Konsumentinformationen

Motion 2003/04:L309 av Christina Axelsson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade möjligheter för konsumenterna att organisera sig för att påverka och agera i konsumentfrågor samt om konsumenternas behov av god konsumentinformation och god tillgång till varor och tjänster.

Motivering

De statliga institutionerna Jordbruks-, Livsmedels- och Konsumentverk företräder konsumenterna i olika sammanhang bland annat vid vissa internationella möten. De behövs för att värna konsumenternas rättigheter med säkra livsmedel och förordningar kring djuruppfödning med mera, men framför allt behövs aktiva konsumenter som driver på konsumentpolitiken. Det gäller att hitta en balans mellan statliga verk och folkrörelser (NGO:er) som organiserar aktiva och kunniga konsumenter för att påverka utbud och produktionssätt av varor. De folkrörelser som nu växer fram inom konsumentområdet måste därför uppmuntras och ges ökat stöd.

Konsumentfrågor intresserar många, de ligger nära var och en och berör. Konsument­frågor handlar ytterst om demokrati i människors vardag. Genom att lyfta fram konsumentintresset och låta det genomsyra andra politikområden lyfter vi in frågor som starkt påverkar människors vardag i det moderna samhället. Konsumentfrågor är viktiga ur flera perspektiv, bland annat med tanke på ett uthålligt samhälle, men de berör också välfärd, hälsa och solidaritet.

Politikområdet konsumentfrågor är omfattande och växer snabbt. Svenskarna agerar som konsumenter i alltfler sammanhang och kampen om våra plånböcker är hårdare än någonsin. Oavsett vad vi tycker om det så har vår tillvaro ”konsumiserats” på ett påtagligt sätt. Sedan omregleringen av finansmarknaden i början av 1990-talet har alltfler marknader öppnats för konkurrens och konsumenterna förväntas göra fler och fler aktiva val. Även inom den offentliga sektorn – kommunala och landstings­kommunala tjänster – har svensken i allt större utsträckning möjlighet och ibland skyldighet att vara en aktiv konsument.

Vi lever i en starkt globaliserad värld med många nya influenser av såväl varor som tjänster. De krav vi ställer på livsmedel vad gäller märkning och annat kan synas självklara, men är inte alltid det. Genom att upplysa tydligare om hur varor är producerade ges konsumenterna möjligheter att välja, inte bara det som har lägst pris till högsta kvalitet, utan också att välja de producentmetoder som tär minst på jord, vatten, luft etc. Saklig information om produkter och tillverkningssätt behövs som motvikt till den kommersiella reklamen som mer och mer tenderar att spela på konsumenternas känslosträngar. Konsumenterna behöver kunskap för att kunna ställa de rätta frågorna och kunna göra aktiva val och därmed utnyttja sin konsumentmakt. Bland annat innehåller dagens frågor många etiska aspekter som om hur varor och tjänster produceras, av vem/vilka/var de produceras, av vad de produceras och inte minst varför.

Det behövs även en motvikt till den avmärkning som sker i dag, genom att stora kedjor säljer livsmedel i eget namn utan någon som helst bakgrund till ursprungsland etc. Genom att informera om ursprung och produktionssätt ges konsumenterna också möjligheter att debattera frågor om arbetsförhållanden för de som producerar såsom barnarbete och rätten att organisera sig. Säkra livsmedel diskuteras brett idag med anledning av BSE, salmonella och mul- och klövsjukan. Krav på att livsmedel skall vara ursprungslands- och datummärkta borde vara självklart. Konsumenterna kan då ställa krav på producenterna, handla därefter och utnyttja sin konsumentmakt.

Det är heller inte självklart i dag att tillgängligheten och närheten är god till varu- och tjänsteutbud. För att kunna välja och utöva konsumentmakt behöver konsumenterna inte bara kunskap utan också tillförsäkras en god tillgång på och närhet till service som butiker, banker, kommunikationer etc.

Konsumentorganisationerna kan bedriva en öppen opinionsbildning och självständigt företräda konsumenternas intressen utifrån konsumenternas egna utgångspunkter.

Konsumentorganisationernas roll är att vara katalysatorer, att samla in och sprida kunskap och försöka påverka inom olika politikområden som berör konsumenter. Därför behövs fristående konsumentorganisationer som får reella möjligheter att verka.

Stockholm den 1 oktober 2003

Christina Axelsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Mariann Ytterberg (s)

Krister Örnfjäder (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade möjligheter för konsumenterna att organisera sig för att påverka och agera i konsumentfrågor, behov av god konsumentinformation och god tillgång till varor och tjänster.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.