Till innehåll på sidan

Kommunal fastighetsavgift för alla småhus

Motion 2008/09:Sk335 av Marietta de Pourbaix-Lundin och Rune Wikström (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-06
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av bestämmelserna för den kommunala fastighetsavgiften.

Motivering

Skatteverket har i ett ställningstagande den 17 april 2008 (dnr 131 234616-08/11) kommit fram till att fastighetsskatt ska betalas för tomtmark med tillhörande bostadsbyggnad om byggnaden inte har åsatts byggnadsvärde för småhus eller hyreshus vid fastighetstaxeringen.

Om en värderingsenhet för tomtmark ska omfattas av kommunal fastighetsavgift, måste det finnas en tillhörande värderingsenhet för bostäder (småhus eller bostadshyreshus) vid fastighetstaxeringen. När värdet för byggnaden understiger 50 000 kronor, anses det inte finnas någon sådan värderingsenhet. Taxeringsvärdet bestäms då som om tomtmarken vore obebyggd. Taxeringsenhetens taxeringsvärde utgörs därför uteslutande av värdet för tomtmarken. Tomtmarken beläggs därför med fastighetsskatt (1 % på taxeringsvärdet) och inte med någon kommunal fastighetsavgift.

Effekten blir att en enkel sommarstuga i ett attraktivt område beskattas betydligt högre än en vanlig villa i samma område.

I Sverige finns det 106 000 taxeringsenheter som har en lågt värderad byggnad och som därigenom får betala fastighetsskatt som om tomten vore obebyggd. I t.ex. Haninge finns det 283 taxeringsenheter med ett genomsnittligt taxeringsvärde (för marken) på 830 000 kronor. Dessa fastigheter med enkla hus får i genomsnitt betala 8 300 kronor om året i fastighetsskatt, vilket är 2 300 kronor mer än den maximala avgiften för andra hus i området. I Värmdö finns motsvarande 463 taxeringsenheter med ett sammanlagt taxeringsvärde på 491 miljoner kronor.

En liknande situation uppstår vid arrende. Där utgår kommunal fastighetsavgift för småhuset medan tomtmarken beläggs med fastighetsskatt. Eftersom mark och byggnad har olika ägare beskattas marken även i detta fall som om den vore obebyggd.

Syftet med att behålla fastighetsskatten för obebyggd tomtmark var att man vill stimulera nybyggnation och motverka spekulation. Det skälet är emellertid inte giltigt vare sig i arrendefallen eller när byggnaden inte har åsatts något taxeringsvärde. I dessa fall handlar det endast om att enheterna i statistiken klassats som obebyggd mark. Regeringen bör se över att även dessa taxeringsenheter kan omfattas av den kommunala fastighetsavgiften med ett tak på 6 000 kronor (2008).

Stockholm den 29 september 2008

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Rune Wikström (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av bestämmelserna för den kommunala fastighetsavgiften.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.