Kriminalpolitiken
Motion 1998/99:Ju907 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Justitieutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1 Inledning
Kriminalpolitiken skall verka brottsförebyggande och reparativt, dvs. motverka och "städa upp" det som samhället inte klarat av. Den skall se samhället i ett helhetsperspektiv och förena ett generellt samhällsperspektiv med speciella insikter om orsaker till brott. Vi behöver kriminalpolitik som dels är human med utgångspunkt i en noggrann analys av de sociala villkor människor lever under, dels är progressiv och samverkar med en generell och solidarisk välfärdspolitik som syftar till ökad delaktighet och minskade klassklyftor.
Hårdare straff har aldrig löst problem med ökad brottslighet. I stället är det viktigt att se orsakerna och satsa på förebyggande insatser. Det handlar om barn som far illa, en felaktig kvinnosyn, droger, segregation mellan invand- rare och svenskar, ökade klassklyftor och växande fattigdom i samhället - dvs. fördelnings- bostads-, arbetsmarknads- hälso- och socialpolitik. Grupper av människor som inte känner samhörighet med samhället och som lever under svåra förhållanden med arbetslöshet etc. är en grogrund och rekryte- ringsbas för olika gäng som blir eller är kriminella.
2 Brottsoffer
Brottsoffer är en grupp som under många år varit bortglömda. Under de senaste åren har brottsoffrens situation uppmärksammats alltmer. En brottsoffermyndighet har bildats och en mängd förbättringar har gjorts inom rättsväsendet när det gäller praktiska frågor. Brottsofferjourerna har i många år utfört ett mycket betydelsefullt arbete genom att vara stöd till de människor som utsatts för brott. Här vill vi också nämna att kvinnojourerna utför ett oerhört betydelsefullt arbete för utsatta kvinnor. Den senaste brottsofferjouren är en jour för homosexuella. Varje år blir 1000-tals homosexuella misshandlade. RFSL har därför beslutat att öppna en brottsofferjour för att försöka ge emotionellt stöd, lätta på bördan, hjälpa till med polisanmälan, intyg m.m.
Behovet av brottsofferjourer runt om i landet är stort. I dag är tyvärr situationen svår för många jourer. De har inget direkt ekonomiskt stöd. Det ekonomiska stöd de har utgörs huvudsakligen av kommunala bidrag till verksamheten och tillfälliga medel från brottsoffermyndigheten. Men på grund av många kommuners svåra ekonomiska situation minskas ofta bidragen till organisationerna och få kommuner är beredda att satsa på nya verksamheter. Det är därför svårt både att starta nya brottsofferjourer och att upprätthålla de existerande. Enligt vår mening bör regeringen finna lösningar på detta problem. Detta bör ges regeringen till känna.
Nyligen har ett betänkande om brottsoffer lämnats (SOU 1998:40) och vi förutsätter att regeringen arbetar vidare i en riktning som leder till förbättringar av brottsoffrens situation.
3 Frivården
Frivården utgör en mycket viktig del av kriminalvården. Den ansvarar för de alternativa påföljderna: skyddstillsyn, övervakning, kontraktsvård, samhällstjänst och intensivövervakning. Omorganisationen av kriminalvården har inneburit att samarbetet mellan frivården och övriga kriminalvården har stärkts men även samarbetet med andra myndigheter behöver utökas för att goda resultat skall kunna uppnås. Den elektroniska intensivövervakningen har ställt nya krav på frivården eftersom det har inneburit en växande grupp klienter som ställer andra krav på verksamheten. Insatserna är också annorlunda mot tidigare, med mer övervakning och kontroll.
Därför är det viktigt med tillräckliga resurser till verksamheten som även ger möjlighet att bygga ut och utveckla programverksamheten. Om inte denna möjlighet finns är det stor risk att den elektroniska övervakningen som alternativ till fängelse på sikt kommer att misslyckas och antalet åter- fallsförbrytare bli lika stort bland dessa som bland dem som sitter i fängelse.
