Kooperativa utvecklingscentrum

Motion 2005/06:N403 av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de kooperativa utvecklingscentrumens behov.

Motivering

Idag finns det 25 lokala kooperativa utvecklingscentrum, LKU, i Sverige fördelat på alla län och regioner, med tillsammans ca 100 anställda rådgivare. De står för information, rådgivning och utbildningar för att stödja grupper som vill starta företag. De främjar kooperativ utveckling i Sverige och de utgör ett stöd för demokratiskt entreprenörskap och lokal utveckling både i glesbygd och i storstadsområden.

Staten lämnar sedan år 1986 bidrag för den del av LKU:nas verksamhet som innebär kostnadsfri information och rådgivning om kooperation. Statsbidraget förutsätter att det finns lokala och regionala finansiärer som står för minst hälften av kostnaden för den statsbidragsberättigade verksamheten.

Flertalet LKU är mycket engagerade i frågor som rör lokal och regional utveckling, brukarinflytande, arbetsmarknad och sysselsättning. Det är vanligt att LKU:na är aktiva i arbetet med EU:s strukturfonder i regionala kommittéer och som anordnare av såväl nationella som transnationella projekt.

Många av de människor som de kooperativa rådgivarna möter är ovana och otraditionella företagare. Det betyder ofta att de behöver längre tid än andra för att lyckas med sin verksamhet. Rådgivarna agerar som handledare i långa mobiliserings- och utvecklingsprocesser där många människor är inblandade. Vid en närmare genomgång av LKU:nas verksamhetsfält, arbetssätt och kompetens blir det tydligt att de spelar en unik roll som den sociala ekonomins företagsutvecklare, i skärningen mellan människors behov och människors egna lösningar.

Det finns forskning som pekar på att ett lokalt kooperativt utvecklingscentrum kan vara avgörande för om vissa lokalsamhällen utvecklas medan andra stagnerar. LKU:na, i samspel med länsbygderåd och hushållningssällskap, ses också som en central aktör i en tänkt stödstruktur för lokal utveckling byggd på erfarenheterna från den nya regionala utvecklingspolitiken.

LKU:nas arbete med attityder, med att sprida kunskap om entreprenörskap, med att öka människors förmåga till företagande, samtidigt som de stärker den sociala ekonomins betydelse som grogrund för tillväxt, tar tid. Stödet till kooperativ utveckling behöver utöver näringspolitiken även samordnas med arbetsmarknadspolitiken och den regionala utvecklingspolitiken.

Stockholm den 29 september 2005

Ann-Kristine Johansson (s)

Lars U Granberg (s)

Krister Örnfjäder (s)

Lilian Virgin (s)

Lars Wegendal (s)

Per Erik Granström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de kooperativa utvecklingscentrumens behov.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.