Kunskap om Förintelsen

Motion 2009/10:Kr299 av Agneta Berliner m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att länsstyrelserna bör få i uppdrag att stimulera, samordna och följa upp aktiviteter i samband med Förintelsens minnesdag.

Motivering

Den 27 januari samlas människor över hela världen på Förintelsens minnesdag. Då högtidlighålls minnet av Förintelsens offer. Dagen är också en hyllning till alla som bekämpar antisemitism, rasism, främlingsfientlighet och intolerans.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazismens största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige och sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer.

På mer än 70 orter i Sverige arrangeras aktiviteter kring den 27 januari varje år. Många människor engagerar sig på olika sätt kring minnesdagen. Pris delas ut till skolor som arbetat på ett bra sätt för att motverka fördomar. Fackeltåg, gudstjänster, fotoutställningar, seminarier m.m. arrangeras. Frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati diskuteras: medmänsklighet och personligt ansvar, för att minnas – och för att stärka människors vilja att verka för allas lika värde.

På vissa håll i landet finns nätverk som särskilt arbetar med aktiviteter kring Förintelsens minnesdag. På vissa håll i landet har länsstyrelsen tagit på sig en roll som inspiratör och samordnare av de aktiviteter som sker. På vissa håll i landet har landshövdingen känt ett särskilt ansvar för att kraftsamla kring Förintelsens minnesdag och alla människors lika värde.

Länsstyrelserna har redan tidigare haft några starkt värderingsorienterade uppdrag när det gäller kartläggning och samordning – t.ex. uppdraget kring ceremonier för att uppmärksamma nyblivna svenska medborgare och uppdraget kring s.k. hedersrelaterat våld och förtryck. Vi menar att det skulle vara av stort värde för de mänskliga rättigheterna i Sverige om länsstyrelserna fick ett formellt uppdrag att på liknande sätt stimulera, samordna och följa upp aktiviteter i samband med Förintelsens minnesdag. Kunskap om och reflektioner kring Förintelsen är en demokrati-, människorätts- och likabehandlingsfråga. Länsstyrelsen har i uppdrag att förverkliga regeringens politik på länsnivå. Ett ansvar hos länsstyrelserna för Förintelsens minnesdag, är ett ansvar för att förverkliga regeringens vision att Sverige ska vara ett tolerant och humant samhälle präglat av mångfald och respekt för individens grundläggande fri- och rättigheter. För att bli tydligt bör ett sådant uppdrag föregås av en kartläggning av vilka aktiviteter som görs kring 27 januari runt om i landet och på vilket sätt länsstyrelserna bidrar och ser sig kunna bidra i framtiden.

Stockholm den 4 oktober 2009

Agneta Berliner (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Eva Flyborg (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att länsstyrelserna bör få i uppdrag att stimulera, samordna och följa upp aktiviteter i samband med Förintelsens minnesdag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.