Integrationspolitik - mångfald och lika möjligheter
Motion 1998/99:Sf608 av Lennart Daléus (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning och sammanfattning
Sverige har under kort tid förvandlats från ett relativt homogent land, till ett land med mångfald av olika kulturer, religioner och etnicitet. Det mångkulturella samhället existerar men har inte vunnit legitimitet och genomslag. Centerpartiet vill i motionen peka på de möjligheter som ett mångkulturellt samhälle ger och hur vi kan använda dynamiken i detta men även uppmärksamma och motarbeta de konflikter som kan uppstå. Många av de människor som flytt till Sverige, speciellt under senare års flyktinginvandring, möter stora hinder, bl.a. genom att de har svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Det gör att många människor inte känner sig delaktiga i det svenska samhället.
Arbetslöshet leder till fattigdom för många av de nya svenskarna eftersom de inte fått möjlighet att kvalificera sig till socialförsäkringssystemet. Klyftorna mellan invandrade och infödda svenska växer. Centerpartiet ser med allvar på det som sker. Vi vill skapa ett samhälle med lika möjligheter för alla människor, oberoende av bakgrund. Vi vill att samhället ska och kan utvecklas på en mångkulturell grund.
Centerpartiet eftersträvar ett samhälle med mångfald som tar tillvara alla de livserfarenheter som landets invånare har och där en del av Sveriges invånare har förvärvat delar av sin livserfarenhet utanför Sveriges gränser. I det mångkulturella samhället är det inte främst den varierande etniska bakgrunden, utan olika kulturer, religioner och språk som är avgörande. Ett mångkulturellt samhälle bygger på respekt för varandra och att man lär av varandra. Det är långt kvar innan Sverige nått den öppenhet och respekt som krävs i ett i verklig mening mångkulturellt samhälle.
Medborgarskapet är viktigt för integrationen i det svenska samhället och det ger möjlighet att verka i samhället på lika villkor som alla andra. Sverige har en strikt syn på medborgarskapet, och många människor som lever i Sverige idag har inte möjlighet att förvärva medborgarskap. Centerpartiet förslår i motionen att Sverige ska ändra lagstiftningen i riktning mot en mer tillåtande syn på dubbelt medborgarskap, och att statslösa barn som lever i Sverige ska få möjlighet att förvärva medborgarskap.
Konsekvenser av den förda politiken
Sverige har övergått från att föra en invandrarpolitik till att istället ha en integrationspolitik. Skillnaden ligger i att den senare riktar sig till hela samhället och omfattar alla som bor i Sverige, oberoende av vilken bakgrund man har. Avsikten med invandrarpolitiken var att omfatta dem som har invandrat till Sverige. Den riktade sig i stor utsträckning till invandrare som grupp och inte som enskilda individer med olika bakgrund och förutsättningar. Det har bidragit till att invandrarskap förknippats med "annorlundaskap". Invandrarpolitiken, tillsammans med den särskilda administration som byggts upp för att genomföra den, har kommit att på ett olyckligt sätt förstärka en uppdelning av befolkningen i "vi" och "dom". Den har medverkat till att skapa ett utanförskap som många invandrare och deras barn upplever i det svenska samhället. Integrationspolitiken ska istället rikta sig till alla människor i Sverige, för att i verklig mening bygga ett mångkulturellt samhälle. Ingen ska lämnas utanför, alla ska vara berörda och delta i processen.
Alltför ofta har invandringspolitiken utgått från ett ovanifrånperspektiv, där statsmakten och myndigheter utgått ifrån att lägga livet till rätta för människor och att alla människor kan formas i samma mall. Förorts- satsningar drivs i vissa fall med en iver om att åstadkomma något gott men håller berörda personer utanför. För att integrationsarbetet ska åstadkomma förändringar måste människor vara delaktiga och själva ta ansvar. Samhälls- gemenskapen måste växa underifrån. Genom ett ökat lokalt inflytande med aktiva medborgare som tar personligt ansvar för lokal omsorg och känner samhällets förtroende kan segregationens avigsidor begränsas och ut- vecklingen vändas.
Segregationen ökar
Segregation skapar främlingskap och misstro samt förstärker ekonomiska och sociala problem. Segregationen mellan olika familjer i skilda stadsmiljöer, mellan rika och fattiga, mellan högutbildade och lågutbildade och mellan människor boende i stad och på landsbygden är ett stort problem. Det skapar myter och hindrar oss ofta från att se verkligheten ur andras perspektiv och lära och förstå av dessa.
Under 90-talet har segregation mellan olika bostadsområden i de större städerna blivit aktuell efter rapporter om att klyftorna ökar och att arbetslöshet drabbat människor i vissa områden hårdare än i andra. Ofta är det de s.k. miljonprogramsområdena som är hårt utsatta. I Storstads- kommitténs betänkande (1998:25) beskrivs bl.a. att andelen personer med låga inkomster i utsatta stadsdelar med mycket eller extremt låga inkomster har ökat sedan i slutet av 1980-talet. I övriga stadsdelar kan man däremot notera en utjämning av inkomsterna. Det innebär alltså en fördjupning av den ekonomiska segregationen i storstäderna.