Frivården har en särskilt betydelsefull roll för kvinnor som begår brott, eftersom en hög andel av dömda kvinnor döms till påföljder inom frivårdens ansvarsområde. Vi anser att kvinnors särskilda behov inte har fått ett tillräckligt starkt genomslag inom programverksamheten, vilket hade varit önskvärt. Detta är särskilt viktigt eftersom kunskapen inom detta område är eftersatt inom hela kriminalvården. Därför är det viktigt att frivården ges resurser som gör det möjligt att prioritera en programverksamhet utifrån kvinnors behov. Detta bör ges regeringen till känna.
4 Häkten
Det har under de senaste åren förekommit en hög andel självmord på häkten och siffror för i år visar på en fortsatt ökning. Detta är utomordentligt allvarligt och kraftfulla åtgärder måste nu sättas in för att vända denna utveckling. Staten måste ta ett stort ansvar för att människor som sätts i förvar får den hjälp och det stöd de behöver i en svår situation. Man bör därför se till att alla häktade blir undersökta av sjukvårdspersonal redan vid häktningen, där undersökningen får ligga till grund för en bedömning av hur stor tillsyn varje enskild person behöver ha. Personalen måste också ges möjlighet till kontinuerlig vidareutbildning omkring denna problematik. Detta bör ges regeringen till känna. Verksamheten på häktena behöver också utvecklas så att man redan under häktningstiden tar vara på möjligheten att påbörja insatser för att motivera och förbereda den häktade för ett liv utan missbruk och kriminalitet. Detta bör ges regeringen till känna. Häktesverksamheten måste även utveckla arbetet med häktade kvinnors situation och behov. Den manlige internen utgör i dag den norm som allt är uppbyggt efter och det leder till en för kvinnor olämplig behandling.
4.1 Ungdomar i häkte
Det har blivit allt vanligare att ungdomar häktas. Vänsterpartiet anser att detta är en skrämmande utveckling och ett stort problem. Speciellt allvarligt är det för dem som är under 18 år. Häktesmiljön är inte lämplig för denna grupp och personalen har inte tillräcklig kunskap och kompetens för att bemöta ungdomarna på ett bra sätt. Därför vill vi att regeringen skall utreda möjligheten att i stället låta de häktade ungdomarna vara på låsta § 12-hem, t.ex. på utredningsavdelningar. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om detta.
5 Fängelser
5.1 Beläggning
Under 1996 och 1997 minskade antalet fängelsedömda och beläggningsnivån på fängelserna, framför allt som ett resultat av att elektronisk fotboja infördes som alternativ till fängelsestraff. Det var bra. Denna minskning medförde nedläggning av ett antal anstalter och att ytterligare tre anstalter planeras att läggas ner under 1998. Medelbeläggningen har ökat något under året och fortfarande är beläggningsnivån acceptabel, men vi hyser en viss oro för den framtida utvecklingen.
Ett nytt datasystem för ett effektivt utnyttjande av platserna håller på att införas. Vi anser att detta inte får innebära en återgång till samma höga beläggningssiffror som i början av 1990-talet. Vänsterpartiet anser att en alltför hög effektivitet medför stora nackdelar. Det måste finnas "luft i systemet": anstalterna får inte bli för stora och de måste ha spridning över hela landet. Det måste finnas möjligheter till individanpassade placeringar utifrån den intagnes behov och problematik. Fler anstalter är i dag special- inriktade på olika typer av brottslighet och har olika behandlingsmetoder, vilket är positivt och kan leda till bättre resultat. Samtidigt är det viktigt att närhetsprincipen vägs in, även om den inte alltid behöver vara överordnad. Detta bör ges regeringen till känna.
5.2 Rehabilitering under fängelsetiden
Kriminalvårdens insatser måste ta sikte på rehabilitering, om fängelsetiden skall kunna bli en vändpunkt för den enskilde individen. Genom forskning vet vi sedan länge att fängelsestraffet i sig skapar återfallsförbrytare. Vi vet också att en fängelseplats på en sluten anstalt kostar mer än 1 miljon kronor om året. Att då inte använda strafftiden till behandling och återanpassning utan i stället bara se den repressiva sidan är oförsvarbart, både i individens, samhällets och kriminalpolitiskt perspektiv. Kunskaper och metoder som rör förändringsprocesser måste därför utvecklas kontinuerligt inom kriminalvården. Insatserna skall syfta till att motivera och förbereda den intagne för ett liv utan missbruk och kriminalitet. I detta arbete spelar klient- och frivilligorganisationerna, med sina unika kunskaper och erfarenheter, en stor och viktig roll. Organisationernas verksamhet med klienter inom fängelserna skall uppmuntras, utvecklas och intensifieras. Huvudansvaret åvilar dock kriminalvården.
