Kooperativt företagande

Motion 2006/07:N209 av Kenneth Johansson och Annika Qarlsson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Numrering
2006-10-30
Inlämning
2006-10-31
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att permanenta bidraget till information och utveckling av kooperativ verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare stödja och utveckla kooperativt företagande.

Motivering

Regeringens främsta mål är att så många människor som möjligt ska komma i arbete. Ett annat viktigt mål är att det ska bli lättare att starta och driva företag.

För många människor är det svårt att tänka sig att starta företag ensamma, de vill ha någon att bolla idéer och dela ansvaret med. Den demokratiska arbetsplatsen är en annan målsättning för företagandet. Här passar de kooperativa idéerna väl in. Att vara med i ett kooperativ kan också innebära att den som stått långt från både arbetsmarknad och socialt liv får lära sig hur man samarbetar och hur man tar ansvar för både sig själv och andra.

I hela landet finns sedan början på 1990-talet kooperativa utvecklingscentrum som ger råd och stöd till dem som vill starta företag i kooperativ form. Man initierar också nätverksbyggande mellan befintliga företag i olika branscher och är delaktiga i landsbygdsutvecklingen i stora delar av landet. Under det här året har man dessutom samlat alla utvecklingscentrum under ett gemensamt namn Coompanion – Kooperativ utveckling. Detta för att bli igenkända i hela landet och på det sättet få större genomslagskraft.

Samhällets stöd uppgår i dag till 35 miljoner kronor, och det går främst åt till att ha en basbemanning i de oftast länsbaserade centrumen. I övrigt sker utvecklingsarbetet i projektform. För att få en större trygghet i planeringen behöver bidraget permanentas och ges ett eget anslag i budgeten. Detta bör ges regeringen till känna.

Med regeringens nya mål för sysselsättning och företagsuppbyggnad i hela Sverige behöver stödet till kooperativ utveckling ökas. Flera projekt som i dag bedrivs i samarbete mellan FKU (Föreningen Kooperativ Utveckling), Nutek och ESF-rådet visar att människor som står långt från arbetsmarknaden genom kooperativ verksamhet kan både komma i arbete och dessutom bli företagare.

Kvinnor som vill starta företag tillsammans gör det ofta i form av intraprenader innan de tar steget fullt ut och blir egna entreprenörer. Dessutom har de ofta en bestämd önskan om att starta demokratiska företag där alla är med och tar ansvar och också får vara med och besluta om företagets utveckling. Här har Coompanion stora möjligheter med sin erfarenhet och kunskap om kooperativt företagande att ge rådgivning och stöd i denna utveckling.

Två miljoner nya företagare är ingen omöjlighet om fler startar kooperativa företag. I regeringens målsättning om fler företag och fler företagare passar därför Coompanions verksamhet väl in. Därför bör kooperativt företagande ytterligare stödjas och ges möjligheter att utvecklas. Bidraget till kooperativ utveckling bör successivt höjas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 19 oktober 2006

Kenneth Johansson (c)

Annika Qarlsson (c)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att permanenta bidraget till information och utveckling av kooperativ verksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare stödja och utveckla kooperativt företagande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.