Till innehåll på sidan

Jämställdhetspedagogiskt centrum i Gävle

Motion 2002/03:Ub351 av Sinikka Bohlin och Åsa Lindestam (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett jämställdhetspedagogiskt centrum i Gävle.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Högskolan i Gävle startar en utbildning för jämställdhetspedagoger.

Motivering

Förändringar i samhällsstrukturer sker framförallt via ökad kunskap hos människor. När det gäller jämställdhetsarbete är det särskilt svårt att förmedla kunskap, eftersom könsbundna traditioner och maktrelationer följt oss genom århundraden och sitter djupt rotade. Dessa traditioner är vi både omedvetna och medvetna om. För att ändra attityder, värderingar och beteenden behövs inte bara kunskaper, utan också engagemang, praktisk handledning och förebilder. Arbetet kräver mångsidighet.

I Gävleborg har det bedrivits ett uppmärksammat pionjärarbete inom förskola/skola för att tidigt bryta cementerade könsroller i utbildningssystemet. Det finns flera fungerande förskolor och skolor med jämställdhetspedagogik samt en utbildning på högskolan riktad mot jämställdhetspedagogik. I länet finns en stark vilja att jämställdhet ska förverkligas inom utbildningssektorn och detta, tillsammans med de politiska och nationella jämställdhetsmålen och styrdokument för skola/förskola, skapar förutsättning för ett jämställdhetspedagogiskt centrum i Gävle. Centrumet kan i en fortsättning bli en tillgång för hela landet.

Denna utveckling ligger i linje med såväl SOU 2001:107 (Yrkeshögskoleutbildning – inriktning, utformning och kvalitet) som med regeringens proposition 2001/02:4 En politik för tillväxt och livskraft i hela landet.

I Gävleborgs län finns det redan nu ett långtgående projektplan för ett regionalt kunskapscentrum som utformas för att sprida kunskap om jämställdhet i skola och förskola.

För att vi ska förverkliga det nationella jämställdhetsmålet måste även utbildningen för blivande pedagoger från förskola till högskola få större inslag av genuskunskap. Först och främst för att i sin yrkesutövande roll sprida kunskaper men också för att utveckla och sprida metoder och utbildning utanför skolans ram.

Därför behövs det jämställdhetsutbildning, jämställdhetspedagoger, inom högskolan för att utveckla jämställdhetsarbetet inom hela samhället.

Högskolan i Gävle har redan i dag en utbildning riktad mot jämställdhetspedagogik och är väl lämpad att få en framtida utbildning för jämställdhetspedagogik.

Stockholm den 14 oktober 2002

Sinikka Bohlin (s)

Åsa Lindestam (s)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett jämställdhetspedagogiskt centrum i Gävle.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Högskolan i Gävle startar en utbildning för jämställdhetspedagoger.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.