Arbetslösheten har drabbat ungdomar, ensamstående föräldrar och invandrare hårdast. De är dessutom bara till ringa del, och ofta inte alls, berättigade till ersättning från socialförsäkringarna. De har därmed halkat efter andra grupper i den ekonomiska utvecklingen.
Marginaliseringen får andra konsekvenser, som bl.a. går att utläsa i för- sämrad hälsa. Medellivslängden skiljer upp till 9 år från ett bostadsområde till ett annat. Hälsan bland utrikes födda kvinnor har försämrats under senare åroch medellivslängden i dessa grupper minskar.
Delade städer och segregerade områden är ett demokratiskt, ekonomiskt och socialt problem som leder till etnisk segregation. Om man inte har arbete, eller i sin vardag på annat sätt kommer i kontakt med det övriga samhället, är det svårt att lära känna samhället, lära sig språket osv. Människor som bor i utsatta områden riskerar att bli utestängda från sam- hället och marginaliseras på ett sätt som Centerpartiet inte kan acceptera.
Valdeltagande
Europaparlamentsvalet hade lågt valdeltagande - en katastrof för demokratin ansåg somliga debattörer. Vi vill uppmärksamma det mycket låga och alltjämt sjunkande valdeltagandet bland invandrade svenskar - särskilt alarmerande är valdeltagandet bland dem som enbart har rösträtt i kommunalvalet. I valet 1994 var valdeltagandet i Rinkeby i Stockholm bara 53 procent till kommunvalet, i årets val har valdeltagandet sjunkit ytterligare. Det är under 40 procent i vissa valdistrikt, trots extra insatser för att höja valdeltagandet.
Om människor inte har förutsättningar att delta i den politiska dialogen leder det till vanmakt och utanförskap som på sikt är ett hot mot det demokratiska systemet. Segregation och maktlöshet leder till passivitet och avståndstagande. Detta är en förklaring till det låga valdeltagandet bland de nya svenskarna. Därför måste det politiska systemet och arbetssättet för- ändras så att alla samhällsmedborgare ges större möjlighet att påverka och vara delaktiga i beslutsfattandet. Vår utgångspunkt är att besluten ska fattas nära eller av de som berörs av besluten. Decentralisering av makt bygger på att fler beslut ska fattas av dem som är direkt berörda.
Centerpartiet ser med oro på det minskade valdeltagandet i utsatta bostadsområden med mycket låg och extremt låg inkomst. Många utrikes födda svenskar känner inte att de har möjlighet att påverka och därmed ökar utanförskapet ytterligare. Vi anser att nyckeln till att bryta den negativa spiralen är att ge makt, inflytande och ansvar till de boende i området. Ansvar är förutsättningen för att uppnå delaktighet och integration. Därför föreslår vi att det bör inledas försök med lokal självstyrelse i de utsatta bostadsområdena. Det skulle utlösa den kraft och förmåga som finns hos de enskilda människorna och dessutom bli en verklig utbildning i demokrati. Detta bör ges regeringen till känna.
Utgångspunkter - Det mångkulturella samhället
Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik. Individens fri- och rättigheter får endast inskränkas av andra människors lika fri- och rättighe- ter. Det innebär att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter i samhället och minoriteter ska i lag skyddas mot diskriminering. Integrationsarbetet är en process som förutsätter ömsesidig öppenhet och vilja till förändring.
Det är den enskilde individen som är utgångspunkten för Centerpartiets människosyn. Den bygger på en respekt för individen, att människor har lika rätt oavsett kön, etnisk tillhörighet, hudfärg, sexuell identitet eller religiös övertygelse. Detta innebär t.ex. att samhället ska ge utrymme för olika religiösa uppfattningar och kulturella skillnader. Samhället ska garantera religionsfriheten.
Etnisk och kulturell mångfald förutsätter ömsesidig respekt och ställer krav på att människor är trygga i närmiljön. Kulturer kan löpa parallellt och berika varandra utan att någon känner sig hotad eller undanföst, men det finns en risk att chauvinism och konflikt mellan grupper utvecklas om människor inte är trygga i sin identitet och känner berättigande. Trygghet och självtillit gör att man kan ta tillvara det positiva och avvisa negativa, intoleranta värden.
För Centerpartiet är pluralism och mångfald i samhället viktigt. Det, tillsammans med det enskilda engagemanget, skapar en dynamisk utveckling som är positiv. Homogena miljöer blir lätt intoleranta och stillastående. Heterogena samhällen har däremot en förmåga att utvecklas och vara mer kreativa. Många som invandrat till Sverige har ett berättigat behov av att hitta en egen kombination av kulturella identiteter, precis som svenskar i utlandet.
Delaktighet och inflytande
Demokratin som beslutsform bygger på människors deltagande. Människor måste ha möjlighet och förmåga att ta del av information och ge uttryck för sina åsikter. Den representativa demokratin som metod används för att omfatta de flesta människors uppfattningar i beslutsprocessen. De förtroendevaldas ansvar är att se till helheten och allmänintresset och stimulera till ett ständigt samtal om demokratin. Ett demokratiskt beslutssystem kan inte garantera att alla engagerar sig politiskt. Däremot ska det demokratiska systemet garantera allas möjlighet att delta.