Kunskaper och metoder är dåligt utvecklade vad gäller kvinnliga brottslingar. Kvinnor har erfarenheter som i väsentliga avseenden skiljer sig från männens. Många har varit utsatta för våld och övergrepp, utnyttjats och förnedrats. Många av dessa kvinnor är också mödrar till barn som omhänder- tagits och detta skapar speciella problem. Samhällets och omvärldens dom drabbar ofta kvinnorna mycket hårt. Program och verksamhet/behandling anpassad för kvinnors behov måste utvecklas inom kriminalvården. Detta bör ges regeringen till känna.
Undersökningar har visat att samhället satsar mindre resurser per anstalts- plats för kvinnor jämfört med män. En förklaring till detta är kostsamma säkerhetsåtgärder på anstalter med långtidsdömda män. Män har ett mer utåtagerande och aggressivt beteende och allmänhetens skyddsintresse måste givetvis väga tungt. Kvinnorna är inte farliga för allmänheten och därför kan anstalterna hålla en lägre säkerhetsnivå. Detta är ett fenomen som genomgående kan ses överallt i samhället, män och pojkar är mer utåt- agerande och får på så sätt mer uppmärksamhet och därmed resurser, medan kvinnors och flickors problem inte syns och uppmärksammas på samma sätt. Att förändra sin självbild för att kunna leva ett fullvärdigt liv kostar resurser i form av tillgång till terapi, psykologer etc. Det är dags att samhället börjar ta ansvar för den sneda fördelningen av resurser och börjar arbeta med mål- sättningen att fördela resurserna rättvist. Detta bör ges regeringen till känna.
En viktig fråga för att möjliggöra en återanpassning till samhället är utbildning. Vi vet att en mycket stor del av internerna saknar grundläggande kunskaper och har läs- och skrivsvårigheter. En stor del är dyslektiker, andra har inte kunnat tillgodogöra sig undervisningen under grundskoletiden, kanske p.g.a. besvärliga familjeförhållanden. Det är därför viktigt att ge de dömda en möjlighet att komplettera sina kunskaper.
Generellt sett är möjligheten att studera på högskola, t.ex. genom distans- utbildning, begränsad i fängelserna. Vi anser att fångar som har förutsätt- ningar för högskolestudier bör ges möjlighet till detta, eftersom det påverkar återanpassningen positivt. Med andra ord; utbildningen inom fängelserna måste utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
5.3 Utvisningsdömda
Det finns fångar som är dömda till utvisning från Sverige efter avtjänat straff. Denna grupp har delvis speciella problem vad gäller rehabilitering. De saknar till stora delar motivation för de olika behandlingsprogram som är inriktade på en återanpassning till det svenska samhället, eftersom de ändå skall lämna landet. Inte desto mindre är rehabiliteringsarbetet viktigt för den enskilde individen.
Kriminalvården har uppmärksammat dessa problem och föreslagit in- rättandet av en särskild avdelning för interner med utvisningsbeslut i domen. Vi anser att detta är en olämplig åtgärd. Det faktum att någon har utländsk bakgrund behöver inte innebära att den personen har mer gemensamt med eller liknande behov som andra med utländsk bakgrund. Det enda som egent- ligen förenar dem är att de skall utvisas efter avtjänat straff, att de inte får några permissioner och att det är svårt att motivera dem till rehabilitering. Dessa förhållanden medför att de ofta mår psykiskt mycket sämre än övriga fångar och att då koncentrera denna grupp förbättrar inte situationen. Även ur säkerhetsaspekt bedömer vi att det är ett misstag att sammanföra dessa fångar. Därför anser Vänsterpartiet att denna förändring inte bör genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.
