Interregional kollektivtrafik

Motion 2004/05:T481 av Inger Lundberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en analys av hur staten skall kunna stimulera den interregionala tågtrafiken.

Motivering

Tågtrafiken kan spela en nyckelroll för att få de breddade arbetsmarknadsområdena att fungera och underlätta samspelet mellan kommuner ute i landet och t ex Stockholmsregionen. Idag är den kollektiva trafiken i princip uppdelad mellan å ena sidan den regionala trafik som bedrivs inom länen och den interregionala trafiken. Länstrafiken stöds ekonomiskt såväl genom direkta anslag från kommuner och landsting som genom kostnadsutjämningen i statsbidragssystemet, medan den interregionala trafiken i princip arbetar utan subventioner. Undantag från det senare är den direkt upphandlade trafik som Rikstrafiken ansvarar för, liksom visst samarbete mellan enskilda länstrafikbolag.

Med den regionförstoring som följer i takt med att arbetsmarknaderna förändras ställs nya krav på kollektivtrafiken. Medborgarna bor allt oftare i ett län och arbetar i ett annat. Allt fler är också beredda att förena ganska långa arbetsresor med någon eller några dagars arbete på hemmaplan.

Många är beredda att pendla betydligt längre än tidigare och tåget har visat sig vara ett attraktivt färdmedel, där väl utbyggda tågförbindelser kan ha avgörande betydelse för en regions möjlighet att utvecklas. Det senaste har varit mycket tydligt i Mälardalen. Här tog kommunerna längs dagens Mälar- och Svealandsbanor aktiv del i tillkomsten av banorna och resultaten har varit tydliga. Pendlingen i regionen har ökat markant och bostads- och arbetsmarknadsregionerna breddats. En viktig förutsättning för att utvecklingen ska fortsätta och människor våga satsa på pendling på längre avstånd är att de tryggt kan lita på att trafiken utvecklas och inte avvecklas.

I Bergslagen spelar den av Rikstrafiken upphandlade "Tåg i Bergslagen" en viktig roll för en utsatt region och en starkt pendlingsberoende kommun som Laxåär beroende av en väl fungerande tågtrafik. För det industritäta området Karlskoga-Degerfors är möjligheterna till täta och snabba förbindelser både med Hallsberg, som knutpunkt för mycket av landets tågtrafik, Örebro, Karlstad och Stockholm av strategisk betydelse för näringslivet.

I takt med att Mälar- och Svealandsbanorna etablerades och snabbtågen kom att trafikera Stockholm-Karlstad fick viktiga resmål i Örebro län betydligt bättre och tätare förbindelser. På senare år har däremot tågtrafiken försämrats markant. Detta gäller inte minst i år. Direktförbindelserna mellan Mälardalen och Arlanda har upphört från och med i höst. SJ:s beslut att i princip upphöra med direkttrafiken mellan Örebro och Eskilstuna är ett allvarligt bakslag för många pendlare. Samma besvikelse känner laxåborna, som tidigare hade ett frekvent nät av förbindelser att välja mellan, men nu hänvisas till ett fåtal avgångar.

Degerfors station betjänades tidigare av en intensiv trafik med bl a snabb­tåg. När det av norska och svenska staten helägda företaget Linx AB började trafikera sträckan Stockholm-Oslo valde företaget att i hög grad satsa på tåg som inte stannade i Degerfors. Det har lett till att avgångarna från Degerfors reducerats från tidigare ett tiotal avgångar till idag inte fler än fyra tåg i respektive riktning. Minskningen av tågstopp i Degerfors genomfördes trots att dessa var lönsamma och enkom för att vinna några minuter i tid på snabbtågsresor mellan Stockholm och Oslo. Sedan Linx aviserat att man lägger ner sin verksamhet är oron stor för ytterligare effekter i Degerfors.

De bilder vi redovisat ovan ger en oroande bild av att det saknas en långsiktig och kraftfull satsning på den interregionala tågtrafiken. Det gäller inte minst den del av tågtrafiken som har särskild betydelse för pendlare och företagare. Vi är väl medvetna om att SJ AB brottats med allvarliga ekonomiska problem, där riksdagen bl a tillfört ägarkapital för att underlätta nysatsningar, men kan inte heller utesluta att det kan finnas behov av att tydligare understryka det statsägda reseföretagets ansvar för att bidra till tillväxt, ökat kollektivtrafikresande och regional balans.

Under alla förhållanden finns det starka skäl att inför kommande trafikpolitiska beslut överväga om nuvarande strikta uppdelning mellan å ena sidan en subventionerad länstrafik och å andra sidan en allmän tågtrafik, som drivs på helt kommersiella villkor är rationell och stämmer överens med framtidens krav på tågtrafiken. Det finns skäl att överväga om det vid sidan av den långsiktigt olönsamma tågtrafik som upphandlas av Rikstrafiken ska finnas ett ekonomiskt utrymme för att göra mer uthålliga satsningar för att stimulera ökad interregional kollektivtrafik än det finns utrymme för idag.

Stockholm den 30 september 2004

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Helena Frisk (s)

Lennart Axelsson (s)

Matilda Ernkrans (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en analys av hur staten skall kunna stimulera den interregionala tågtrafiken.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.