Det finns ett samband mellan att känna att man kan påverka i sin vardag och viljan att vara delaktig i samhällets framtid. En nödvändig förutsättning för att skapa delaktighet i samhället är att ge den enskilde individen möjlighet att förverkliga sina egna drömmar. Människor bör ges makt över sin egen tillvaro. Rätten att välja enskilda alternativ inom skola, barnomsorg och sjukvård på samma ekonomiska villkor som de offentliga är en viktig del i detta.
En viktig del i demokratin är möjligheten att påverka den politiska agendan. De frågor som diskuteras påverkar och styr de politiska besluten. Delaktighet i demokratin beror bl.a. på vilka frågor som behandlas. Om inte minoriteters frågor diskuteras eller om det mångkulturella perspektivet förträngs, speglar det en maktrelation som bygger på minoriteters utanför- skap.
Lika möjlighet till information, både via de formella och informella beslutsgångarna, är också en förutsättning för att vara delaktig i den demokratiska processen. Människor har varierande förutsättningar att ta del av systemet och de som har flyttat till Sverige har i detta sammanhang ett handikapp, eftersom det tar tid att finna både de formella och informella vägarna att påverka. Traditionella strukturer inom bl.a. de politiska partierna gynnar personer som redan är etablerade. De demokratiska strukturerna är inte tillräckligt öppna och tillmötesgående. Dörrarna till de politiska beslutssystemen måste vara tydligt öppna också för dem som är inflyttade till Sverige. Invandrarorganisationerna ska ha möjlighet att verka i samhället, och förutom resultatstyrda stöd bör det finnas ett grundstöd till organisationerna. Detta bör ges regeringen till känna.
Att utveckla den lokala kraften
Under senare år har byalagsrörelsen vuxit sig stark på landsbygden. Lokala utvecklingsgrupper har bildats på många mindre orter i landet. Människor har slutit sig samman för att lösa gemensamma problem. Arbetssättet har utvecklat det demokratiska inflytandet och det lokala självbestämmandet. Ökat medborgerligt ansvarstagande för gemensamma angelägenheter ger nya förutsättningar för solidaritet människor emellan. Frånvaron av inflytande och möjlighet att påverka gör att man försöker skaffa sig fastare revir inom de områden som man har möjlighet att utöva inflytande. De lokala utvecklingsgruppernas arbetssätt passar bra i de stora städernas förorter.
Brukarinflytande i t.ex. skolan är ett sätt att öka medborgarnas inflytande och medbestämmande i samhället. Genom att ge föräldrar och elever i lokala styrelser rätten att vara med och fatta beslut i skolan får de ett reellt medborgarinflytande som har stor betydelse för engagemanget i samhället. Inom gymnasieskolan är det möjligt att ge eleverna egen majoritet i styrelsen. Vi anser att utgångspunkten för den gemensamma verksamheten är att brukarna ska ha ett direkt inflytande och ansvar över verksamheten. Det bör skapas en ordning där vi gemensamt betalar insatserna men där ansvar och beslut ligger direkt hos brukarna. Det kan gälla idrottsanläggningar, fritidsgårdar, samlingslokaler och skola men även vård och omsorg. Detta bör ges regeringen till känna.
Rätten att bli respekterad
Människor har olika behov och förutsättningar. Vi har olika bakgrund och olika erfarenhet. Oberoende av detta ska vi ha rätt att verka i samhället på lika grund. Det finns många synliga och osynliga normer som måste förändras för att detta ska bli verklighet.
Etnisk diskriminering - medveten eller omedveten - måste motverkas. I många fall handlar det om att göra människor medvetna om att det förekommer diskriminering, precis på samma sätt som jämställdhetsarbetet har ägnat mycket tid åt att tydliggöra diskriminering på grund av kön. Den etniska diskrimineringen kan förekomma var som helst, i olika grader, och tar sig olika uttryck. För att motverka detta krävs ett genomgripande arbete, inom alla områden och på både individ-, grupp- och samhällsnivån.
Det är viktigt att vara medveten om att varje människa har en stor möjlighet att bidra till ett tryggt och demokratiskt samhälle. Det är i vardagen våra värderingar formas. Varje vuxen har ett ansvar att bidra till barnens demokratiska fostran. Om vi redan som barn får en grundläggande övertygelse om alla människors lika rätt och värde, finns inte grogrunden där för den som vill förvilla ungdomen. Var och en som känner sitt egna värde, och som mötts av respekt som liten, kan lättare reda ut problem och motgångar utan att behöva se ner på andra människor och utse syndabockar. Föräldrar till ungdomar som fastnat i rasistiska och nazistiska gäng måste få stöd så att de kan hjälpa ungdomarna att komma ur den dåliga miljön. Detta bör ges regeringen till känna.
Det är ovärdigt vår demokrati när enskilda människor inte kan känna trygghet, utan ständigt måste tänka på risken att angripas av någon rasist med allt från dåliga skämt och trakasserier till hot eller misshandel. Omgivningens tystnad är ytterligare en kränkning för den som utsätts för förföljelse. Även vittnen som pekar ut de skyldiga har i flera fall utsatts för hot och misshandel. Möjligheterna att skydda vittnen måste förstärkas och de som utsätts för förföljelse och lidande måste få mycket kraftigare skadestånd än hittills. Detta bör ges regeringen till känna.