5.4 De långtidsdömda
Antalet dömda till långa fängelsestraff har ökat kraftigt under de senaste åren. Riksdagens beslut om att avskaffa halvtidsfrigivningen även för denna grupp kommer att medföra att antalet långtidsdömda ökar i fängelserna. Vänsterpartiet motsatte sig denna förändring. De långtidsdömdas situation är särskilt svår och de är ofta intagna på anstalter med extra hög säkerhet.
Påfrestningar och konflikter mellan dessa interner har ökat och våldet har trappats upp. På senare tid har flera interner mördats inne på anstalter. Det har i sin tur medfört att personalen höjer säkerheten ytterligare och man genomför nu ändringar inom anstalterna som innebär mindre avdelningar med små grupper och man begränsar kraftigt möjligheterna för fångar på olika avdelningar att träffas. Detta begränsar internernas liv ytterligare och risken för konfrontationer ökar. Vänsterpartiet anser att för vissa interner är detta en nödvändig åtgärd men att göra förändringar på alla klass 1-anstalter efter denna modell är felaktigt. Anstalterna bör ha olika modeller så att de fångar som visar en positiv utveckling får möjlighet att vistas på anstalt med större avdelningar, där bland annat möjligheterna till fritidssysselsättning är högre. Vänsterpartiet ser mycket positivt på att § 7:3 har avskaffats och ersatts med en individuell prövning.
För att ytterligare möjliggöra rehabilitering och återanpassning till sam- hället och minska de negativa effekter som långa straff ger upphov till, anser Vänsterpartiet att en utredning bör tillsättas för att undersöka möjligheterna med en utökad användning av elektronisk intensivövervakning, t.ex. genom att långtidsdömda under slutet av strafftiden stegvis kan slussas ut i samhället. Detta bör ges regeringen till känna
5.5 Livstidsdömda
Antalet livstidsdömda har ökat kraftigt och benådningspraxis har drastiskt ändrats under den senaste tioårsperioden. Livstidsstraffet bygger i sin nuvarande form på att regeringen är den instans som slutligen, genom nådeinstitutet, bestämmer strafftidens längd. Över en tioårsperiod har strafftidens egentliga längd vid livstidsstraff ökat väsentligt. Tidigare var genomsnittstiden vid livstidsstraff ca 8 år. I dag har en kraftig förskjutning skett och nådeinstitutet används alltmer sällan. De längre livstidsstraffen kan anses bero dels på en förskjutning i den allmänna debatten, dels på den brottsutveckling som finns i samhället. Att strafftidens längd varierar på detta sätt strider mot rättssäkerhet och principen att påföljdssystemen skall vara rättvisa och förutsägbara. Det strider också mot principen om domstolarna som den dömande makten. I stället för domstolar bestämmer regeringen (ett verkställande organ) strafftidens längd. Därför bör livstidsstraffet i sin nuvarande form avskaffas och ersättas med ett tidsbestämt straff. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma med förslag om detta.
5.6 Psykiskt sjuka i fängelser
En relativt ny och växande grupp på anstalterna är de psykiskt sjuka. Det är konsekvensen av en lagändring våren 1991 som ger en striktare definition av begreppet psykisk störning.
Att antalet psykiskt störda på fängelserna har ökat innebär en större påfrestning på kriminalvården, både när det gäller utbildning av personal och utvecklingen av vård och behandling. Speciellt en kategori av de psykiskt störda vållar problem för straffverkställigheten, nämligen fångar med person- lighetsstörningar som tar sig uttryck i ett utagerande beteende, förhöjd aggressivitet och benägenhet för självdestruktiva handlingar. Dessa störningar ligger dessutom ofta bakom de brott de är dömda för. Många av dessa symtom skulle enligt tidigare praxis ha jämställts med sinnessjukdom och därmed föranlett sluten psykiatrisk vård.
