Kärnvapen

Motion 2008/09:U254 av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att kärnvapen och kemiska och biologiska massförstörelsevapen ska förbjudas folkrättsligt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör återta rollen i FN som pådrivande i kärnvapennedrustning genom att återuppliva NAC.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en kanadensisk-arktisk-skandinavisk kärnvapenfri zon.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att Nato omprövar sin säkerhetsstrategi som bygger på att avskräcka med kärnvapen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen arbetar för ett internationellt förbud mot användning av utarmat uran i vapen.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör stoppa all svensk medverkan i spridandet och användandet av utarmat uran.

2Motivering

Kärnvapen är och förblir de värsta tänkbara massförstörelsevapnen. I dag är det fortfarande USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina som är de officiella kärnvapenstaterna men Indien, Israel och Pakistan har i hemlighet utvecklat kärnvapen. De s.k. högriskländerna, som misstänks starkt för att under de senaste åren ha försökt tillverka kärnvapen, är Iran, Irak och Libyen.

Icke-spridningsavtalet, NPT, behandlar kärnvapennedrustning, icke-spridning av kärnvapen och fredlig användning av kärnenergi. Avtalet förbinder kärnvapenstaterna att inte överlåta kärnvapen eller kunskap om kärnvapen och kärnvapenteknologi till andra stater. Det förbinder även till arbete för en fullständig kärnvapennedrustning. Stater utan kärnvapen förbinder sig till att inte skaffa kärnvapen. År 1968 undertecknade Sverige NPT.

3Sveriges engagemang för kärnvapennedrustning

Svenskar har tidigare varit drivande i arbetet för nedrustning. År 2003 tillsatte Anna Lindh en kommission, med Hans Blix som ordförande, för att utarbeta förslag till det fortsatta arbetet med nedrustning av nukleära, biologiska och kemiska massförstörelsevapen. I sin rapport föreslår kommissionen att innehav och användning av kärnvapen bör förbjudas folkrättsligt, liksom kemiska och biologiska vapen. Vänsterpartiet anser att Sverige ska arbeta för en värld fri från kärnvapen, och med anledning av detta kräver vi att regeringen verkar för att kärnvapen samt kemiska och biologiska massförstörelsevapen förbjuds folkrättsligt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Sverige bildade 1998 tillsammans med sju andra alliansfria länder New Agenda Coalition, NAC, i FN. Gruppen har sedan sitt bildande lagt fram flera resolutioner i FN:s generalförsamling med uppmaningar till kärnvapenstaterna att visa sitt villkorslösa engagemang för att påbörja förhandlingar om en total kärnvapennedrustning. Efter NPT översynskonferens 2005, där parterna inte lyckades enas om ett slutdokument, avstannade dock NAC:s arbete.

De alliansfria länderna har en alldeles särskild roll i FN:s arbete med kärnvapennedrustning. Vänsterpartiet anser att Sverige ska värna om sin alliansfrihet och återta rollen i FN som pådrivande i kärnvapennedrustning genom att återuppliva NAC. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

4Kärnvapenfria zoner

Viktiga steg mot en kärnvapenfri värld har tagits genom de kärnvapenfria zoner som upprättats runtom i världen. I dag finns sådana zoner i bland annat Latinamerika, Karibien (utom Kuba), södra Stilla Havet, Sydostasien, Centralasien och Afrika. Det pågår dessutom diskussioner om att skapa fler zoner. För närvarande omfattar de kärnvapenfria zonerna mer än 50 procent av jordens landyta och 113 av världens 195 länder.

I Kanada diskuteras just nu idéer om en kanadensisk-arktisk-skandinavisk kärnvapenfri zon. Vänsterpartiet anser att det är ett intressant förslag som även Sverige borde stödja. Detta bör regeringen som sin mening ge regeringen till känna.

5Natos säkerhetsstrategi

Militäralliansen Nato, som förfogar över USA:s och Storbritanniens kärnvapen, upprätthåller ett kärnvapenparaply för alla sina medlemsstater. USA har inom detta Natoarrangemang ungefär 200 kärnvapen utplacerade runtom i Europa.

Nato har kritiserats för att deras kärnvapenstrategi strider mot icke-spridningsavtalet. Målen om fullständig kärnvapennedrustning och att kärnvapen ska få minskad betydelse i säkerhetspolitiken är inte vägledande i Natos kärnvapenpolicy. Militäralliansens säkerhetsstrategi ger tvärtom kärnvapen en stor betydelse och anser att de är nödvändiga för att bevara Nato-ländernas säkerhet under överskådlig framtid. Vänsterpartiet anser att regeringen ska verka för att Nato omprövar sin säkerhetsstrategi som bygger på att avskräcka med kärnvapen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

6Utarmat uran

Utarmat uran är en kemiskt giftig och radioaktiv tungmetall som uppkommer som restprodukt när naturligt uran anrikas till vapenuran eller kärnbränsle. Dess halveringstid är 4,5 miljarder år. Det utarmade uranets höga densitet gör det effektivt som pansarbrytande ammunition och även som skydd mot pansarbrytande ammunition. Utarmat uran har använts i projektiler i bl.a. Afghanistan, Irak och på Balkan.

När en projektil med utarmat uran träffar annan materia frigörs partiklar av uran som oxideras. Om dessa mikroskopiskt små uranoxidpartiklar inandas eller på annat sätt kommer in i kroppen kan de leda till allvarliga och livshotande skador. En enda molekyl som fastnar i cellväggen kan med sin radioaktiva alfastrålning förorsaka cancer och skador på arvsmassan, vilket i sin tur skadar foster generation efter generation.

Europaparlamentet har fyra gånger, med stor majoritet, krävt ett förbud, och Belgien har antagit en lag mot utarmat uran. En rad internationella experter och FN-kommittéer har förklarat att användningen av utarmat uran i vapen strider mot folkrätten. Vänsterpartiet kräver att regeringen ska verka för ett FN-beslut om ett globalt förbud mot användning av utarmat uran i vapen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Svensktillverkade skjutvapen och artilleripjäser används med utarmat uran i ammunitionen. Vänsterpartiet anser att regeringen bör verka för att all svensk medverkan i spridandet och användandet av utarmat uran stoppas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 16 september 2008

Gunilla Wahlén (v)

Marianne Berg (v)

Amineh Kakabaveh (v)

Hans Linde (v)

Lena Olsson (v)

Alice Åström (v)

Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att kärnvapen och kemiska och biologiska massförstörelsevapen ska förbjudas folkrättsligt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör återta rollen i FN som pådrivande i kärnvapennedrustning genom att återuppliva NAC.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en kanadensisk-arktisk-skandinavisk kärnvapenfri zon.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att Nato omprövar sin säkerhetsstrategi som bygger på att avskräcka med kärnvapen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen arbetar för ett internationellt förbud mot användning av utarmat uran i vapen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör stoppa all svensk medverkan i spridandet och användandet av utarmat uran.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.