Diskrimineringslagstiftningen bör skärpas. Centerpartiet anser att det behövs en samlad lagstiftning som kan vara ett kraftfullt verktyg för Diskrimineringsombudsmannen (DO), och vi avvisar särlösningar för enskilda grupper. DO ska verka inom alla fält och vid all typ av diskriminering oberoende av om den grundas på människors etnicitet, handi- kapp, sexualitet, kön osv. Centerpartiet har, med anledning av propo- sitionerna om Ny lag mot etnisk diskriminering i arbetslivet 1997/98:177, Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktions- hinder 1997/98:179 och Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning 1997/98:180, motionerat om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en samlad lagstiftning. Vi vill också vidga diskrimineringslagstiftningen till att omfatta hela livet och inte bara arbetslivet. Detta bör ges regeringen till känna.
Statistik
Invandrarbegreppet är i statistiken ett ganska vitt begrepp som omfattar många människor, i vissa fall även personer som är födda här men med en förälder från annat land. Invandrarbegreppet, som det nu används, underförstår en grupp med gemensamma kännetecken och en samhörighet skild från svenskar. I viss brottsstatistik utskiljs svenskar födda av invandrade föräldrar och läggs samman med personer som inte bor i Sverige utan grips vid gränsen och häktas i Sverige p.g.a. till exempel narkotikabrott. Statistiken ger därmed en missvisande bild. Regeringen bör göra en översyn av all tillgänglig statistik, inom alla områden och klarlägga bakgrunden och behovet av statistikuppgifterna. Detta bör ges regeringen till känna.
Personer som har varit bosatta här under större delen av sitt liv betraktas som invandrare trots att man upplever Sverige som sitt hemland. Ett exempel på en bisarr och onödig markering finns på de nya körkorten där födelseland anges. Regeringen måste i det europeiska samarbetet driva på för att få en förändring till stånd. Detta bör ges regeringen till känna.
Även svenska medborgare, som är utrikes födda, betraktas som invandrare och deras barn finns under begreppet andragenerationsinvandrare. Den nuva- rande ordningen innebär att en del människor som lever och verkar i Sverige inte känner att de tillhör det land de lever i. Det finns ingen anledning, som vi ser det, att dela upp svenska folket i olika grupper beroende på vilket ursprung de har. Begreppet invandrare bör användas mycket sparsamt. Invandrare som fått svenskt medborgarskap ska enligt statistik m.m. anses som svenskar.
Medborgarskap
Medborgarskapet är viktigt för integrationen i det svenska samhället. Det ger möjlighet att verka i samhället på lika villkor som alla andra, t.ex. att delta i de allmänna valen fullt ut. Samtidigt har det ett känslomässigt och symboliskt värde i form av tillhörighet och identitet. Informationen bör förbättras och fler bör motiveras att söka medborgarskap. I flera kommuner genomförs ceremonier för att fira de nya svenska medborgarna, vilket höjer medborgarskapets status.
Många människor som lever i Sverige har inte möjlighet att förvärva medborgarskap. Enligt 1950 års medborgarskapslag krävs att man kan styrka sin identitet fullt ut för att kunna förvärva medborgarskap. Det leder till problem för stora grupper av invandrare, framför allt för flyktingar och personer som kommer från länder som saknar en fungerande statlig administration. Oklar identitet är den vanligaste orsaken till avslag på ansökningar om svenskt medborgarskap. Regeringen har nyligen lagt ett förslag till riksdagen om att förändra lagstiftningen så att personer med oklar identitet ska kunna beviljas medborgarskap efter åtta års vistelse i landet. Centerpartiet anser att förslaget är bra.
I FN:s barnkonvention, artikel 7 stadgas att barn ska ha rätt att förvärva medborgarskap. Svenskt medborgarskap förvärvas enligt härstamnings- principen, men det är också möjligt att förvärva under vissa andra förut- sättningar. Barn som föds i Sverige av utländska föräldrar får inte svenskt medborgarskap från födelsen utan kan istället få samma medborgarskap som föräldrarna. Om föräldrarna är statslösa saknar barnet medborgarskap. Detsamma gäller om det land som föräldrarna är medborgare i tillämpar territorialprincipen. Enligt Barnkommittén lever ca 4 000 statslösa barn i Sverige (1996/97). Centerpartiet anser att alla barn ska ha rätt till ett medborgarskap och att Sverige bör förändra lagstiftningen i denna riktning. Detta bör ges regeringen till känna.
Sverige har en restriktiv hållning gentemot dubbla medborgarskap. Många människor som lever i Sverige har därför ingen möjlighet att förvärva svenskt medborgarskap på grund av att de inte kan avsäga sig sitt nuvarande medborgarskap, enligt praxis som råder i födelselandet. Denna restriktiva hållning tillämpas i Tyskland, Norge och Finland medan t.ex. Polen, Kanada, Storbritannien tillåter dubbla medborgarskap. Den nuvarande svenska hållningen har sin grund i det tyska synsättet om medborgarskapet och därför är det intressant att notera att Tyskland är i färd med att förändra sin lagstiftning och öppna för dubbla medborgarskap.