Denna grupp far ofta illa under fängelsetiden och deras uppträdande inverkar många gånger negativt på behandlingen av andra intagna. Utveck- lingen går nu mot att stödavdelningar med särskilt utbildad personal inrättas. En stödavdelning inrättades under 1997 och vid utgången av 1998 skall det finnas ytterligare två avdelningar. Personal på stödavdelningar har viss utbildning inom psykiatri men detta är långt ifrån tillräckligt. Vänsterpartiet anser att psykiskt störda och sjuka inte skall dömas till fängelsestraff, istället ska de ges den vård de behöver. Allt annat är inhumant. 1991 års lag- förändring var direkt felaktig och den tidigare lagskrivningen bör återinföras. Detta bör ges regeringen till känna.
5.7 Utslussning
Enligt vår mening bör frigivningsförberedelser påbörjas redan när internen anländer till fängelset. Det är väl känt att en omsorgsfullt planerad frigivning, med ett gott stöd när den dömde lämnar anstalten, motverkar återfall i brottsliga verksamheter. Den som står utan arbete, bostad, försörjning, familj och sociala relationer återupptar lätt t.ex. ett liv i missbruk med nya brott. I dag är det så att många släpps ut från fängelserna med en kasse med tillhörigheter, utan vare sig bostad eller sysselsättning. Många hänvisas till ungkarlshärbärge eller liknande, där risken för fortsatt missbruk och kriminalitet är mycket hög. Detta förhållande är inte rimligt.
En intagen måste redan före frigivning ges möjlighet och aktivt upp- muntras till att själv göra insatser för att skaffa bostad, arbete, skapa sociala kontakter och positiva fritidssysselsättningar. Vi anser att ett system med tillsättande av lekmannaövervakare direkt efter fängelsedomen bör införas. Det ger möjlighet att tidigt påbörja arbetet med att bygga positiva sociala nätverk m.m. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Det måste även finnas en plan för hur det rehabiliteringsarbete som påbörjats inne på anstalten skall fullföljas efter avtjänat straff. Ett sätt kan vara att han eller hon vid frigivningen erbjuds intensivstöd av samverkande myndigheter och lekmannaövervakare med syfte att etablera stabila levnadsförhållanden. Detta bör ges regeringen till känna.
6 Vård utanför anstalt
Tillgången till behandling utanför anstalt (§ 34) har försämrats alltmer. Kommunerna ansvarar för kostnaderna för att behandlingen slutförs när verkställighetstiden tagit slut och kriminalvårdens kostnadsansvar upphör. Med dagens svåra ekonomiska situation i kommunerna är de inte positiva till ytterligare kostnader och därför genomförs inte behandlingen. Det är olyckligt eftersom det är en behandling med goda resultat som bör användas i större utsträckning än i dag. Vänsterpartiet anser att regeringen bör se över frågan om kostnadsansvaret för § 34 med kostnadsneutralitet som målsättning. Detta bör ges regeringen till känna.
7 Barn till dömda
Det finns en grupp barn i samhället som nästan aldrig uppmärksammas och som ofta "faller mellan stolarna". Det är barn med förälder/föräldrar som sitter i fängelse. Kriminalvården har inget ansvar för denna grupp. Ansvaret ligger på socialtjänsten, men det är inte alltid som socialtjänsten anlitas. Det är ofta en svår situation för barn att ha en förälder i anstalt. Detta problem måste uppmärksammas och barnen måste ges möjlighet att bearbeta sin speciella situation och få stöd och hjälp. Arbetet inom kriminalvården med att förbättra besöksmöjligheterna, med särskilda lägenheter inne på anstalten, måste fortskrida. En målsättning måste vara att alla slutna anstalter skall ha en besökslägenhet. Där kan barnen få möjlighet att träffa sin mamma eller pappa under mer "normala" förhållanden och under längre tid.
8 Polisen
8.1 Omorganisering
Polisorganisationen har genomgått stora omorganiseringar de senaste åren. Förändringen av polisverksamheten har i många stycken varit positiv, satsningen på närpolisverksamhet som bas i polisverksamheten med ett problemorienterat arbetsätt är en helt riktig utveckling men detta stora förändringsarbete har skett samtidigt med stora besparingar, vilket i sig har skapat problem och lett till mycket kritik. Vänsterpartiet anser att förändringsarbetet varit nödvändigt för att skapa en polisorganisation anpassad till dagens samhälle och problem. En så genomgående omorganisation av en stor verksamhet tar lång tid och kan ge effektivitetsförluster under inledningsperioden. Det är dessutom givetvis extra svårt när det gäller en så omfattande verksamhet som polisens.
