IT, demokrati och funktionshinder

Motion 2001/02:K389 av Lena Sandlin-Hedman och Lars Lilja (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett initiativ till en nationell samling för tillgänglig informationsteknik för funktionshindrade.

Motivering

Aktuell internationell såväl som nationell handikappolitik fokuserar på medborgarperspektivet. Det innefattar inte bara rättigheten till delaktighet utan också skyldigheter för den enskilde medborgaren att aktivt delta i den demokratiska processen. Aktivt deltagande i det svenska folkstyret förutsätter tillgång till samhällsinformation. Personer som på grund av funktionsnedsättning har svårigheter att tillgodogöra sig information står utanför stora delar av det kommunikationsflöde som är en av grundpelarna i ett aktivt deltagande i den demokratiska processen.

I En uthållig demokrati!, SOU 2000:1, kan man läsa följande: ”Ur demokratisynpunkt bör man försöka möta de funktionshindrades krav på utformning av information och kommunikation. Rätt använd öppnar informationstekniken stora möjligheter att skapa demokratiska och kommunikativa värden för dessa medborgare och därmed för samhället.”

Den nya informations- och kommunikationstekniken skapar helt nya möjligheter för att alla medborgare skall kunna delta i den demokratiska processen. Samtidigt finns risker för att skapa nya hinder för dem som inte har tillräckliga kunskaper eller tillräckliga ekonomiska resurser för att få tillträde till denna teknik. För personer med funktionshinder kan hindren bestå av brister i tillgängligheten.

För närvarande pågår ett antal initiativ som syftar till att skapa tillgänglig informationsteknik för funktionshindrade. Under tre år fördelar Arvsfondsdelegationen och Hjälpmedelsinstitutet inom ramen för regeringens IT-program för funktionshindrade och äldre ca 60 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projekt som avser information om samt utveckling och anpassning av IT-baserade produkter och tjänster. Projekten kan också avse utveckling och anpassning av metoder för användarutbildning. Handikapprörelsen och enskilda brukare spelar en framträdande roll i projekten. Dessa projekt kommer att utvärderas och kunskapen från denna kommer att utgöra en viktig, nationell kunskapsbas.

Frågan diskuteras även inom EU. Sverige har där på många sätt varit drivande, bl.a. genom expertmötet ”Ett tillgängligt Europa för medborgare med funktionshinder” som genomfördes i Linköping under det svenska ordförandeskapet. Sverige har också anslutit sig till initiativet för webbtillgänglighet – Web Accessibility Initiative, WAI. Inom ramen för Europa syftar WAI till att den offentliga sektorns webbplatser utformas så att medborgare med funktionshinder kan få tillgång till information och utnyttja potentialen för elektronisk samhällsinformation.

Trots alla dessa vällovliga initiativ det finns mycket kvar att göra. Sverige bör ta initiativ till en nationell samling för tillgänglig informationsteknik för funktionshindrade.

Stockholm den 3 oktober 2001

Lena Sandlin-Hedman (s)

Lars Lilja (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett initiativ till en nationell samling för tillgänglig informationsteknik för funktionshindrade.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.