Det som anförs mot införandet av dubbelt medborgarskap är bland annat rätten att rösta i flera länder - en principiellt viktig fråga men som i praktiken inte har någon större betydelse. Få av dem som får medborgarskap, om reglerna förändras, kommer ha möjlighet eller intresse av att nyttja sin rösträtt i två länder. Internationaliseringen motiverar en mer tillåtande syn på dubbla medborgarskap.
Medborgarskapet har betydelse för identifikationen med det land man lever i. Den situation som råder idag, med att många människor som lever i Sverige inte har möjlighet att förvärva medborgarskap, är inte acceptabel. Centerpartiet anser att lagstiftningen bör förändras i riktning mot en mer tillåtande syn på dubbelt medborgarskap. Detta bör ges regeringen till känna.
Åtgärdsprogram
Arbete
Arbete är en central del av livet och tillgång till arbete ökar också möjligheten att snabbare lära känna det svenska samhället. Arbetskraftsinvandrarna tog snabbt del av det svenska samhället och hade möjlighet att etablera sig med en egen ekonomi. De skaffade sig ungefär lika goda förutsättningar som ursprungliga svenskar. Under senare år har flyktinginvandringen varit dominerande. Samtidigt har Sverige haft en extrem lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Det bästa och effektivaste sättet att integrera sig i det svenska samhället är via arbete. På arbetsplatsen lär man sig hur samhället fungerar och får ett större och vidare kontaktnät.
Många av dem som flytt till Sverige har hög utbildning, lång arbetslivserfarenhet och kommer från kulturer med stark företagartradition. Det är förödande på sikt både för den enskilde och samhället att människor inte får möjlighet att bidra till sin egen försörjning. Det finns stor risk för alienation och förlorad framtidstro.
Större samordning och samverkan lokalt skapar större effektivitet. För de personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden är det extra viktigt att samarbetet mellan arbetsförmedling, försäkringskassa och kommun fungerar tillfredsställande. Centerpartiet delar uppfattningen att arbetsmarknads- politiken i ökad utsträckning bör präglas av individualisering och flexibilitet, och förutsättningarna för det är att hjälp med introduktion och praktik ges på lokal nivå och inte genom centrala direktiv. På vissa orter i landet finns det internationella arbetsförmedlingar för ekonomer, jurister, tekniker m.m. som genom ett särskilt arbetssätt hjälper företag att få kontakt med personer som, förutom akademisk utbildning, har flerkulturell kompetens. Arbetsförmedlingarna bör få efterföljare på fler orter i landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Företagande
Företagande är en väg in i det svenska samhället. Det är kanske den enda vägen till en egen försörjning och oberoende av bidrag. Det har visat sig att invandrare startar och driver företag i högre utsträckning än riksgenomsnittet. Det är också så att många som invandrat till Sverige kommer från miljöer med mycket starkare företagartraditioner än de vi har i Sverige.
Regelverket kring att starta företag är omfattande. Det kan de flesta nyföretagare vittna om. Dessutom krävs omfattande kunskaper om den svenska administrationen och ett gediget tålamod för att klara driften inom det regelverk som styr företagandet i Sverige. De flesta småföretagare upplever ofta svårigheter att hitta rätt i den offentliga administrationen och det är ju inte lättare om man inte behärskar svenska språket till fullo. Som invandrare möts man ibland också med skepticism i kontakten med banker, vilket gör det omöjligt att få låna pengar. Det handlar då om att vänner och bekanta ställer upp med krediter. Trots dessa svårigheter, som invandrare möter, startar invandrare företag i högre utsträckning än andra. Det borde rimligen innebära att det finns en potential för ännu fler att bli företagare.
Av de invandrare som lyckats starta företag har den egna rörelsen för många blivit ett kulturellt band med ursprungslandet. Det ger ett försprång till nya marknader och främjar tillväxten i Sverige.
Företagsamhet kan uppmuntras genom utbildning, kontaktverksamhet med företagarorganisationer, stimulanser och regelverk som underlättar att starta och driva eget företag. Generella lösningar är att föredra. Ekonomiska särlösningar för olika grupper av företagare bör undvikas. Däremot är det angeläget att regelverk ses över för att förenkla för mindre företag och nystartade företag. Företag som är etablerade i vissa branscher kan fungera som mentorer för nystartade företagare i en liknande bransch. Här kan handelskammare och andra företagarorganisationer ha en stimulerande och samordnande funktion.
Vi har i en motion om näringspolitiken presenterat omfattande förslag till förenklingar för företagen, och utöver förslagen i den motionen anser vi att det bör införas byråkratilotsar så att det blir enklare att starta och driva företag. Medborgarkontoren har tillkommit för att hjälpa och lotsa privatpersoner i den kommunala byråkratin. En liknande modell kan prövas för dem som vill starta och driva företag. Lotsen ska erbjudas alla och kommer att ha en särskild betydelse för personer med annat språk än svenska som modersmål. Lotsen ska, i normalfallet, vara den enda kontakten som krävs med den statliga och kommunala byråkratin som samtidigt kan upptäcka alla snåriga regler och som kan bli en erfarenhetsbank för att åstadkomma förändring. En företagare ska ha möjlighet att ägna sin tid åt sitt företag istället för krångliga blanketter. Det ska räcka med en kontaktperson när man startar eget och driver eget. Detta bör ges regeringen till känna.