Ett stort problem med införandet av närpolisorganisationen är att många poliser saknar en utbildning som är anpassad efter det nya arbetssättet, och att det inom poliskåren inte uppfattats som speciellt statusfyllt att vara när- polis. En effekt av detta är att närpoliser ofta får rycka in när det saknas personal inom andra områden. Särskilt inom storstadsregionerna har detta skapat stora problem för närpolisarbetet. Det har inte gått att följa plane- ringen för verksamheten då personalstyrkan är mindre än avsett. Det brottsförebyggande arbetet blir då eftersatt och därmed faller hela idén med ett problembaserat arbetsätt, dvs. att förebygga brott i stället för att ingripa när brott redan begåtts. Utvecklingen med närpolisreformen måste fortsätta för att närpolisverksamheten ska utgöra den verkliga bas som polisarbetet vilar på.
8.2 Polisorganisationens effektivitet
Det har gjorts stora besparingar inom polisväsendet under ett antal år, en del på grund av det svåra ekonomiska läget då alla områden fått besparingskrav, men en del beror på dålig ekonomisk styrning inom polisväsendet. Det har varit nödvändigt att få en sanering och en tydlig ekonomisk styrning vilket givetvis har varit en svår process i en organisation som tidigare haft mer generösa anslag.
Många förändringar har varit nödvändiga men det finns också beslut som varit direkt felaktiga, t.ex. att en stor del av de civilanställda, främst kvinnor inom administrationen, avskedats. Detta har inneburit att en stor del av det administrativa arbetet nu utförs av polismän, som varken har kunskap eller kompetens för sådana arbetsuppgifter. Detta misstag måste nu rättas till. När regeringen nu i budgetpropositionen anslår ökade medel till polisen, anser vi att en del av dessa skall gå till att rätta till detta missförhållande. Detta bör ges regeringen till känna.
En annan brist inom polisen är arbetstidernas förläggning. Flera under- sökningar har visat att antalet polismän i tjänst inte överensstämmer med behoven, med andra ord det är få polismän i tjänst helger och nätter när brottsligheten är som störst. Den senaste undersökningen som gjorts är Riksrevisionsverkets rapport (RRV 1998:53) Om polisens arbetstider. Där identifieras fem viktiga hinder för att polisen generellt skall kunna använda sina resurser effektivt.
- Resurser för utryckning anpassas inte till löpande variationer i behov. Bland annat försvåras dagens förhandlingsordning för ledningen att för- ändra de statiska tjänstgöringslistorna.
- Utryckningsstyrkornas turlag utgör oftast statiska byggstenar i beman- ningen och förhindrar en bättre behovsanpassning av bemanningen.
- Utryckningsstyrkornas geografiska verksamhetsområdena varierar i storlek. Detta har betydelse för storleken på utryckningsberedskapens minibemanning och för effektiviteten i verksamheten.
- Det är inte tillräckligt preciserat vad utryckningsstyrkorna skall göra och inte göra.
- Samordningen mellan utryckningsstyrka och närpolis är inte tillräckligt väl utvecklad. Närpolisen får ofta rycka in och förstärka utryckningen. Utryckningen stöder däremot mer sällan närpolisen i det problem- orienterade polisarbetet.
Arbetet med att förändra dessa områden är till stora delar förhandlings- och avtalsfrågor men problemen bör enligt Vänsterpartiet ändå lyftas fram. Det är vår förhoppning att man inom polisen kan lösa dessa problem utan väsentliga försämringar av polisernas arbetssituation.
