Jämställdhet inom kultur

Motion 2010/11:Kr311 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-27
Numrering
2010-10-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad jämställdhet inom kultur.

Motivering

Inom kultursektorn dominerar fortfarande den manliga normen, framförallt inom scenkonsten, musiklivet och bildkonsten. Kvinnor är underrepresenterade, särskilt på ledande positioner, och har mindre makt och inflytande. De är en stor och välutbildad yrkesgrupp som alltför sällan får förtroendet att visa vad de går för.

Den socialdemokratiska kulturministern Leif Pagrotsky tog under sin tid initiativ till att genom föra utredningen ”Plats på scen” (SOU 2006:42) som behandlade jämställdheten inom scenkonstområdet. Som en av effekterna gjordes sedan projekt för att se till att det blev fler kvinnliga ledare och chefer inom scenkonstområdet. Men det finns mycket kvar att göra.

I oktober 2009 förlängdes 2006 års filmavtal med två år. Det innebar att målsättningen om att minst 40 procent av endera könet ska vara representerat bland regissörer, manusförfattare och producenter, som får stöd av Svenska Filminstitutet, förlängdes med ytterligare två år. Ett stort misslyckande som visar att utvecklingen med att öka andelen kvinnor i för filmproduktionen centrala funktioner går för långsamt.

Om inte en förändring kommer till stånd bör man överväga om det räcker med att ha målsättningar, utan att jämställdhet ska vara ett absolut krav för att erhålla stöd för t.ex. filmproduktion.

Kulturens betydelse för människorna och för samhällsutvecklingen kan inte överskattas. I själva verket är kulturen en spegling av samhället, det som var, det som är och det som ska komma. Det är självklart att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i kulturlivet, både som konstnärer och publik. Därför behöver villkoren mellan kvinnor och män inom kulturlivet utjämnas. Detta kan ske, utan att styra konstens innehåll eller uttrycksmedel, genom att aktivt stimulera utbildningsinsatser och projekt som innehåller ett jämställdhetsperspektiv.

Stockholm den 19 oktober 2010

Ann-Christin Ahlberg (S)

Carina Hägg (S)

Karin Åström (S)

Louise Malmström (S)

Marie Nordén (S)

Matilda Ernkrans (S)

Monica Green (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad jämställdhet inom kultur.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.