Invandrare har många gånger problem med att få låna pengar för att starta eget eller för att expandera. Det är av avgörande betydelse att dessa företagare inte behandlas annorlunda än andra. Tyvärr förekommer det allt för ofta att beviljande av lån och starta-eget-bidrag nekas. En ambition bör vara att öka andelen personer med invandrarbakgrund i de organ som handhar företagsfrågor. Det gäller bankernas styrelser och personal, Almi Företagspartner, riskkapitalbolag, länsstyrelsernas styrelser och personal etc.
Barnomsorg och skola
Integrationspolitiken ska inte syfta till att göra alla till svenskar i traditionell mening utan ge människor samma möjligheter oberoende av ursprung. Det är viktigt att människor som lever i Sverige men har en annan kulturell bakgrund än den traditionellt svenska har möjlighet att känna trygghet i sitt eget ursprung.
Skolan och utbildningssystemet i sin helhet har en mycket stor betydelse i ambitionen att skapa ett mångkulturellt samhälle. Skolan har vid sidan av en kunskapsförmedlande roll en allt viktigare roll som opinionsbildare och vägvisare. Frågor om människors lika rätt och värde och kulturella olikheter ska inte undvikas. I skolan möts elever med olika bakgrund och kulturell hemvist. Skolan har möjlighet att stärka barns och ungdomars förmåga att naturligt umgås i en mångkulturell miljö där mångfalden blir en tillgång.
Skolan har ett ansvar att lyfta fram olika kulturer och ta in detta som en tillgång i undervisningen. Skolan måste mer än tidigare också ta upp de konflikter som kulturmötesfrågor kan ge upphov till. Först när dessa konflikter tas upp kan fördomar och föreställningar bearbetas på ett kon- struktivt sätt. Genom detta kan alla elever få ökad beredskap i att leva och verka i ett alltmer internationaliserat samhälle.
Att få välja skola ska också vara en självklarhet för elever och föräldrar. Centerpartiet är mycket kritiskt mot de försämringar som regeringen drivit igenom vad gäller de fristående skolorna. Vi menar att de fristående skolor, som godkänts av Skolverket, ska tillförsäkras en lägsta garanterad ersättningsnivå ifråga om bidrag från kommunerna.
Ökad mångfald inom barnomsorgen ger förbättrade möjligheter för barn och familjer i socialt utsatta stadsdelar. Om man ensidigt hänvisas till kommunal heltidsomsorg är det många som i stället avstår från barnomsorg. Deltidsförskolan har stor betydelse för många barn som inte kommer i åtnjutande av heltidsomsorg. Centerpartiet vill understryka behovet av att utveckla deltidsförskolan och den betydelse det har för barn i utsatta stads- delar.
Barnomsorg ska organiseras utifrån barnens behov och föräldrarnas önskemål. Föräldrarna ska fritt kunna välja den omsorgsform som passar bäst för deras barn och familj. Centerpartiet har konsekvent arbetat för att föräld- rar själva ska kunna bestämma vilken barnomsorgsform som passar deras situation bäst. Vi har tagit avstånd från central planering och likriktning inom barnomsorgen. Den ska istället präglas av valfrihet och mångfald. Det är särskilt viktigt att minoritetsgrupper ges möjligheter att tillsammans verka för att den egna kulturen och det egna språket lever vidare och blomstrar. Det kan ske genom att man bygger upp egna institutioner, t.ex. förskolor och skolor. Detta bör ges regeringen till känna.
Den socialdemokratiska regeringen fick stöd av riksdagens vänstermajoritet för ett förslag att begränsa den fria etableringen inom barnomsorgen. Det har på sina håll tyvärr försvårat möjligheten att starta fristående barnomsorgsverksamhet. Barnomsorg byggd på etnisk eller religiös grund kan vara ett sätt att ge barnen och deras föräldrar en möjlighet att känna trygghet i sitt eget ursprung och på så sätt kunna ta steget in i det svenska samhället. Centerpartiet återkommer med förslag om återinförande av etableringsfriheten i en motion om familjepolitiken.
Barn kan behöva hjälp med läxläsning. Om föräldrar talar dålig svenska kan det vara svårt att hjälpa barnen med detta. På sina håll i landet har det byggts upp en frivilligorganisation runt skolan för att hjälpa barn med läxläsning. Det bör byggas upp på fler håll.
Språkets betydelse
Kunskaper i svenska språket är av stor betydelse för möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden och för att integreras i det svenska samhället. Otillräckliga kunskaper i svenska språket kan leda till utanförskap och brist på förståelse för det som sker i samhället, och därmed ökar risken för marginalisering. Även föräldraskapet kan försvåras då barnen snabbt lär sig ett nytt språk.
Personer som talar bra svenska men med brytning möts ibland med en avvaktande attityd från personer som har svenska som modersmål. Förståelsen för att svenska kan talas på olika sätt är ännu inte etablerad i Sverige. I flera andra länder har man övervunnit detta attitydproblem.
Svenska för invandrare, sfi
Kunskaper om språk, kultur, historia, lagar och regler är avgörande för invandrarens möjligheter till arbete och deltagande i samhällslivet. Avhoppen från sfi-undervisning är tyvärr många.