8.3 Fördelning av polisresurser i landet
Rikspolisstyrelsen är den instans som fördelar resurser ut i landet. Faktorer som har betydelse vid resurstilldelningen är främst antal invånare, antal brott samt en storstadsfaktor. Vänsterpartiet anser att det är dags att även införa en glesbygdsfaktor. Det finns stora områden i Sverige där avstånden tillsammans med låg bemanning skapar långa utryckningstider. Även om utryckningar inte är lika frekventa som i storstäder är det viktigt för medborgarna med korta utryckningstider. Den senaste tiden har s k "medborgargarden" växt fram. En orsak till detta är att polisen inte har rimliga utryckningstider när något har inträffat. Det skapar en otrygghet hos medborgarna om samhället inte kan skydda dem och då har rörelser som är beredda att ta lagen i egna händer vuxit fram. Vänsterpartiet anser att även en glesbygdsfaktor skall beaktas vid fördelning av resurser till polisen. Detta bör ges regeringen till känna.
9 Hemställan
9 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brottsofferjourerna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frivården bör utveckla behandling och påföljder anpassade till kvinnor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkarundersökningar vid häktning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbörja behandlingsinsatser redan under häktningstiden,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att häktade ungdomar skall kunna vara på låsta s.k. § 12-hem,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närhetsprincipen skall vägas in vid effektivisering av beläggningen på fängelser,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklande av rehabiliteringsinsatser för kvinnor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvis fördelning av resurser på manliga respektive kvinnliga anstaltsplatser,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte inrätta särskilda avdelningar för interner med avvisningsbeslut i domen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra och utveckla undervisning på fängelserna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredning bör tillsättas för att undersöka möjligheterna till utökad användning av elektronisk intensivövervakning,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att avskaffa livstidsstraff och ersätta det med tidsbestämda straff,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att psykiskt störda och sjuka inte skall dömas till fängelsestraff,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta lekmannaövervakare direkt vid fängelsedomen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabiliteringsplaner,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av kostnadsansvaret för § 34- hemmen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om administrativ personal inom polisen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsfaktor vid fördelning av resurser.
Stockholm den 23 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Alice Åström (v)
Yrkanden (36)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brottsofferjourerna
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brottsofferjourerna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frivården bör utveckla behandling och påföljder anpassade till kvinnor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frivården bör utveckla behandling och påföljder anpassade till kvinnor
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkarundersökningar vid häktning
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkarundersökningar vid häktning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbörja behandlingsinsatser redan under häktningstiden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbörja behandlingsinsatser redan under häktningstiden
- Behandlas i
- 5att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att häktade ungdomar skall kunna vara på låsta s.k. § 12-hem
- Behandlas i
- 5att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att häktade ungdomar skall kunna vara på låsta s.k. § 12-hem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närhetsprincipen skall vägas in vid effektivisering av beläggningen på fängelser
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närhetsprincipen skall vägas in vid effektivisering av beläggningen på fängelser
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklande av rehabiliteringsinsatser för kvinnor
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklande av rehabiliteringsinsatser för kvinnor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvis fördelning av resurser på manliga respektive kvinnliga anstaltsplatser
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvis fördelning av resurser på manliga respektive kvinnliga anstaltsplatser
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte inrätta särskilda avdelningar för interner med avvisningsbeslut i domen
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte inrätta särskilda avdelningar för interner med avvisningsbeslut i domen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra och utveckla undervisning på fängelserna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra och utveckla undervisning på fängelserna
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredning bör tillsättas för att undersöka möjligheterna till utökad användning av elektronisk intensivövervakning
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredning bör tillsättas för att undersöka möjligheterna till utökad användning av elektronisk intensivövervakning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att avskaffa livstidsstraff och ersätta det med tidsbestämda straff
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring enligt vad i motionen anförts om att avskaffa livstidsstraff och ersätta det med tidsbestämda straff
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att psykiskt störda och sjuka inte skall dömas till fängelsestraff
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att psykiskt störda och sjuka inte skall dömas till fängelsestraff
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta lekmannaövervakare direkt vid fängelsedomen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta lekmannaövervakare direkt vid fängelsedomen
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabiliteringsplaner
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabiliteringsplaner
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av kostnadsansvaret för § 34-hemmen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av kostnadsansvaret för § 34-hemmen
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om administrativ personal inom polisen
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om administrativ personal inom polisen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsfaktor vid fördelning av resurser.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsfaktor vid fördelning av resurser.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.