. För samtliga yrkesofficerare är medelåldern cirka 39 år. Enligt uppgifter från Försvarsmakten kommer 47 kvinnliga yrkesofficerare att sägas upp som en följd av försvarsbeslutet. Samtidigt vet vi att den i två år stoppade intagningen till yrkesofficersprogrammet, YOP, har drabbat kvinnliga värnpliktiga hårt. Ett stort antal kvinnliga värnpliktiga var på väg in på YOP, men dessa har nu på grund av intagningsstoppen fått se sin önskan om en karriär inom försvaret grusad.

Om politik inte bara skall handla om vackra ord vid lämpliga tillfällen måste ord och handling gå ihop. Här har vi ett utmärkt exempel på en vänsterkartell som i jämställdhetens namn säger sig önska fler kvinnor inom försvaret, men som samtidigt bedriver en försvarspolitik som i verkligheten ger färre kvinnor.

Leni Björklund, Sveriges första kvinnliga försvarsminister, kommer att gå till historien som den, som minskade antalet kvinnor inom försvaret. Hon har i en debatt i riksdagen lovat att ta det fulla ansvaret för detta. Frågan är bara hur?

Det behövs fler kvinnor i det svenska försvaret, speciellt med tanke på den nya inriktningen med stor tonvikt på internationella insatser. Regeringen måste omgående komma till riksdagen med konkreta förslag

  • för att antalet kvinnor skall öka inom Försvarsmakten,

  • för att se till att talet om jämställdhet inom Försvarsmakten omsätts i praktiken,

  • för att fler kvinnor skall kunna göra värnplikt,

  • för att försvarsbeslutet skall bli förenligt med målet om en ökning av andelen kvinnor som genomgår officersutbildning.

Stockholm den 26 september 2005

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fler kvinnor inom Försvarsmakten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.