Internationellt arbete mot barnaga

Motion 2005/06:U256 av Marita Aronson m.fl. (fp, kd, v, c, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i internationella organ och i bilaterala kontakter samt inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet kraftfullt bör verka för att barnaga förbjuds i alla världens länder.

Motivering

Aga är en kränkning av barnets fundamentala mänskliga rätt till respekt för hans eller hennes värdighet och fysiska integritet. Till skillnad från andra former av våld mellan människor är det tillåtet att aga barn i hemmet i de flesta länder i världen. Det är paradoxalt att lagstiftningen i merparten av världens länder har ett starkare skydd för vuxna mot våld och kränkningar än för barn.

I FN:s konvention om barnets rättigheter, artikel 19, betonas barnets rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld och vanskötsel. FN:s kommitté för barnets rättigheter övervakar förverkligandet av barnkonventionen genom att granska konventionsstaternas rapporter och ge rekommendationer på förbättringar. Kommittén slår ständigt fast att det inte är förenligt med barnkonventionen att ha en lagstiftning som tillåter barnaga i någon del av samhället: i hemmet, i skolan, på institution etc.

Sverige var det första landet i världen att 1979 införa förbud mot barnaga. Den svenska lagen mot aga markerar att föräldrar aldrig får använda aga i barnets fostran. Självklart räcker det inte med ett förbud mot aga i lagstiftningen för att skydda barn mot våld. Det visar inte minst våra svenska erfarenheter. Drygt 8 200 fall av barnmisshandel anmäldes i Sverige år 2004. Det främsta syftet för att införa förbudet mot aga i lagstiftningen var dess förebyggande verkan, dvs. att vägleda – inte kriminalisera - föräldrar.

Trots den stora uppslutningen bakom barnkonventionen är det endast en minoritet av världens länder som förbjuder all aga mot barn. Dessa är Cypern, Danmark, Finland, Island, Israel, Italien, Kroatien, Lettland, Norge, Rumänien, Sverige, Tyskland, Ungern, Ukraina och Österrike. I de flesta länder är motståndet mot förbud mot aga av barn i hemmet stort och en känslig politisk fråga.

Samtidigt kan man se en tydlig tendens att det i fler och fler länder pågår en mer öppen och flexibel debatt mot aga. Det senaste året har fyra länder (Island, Italien, Ungern och Rumänien) genomfört ett totalt förbud mot aga. En liknande positiv utveckling kan man se i flera utvecklingsländer.

Barn har rätt till skydd mot alla former av fysiskt och psykiskt våld enligt barnkonventionen. Sverige har varit ett föregångsland när det gäller barnaga. Vi bör använda våra erfarenheter i ett internationellt arbete för att sätta tryck på andra länder att förbjuda barnaga. En hel del arbete görs redan idag inom olika fora för att barnaga ska förbjudas inom EU. Visionen måste vara att inga barn i världen ska utsättas för någon form av aga.

Sverige bör därför i internationella organ och bilaterala kontakter kraftfullt verka för att barnaga förbjuds i alla världens länder. Sida bör också, inom ramen för det svenska utvecklingsarbetet, verka emot barnaga. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 4 oktober 2005

Marita Aronson (fp)

Inger Davidson (kd)

Gunilla Wahlén (v)

Birgitta Carlsson (c)

Jan Lindholm (mp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i internationella organ och i bilaterala kontakter samt inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet kraftfullt bör verka för att barnaga förbjuds i alla världens länder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.