Kommunal konsumentverksamhet

Motion 2001/02:L295 av Lisbet Calner och Märta Johansson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en väl fungerande kommunal konsumentverksamhet.

Motivering

Den kommunala konsumentverksamheten började att växa fram på 70-talet och har sedan dess behandlats i riksdagen vid ett flertal tillfällen.

Riksdagen har flera gånger uttalat vikten av att det finns en lokalt förankrad konsumentverksamhet. Inom svensk konsumentpolitik har den lokala konsumentverksamheten en stor betydelse. En bra konsumentverksamhet med kompetent rådgivning och god information anser vi vara en del av välfärdssamhället. Det gäller såväl ekonomisk rådgivning som vid köp av varor av olika slag.

De flesta kommunerna har någon form av konsumentverksamhet. Men verksamheten saknas fortfarande i ett fyrtiotal kommuner.

Även i kommuner där det finns denna verksamhet finns det problem med kvalitet och kontinuitet i rådgivningen.

Kvaliteten varierar högst betydligt, allt ifrån i bästa fall bemannade konsumentkontor med generöst öppethållande och högt kvalificierad personal till enbart någon hyllmeter av Konsumentverkets informationsmaterial på biblioteket eller annorstädes.

En väl fungerande lokal konsumentverksamhet är en förutsättning för en framgångsrik konsumentpolitik. Den är nödvändig för att problem inom området skall kunna fångas upp och lösas nära källan, för att lättare kunna tillgodose konsumenternas behov av information, stöd och utbildning för att underlätta samverkan med andra, vilket är mycket värdefullt i dessa sammanhang.

Med en bra och fungerande lokal konsumentverksamhet är det möjligt att förverkliga ambitioner om att arbeta förebyggande och utåtriktat. Detta kan ske genom uppsökande verksamhet i skolor, på arbetsplatser, föreningar och i forum där kapital-, fond- och aktieförvaltning diskuteras.

Vårt samhälle har förändrats mycket sedan 70-talet. Aktörerna på marknaden har blivit flera, inte minst när det gäller service, tjänster och ekonomiska verksamheter av olika slag.

Konsumenterna förväntas att göra egna aktiva val på en rad områden. Informationsflödet ökar liksom utbudet av varor och tjänster. Över Internet handlar vi nu på ett enkelt sätt böcker och skivor i t.ex. Tyskland och semesterresan direkt i Spanien.

Större krav ställs således på oss i dag i egenskap av konsumenter.

Det går inte att ta för givet att alla människor har den tid, kunskap, förmåga och teknik som behövs för att komma till sin rätt i denna snabbt föränderliga värld.

Det säger sig självt att en kunnig, medveten, välinformerad och aktiv konsument kan göra bra val.

Det är en tillgång för landet att medborgarna håller sig väl underrättade om sina skyldigheter och rättigheter. Det är också viktigt att det finns någonstans, på nära håll, att vända sig om det skulle uppstå problem.

Lokal konsumentverksamhet är enligt vår uppfattning väl så angelägen – för att inte säga mer angelägen – i dag som den var 1975, då riksdagen första gången uttalade sig till förmån för konsumentverksamhet.

Hur den lokala konsumentverksamheten skall organiseras är en fråga som bör överlämnas till den enskilda kommunen att avgöra.

Men det är viktigt att konsumenterna över hela landet har tillgång till en konsumentverksamhet som uppfattas som varaktig, kvalificerad och som omfattar alla.

Stockholm den 3 oktober 2001

Lisbet Calner (s)

Märta Johansson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en väl fungerande kommunal konsumentverksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.