Många elever i sfi-undervisningen har inte tillräcklig motivation för att läsa svenska, eftersom förutsättningarna att få ett arbete upplevs som små. Samtidigt är kunskaper i svenska språket en förutsättning för att kunna eta- blera sig i det svenska samhället. Kraven i sfi-undervisningen måste därför vara fordrande och det måste finnas tydliga tidsgränser.
Sfi-undervisningen bör anpassas till elevernas olika behov och förkunskap. Undervisningen bör nivågrupperas efter studiebakgrund och intresse. Arbetsplatspraktik och studier bör varvas och barnomsorg och undervisning bör i möjligaste mån samlokaliseras. Undervisning och praktik bör pågå under hela dagen och det bör ställas krav på motprestationer. Detta bör ges regeringen till känna.
Modersmål
Språkkunskaper är en förutsättning för att klara av fortsatt utbildning och för att komma in på arbetsmarknaden. Modersmålet ger barnen möjlighet att behålla sitt språk och få tillgång till den egna kulturen. Modersmålsundervisningen (tidigare benämnd hemspråksundervisning) är ett led i den pedagogiska processen där barnen genom att befästa sitt modersmål lägger grund för vidare språkinlärning. Vid bristfälliga kunskaper i svenska är modersmålet också ett viktigt stöd för övriga ämnen. Läraren är ofta även en viktig kontaktlänk mellan hem och skola.
Det finns anledning att se över formerna för modersmålsundervisning. Större flexibilitet är eftersträvansvärd. För att öka valfriheten bör eleven få en "modersmålscheck". Denna ska kunna lösas in hos godkänd utbild- ningsanordnare. Det kan vara skolan som organiserar och står för undervisningen eller t.ex. studieförbund, invandrarorganisationer etc. Kraven på kvalitet måste dock säkerställas för att annan utbildningsanordnare ska ha rätt att lösa in checken, ett sätt kan vara krav på behöriga lärare. Med detta system ökas valfriheten för den enskilde och undervisningen kan även starta tidigare än skolstart. För mindre språk där det inte går att uppfylla kraven på fem elever innebär detta ökad möjlighet att få undervisning i modersmål. Detta bör ges regeringen till känna.
Många invandrare är flerspråkiga och talar ett eller flera av världsspråken. Trots det är den högre utbildningen helt stängd för dem i Sverige, om de inte kan engelska. Det generella kravet på kunskaper i engelska bör inte luckras upp, men det är olyckligt att invandrare med en kvalificerad utländsk utbildning på grund av rigorösa krav på engelska hindras från komp- letterande högskolestudier i vissa ämnen. Det bör därför göras en översyn om det är möjligt att minska kravet på engelska i vissa fall. Detta bör ges regeringen till känna.
Boende
Fördomar om förorterna
Människor lever och bor i förorterna. De flesta trivs och vill inte flytta. Ändå har det officiella samhället svårt att inse att människor finner sig väl tillrätta i dessa bostadsområden. Det offentliga samtalet kretsar ofta, i nedvärderande ordalag, om miljonprogramsområdenas yttre miljö utan tanke på att det är människors hembygd det talas om. Utvecklingen av förorterna måste ske i samarbete med de boende och i det offentliga samtalet måste det klart framgå att det är människors hembygd det handlar om.
Förorterna, speciellt de som har en etnisk och kulturell mångfald, har förutsättningar som inte finns på andra håll. Det är helt klart att språklig och kulturell mångfald är en tillgång i en allt mer internationaliserad värld. De skiftande erfarenheterna måste tas tillvara och förutsättningarna finns. Förorterna måste utvecklas i riktning mot att bli städer med en allomfattande service.
Varierat bostadsutbud
Segregationen mellan olika bostadsområden är stor. Detta gäller inte enbart i storstäderna utan i flertalet städer i Sverige. Centerpartiet vill klarlägga att det inte i första hand är ett etniskt utan ett socialt problem att människor inte möts över gränserna. Vissa bostadsområden är starkt eftersatta i fråga om underhåll och service trots att hyrorna har samma nivåer som för lägenheter i andra, mer exklusiva bostadsområden. Hyressättningen bör i högre grad spegla de förhållanden som råder och därför sänkas i mindre exklusiva områden. De kommunala bostadsbolagen har ett särskilt ansvar för detta. Fastighetsägarna ska ha rimligt låga hyror på affärslokaler så att privat affärsverksamhet har möjlighet att växa fram. Självförvaltning av bostadshusen bör stimuleras. Detta bör ges regeringen till känna.
Ett alltför ensidigt bostadsägande i utsatta bostadsområden bidrar till att sänka standarden. De boende har ingen möjlighet att välja en annan fastighetsvärd om de vill bo kvar i området. Fastighetsägandet bör spridas och försäljning av enskilda bostäder till de boende stimuleras. Det ska vara möjligt att göra en bostadskarriär inom samma område. Därför måste olika upplåtelseformer finnas inom samma område. Bildandet av bostadsrätts- föreningar bör stimuleras. Det krävs extra insatser för att stödja, hjälpa och informera kring hur man bildar bostadsrättsföreningar. Detta bör ges regeringen till känna.
