Korruption i offentlig verksamhet

Motion 2007/08:K357 av Christer Nylander (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-08
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kampanj mot korruption i offentlig verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om system för s.k. whistle-blowers i offentlig sektor.

Motivering

Korruption är ett allvarligt brott. Särskilt allvarligt är det när offentliga sektorn är inblandad. Därför har såväl politiker som chefer i offentlig verksamhet en viktig uppgift i att på alla sätt bekämpa mutbrott och underlätta för avslöjande av korruption i verksamheten.

I en rapport från Riksrevisionen (Skydd mot korruption i statlig verksamhet RiR 2006:8) bedöms skyddet mot korruption i särskilt utsatta statliga myndigheter och bolag inte står i paritet med riskerna. Denna bild blir än tydligare i den särskilda granskning av biståndet som Riksrevisionen gör i rapporten (RiR 2007:20). Riksrevisionens anmärkningar är värda att ta på största allvar!

I en särskild skrift som Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram i samarbete med Finansdepartementet ges tydliga råd och bra vägledning. Det är mycket bra att den typen av skrifter tas fram. Men det behövs också ett engagerat ledarskap och större kunskap inte minst bland förtroendevalda. Bara det senaste året har flera fall av misstänkt korruption prövats av rätts­väsendet. Okunnighet om var gränsen för korruption går är uppenbart utbredd såväl i kommuner, landsting som i statlig verksamhet. Arbetet mot korruption måste därför intensifieras! Regeringen bör ta initiativ till en kraftfull kampanj för att upplysa om korruption och mutbrott. En sådan kampanj bör vara långvarig och riktas mot hela den offentliga sektorn. En sådan kampanj kan med fördel genomföras i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting.

Korruption upptäcks lättast av dem som jobbar på den aktuella arbetsplatsen. I USA har runt 75 % av företagen ett internt system för att underlätta för medarbetare att anonymt anmäla misstankar om mutbrott. Detta har man infört därför att man vet att det kan vara jobbigt att som enskild anställd ta risken att berätta. Man riskerar utfrysning och att pekas ut som bråkstake. Det vore en stor framgång om fler arbetsplatser i Sverige – såväl privata som offentliga – lät sig inspireras av det amerikanska exemplet i detta avseende.

Även inom offentlig verksamhet behöver system för att underlätta för anonyma whistle-blowers prövas. Regeringen bör därför ge berörd myndighet i uppdrag att utarbeta former för att underlätta för anonyma whistle-blowers i offentlig verksamhet.

Det offentliga Sverige – på såväl lokal, regional som nationell nivå – måste växla upp arbetet mot korruption. På några håll måste ögon öppnas, på andra håll krävs ökat engagemang. Genom engagerat ledarskap, ökad kunskap och vissa lagändringar kan Sverige behålla sin position som ett av de länder där korruption är förhållandevis ovanligt. Kanske kan vi rent av förbättra situationen ytterligare.

Stockholm den 28 september 2007

Christer Nylander (fp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kampanj mot korruption i offentlig verksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om system för s.k. whistle-blowers i offentlig sektor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.