Servicen i bostadsområden måste förbättras. Vissa områden saknar post, apotek och bank. Eftersom det är ovanligt att man har ekonomiska förutsättningar att äga bil, kan den vardagliga och självklara servicen vara mycket svårtillgänglig. De statliga bolagen har ett särskilt ansvar att upprätthålla och utveckla grundservicen i utsatta bostadsområden. Om bostadsägandet tillåts bli mer varierat kommer också den privata servicen att förbättras - men det går inte att avvakta förändringar i ägandet. Lokalt utvecklingsarbete och förbättrad service behövs omgående i många bostadsområden. Detta bör ges regeringen till känna.
Äldreomsorgen
Det finns ett ökat behov av flexibilitet och respekt för den enskildes önskemål inom äldreomsorgen. Arbetssättet i omsorgen kommer också att behöva påverkas av att en högre andel människor med olika kulturell bakgrund är i behov av hjälp. Människor med demens glömmer ofta de språk som de tillägnat sig senare än barndomens modersmål, och trygghet för dessa människor kan bara skapas om äldreboenden byggs upp på språklig grund. Rekrytering av vårdpersonal med olika kulturell bakgrund är viktigt för att öka kunskapen om skillnader i synen på åldrande och död som finns i olika kulturer. Begravningsväsendet ska vara tillmötesgående för enskildas önskemål med hänsyn till detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Hjälp vid kulturkonflikter
Att flytta till Sverige från ett annat land med helt annan kultur och tradition, annan syn på relationen mellan könen och annan syn på familjelivet innebär stora påfrestningar för familjerna. Invandrarkvinnor har blivit mördade eller svårt misshandlade av nära släktingar p.g.a. av att föräldrarnas seder och bruk från hemlandet konfronterats med flickornas önskan att vara som en svensk tonåring. Föräldrarna känner sig kränkta av flickans vilja att vara som andra tonåringar. Invandrarfamiljer har ofta svårt att söka hjälp när problem uppstår i familjerna. Projekt som syftar till att överbrygga vardagliga kulturkonflikter efter flyttningen till ett annat land bör stimuleras. Arbetet lyckas bäst om det leds av personer som väl känner kulturen. Centerpartiet anser att regeringen bör ta initiativ så att modellen sprids till andra områden i Sverige. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal självstyrelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till invandrarorganisationer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brukarinflytande,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till föräldrar med ungdomar som fastnat i rasistiska och nazistiska miljöer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för vittnen,1
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en samlad och heltäckande diskrimineringslagstiftning som också tar fasta på livet utanför arbetslivet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statistiska uppgifter,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de nya körkorten,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för medborgarskap för statslösa barn,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dubbelt medborgarskap,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförmedlingarna, 3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byråkratilotsar för företagare, 4
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minoriteters rätt att bygga upp egna skolor, 5
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sfi-undervisningen, 5
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om modersmålscheck, 5
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på engelska vid vissa högre studier, 5
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om självförvaltning i bostadshus, 6
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett varierat utbud av upplåtelseformer, 6
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundservice i utsatta områden, 6
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldreomsorg, 7
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kistamodellen.
Stockholm den 22 oktober 1998
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c) Birgitta Carlsson (c) Margareta Andersson (c) Rolf Kenneryd (c)
1 Yrkande 5 hänvisat till JuU.
2 Yrkande 8 hänvisat till TU.
3 Yrkande 11 hänvisat till AU.
4 Yrkande 12 hänvisat till NU.
5 Yrkandena 13-16 hänvisade till UbU.
6 Yrkandena 17-19 hänvisade till BoU.
7 Yrkande 20 hänvisat till SoU.
Yrkanden (42)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal självstyrelse
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal självstyrelse
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till invandrarorganisationer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till invandrarorganisationer
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brukarinflytande
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brukarinflytande
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till föräldrar med ungdomar som fastnat i rasistiska och nazistiska miljöer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till föräldrar med ungdomar som fastnat i rasistiska och nazistiska miljöer
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för vittnen
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för vittnen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen hos regeringen begär förslag om en samlad och heltäckande diskrimineringslagstiftning som också tar fasta på livet utanför arbetslivet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen hos regeringen begär förslag om en samlad och heltäckande diskrimineringslagstiftning som också tar fasta på livet utanför arbetslivet
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statistiska uppgifter
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statistiska uppgifter
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de nya körkorten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de nya körkorten
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för medborgarskap för statslösa barn
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för medborgarskap för statslösa barn
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dubbelt medborgarskap
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dubbelt medborgarskap
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförmedlingarna.
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförmedlingarna.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byråkratilotsar för företagare.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byråkratilotsar för företagare.
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minoriteters rätt att bygga upp egna skolor
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minoriteters rätt att bygga upp egna skolor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sfi-undervisningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sfi-undervisningen
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om modersmålscheck
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om modersmålscheck
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på engelska vid vissa högre studier.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på engelska vid vissa högre studier.
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om självförvaltning i bostadshus
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om självförvaltning i bostadshus
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett varierat utbud av upplåtelseformer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett varierat utbud av upplåtelseformer
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundservice i utsattta områden.
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundservice i utsattta områden.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 20att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldreomsorg.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 20att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldreomsorg.
- Behandlas i
- 21att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kistamodellen.
- Behandlas i
- 21att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kistamodellen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.