Huvudstadens roll i ungdomars demokratiskolning

Motion 2007/08:Ub206 av Lars Wegendal (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-09-21
Numrering
2007-09-28
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förutsättningarna för stöd till ungdomar som besöker landets huvudstad, Sveriges riksdag och i Stockholm placerade riksinstitutioner.

Motivering

Antalet studiebesök i Riksdagshuset är stort. Ungdomsgrupper från hela landet visas runt och får ta del av riksdagens arbete. Grupperna kommer ibland från ledamöternas hembygd, ibland från andra orter i landet.

Men vad som är uppenbart och tydligt är att det helt dominerande antalet besökare i ungdomsåldern är från Stockholm eller dess närhet. Detta har naturligtvis sin naturliga förklaring i att kostnaderna för att genomföra ett besök i Riksdagshuset är betydligt högre för dem som kommer från övriga landet än för dem som kommer från huvudstaden eller dess närhet. Man måste ofta planera flera dagars besök med övernattning och långa resor om man kommer från norra eller södra Sverige vilket naturligtvis innebär både högre kostnader och noggrannare planering.

Att besöka Stockholm kan för många ses som något vardagligt medan det för andra kan vara något riktigt stort. Att besöka huvudstaden, Sveriges riksdag och andra nationella institutioner borde ur demokratisk synvinkel vara något som alla skulle få möjlighet till innan man röstar första gången eller fyller 18 år.

Regeringen har tyvärr tagit bort fri entré för vuxna på våra centrala museer men bibehållit den för barn och unga. Motivet för att ha fri entré för barn och unga är att museerna har ett samhälls- och bildningsansvar på motsvarande sätt som bibliotek och skolor har. Men det finns också en viktig demokratisk aspekt bakom beslutet att för barn och unga öka tillgängligheten till det gemensamma kulturarvet som förvaltas av just de centrala museerna.

Vid en internationell jämförelse kan man konstatera att flera länder ger specialdestinerade bidrag till kommuner som låter sina ungdomar besöka huvudstaden och i förekommande fall det nationella parlamentet, ett bidrag som utjämnar kostnaderna som beror på avståndet till huvudstaden.

Ur ett demokratiskt perspektiv kan man säga att dessa länder kommit längre än vi har. Det har också inneburit att ungdomar, när de når rösträttsåldern, inte bara erhållit kunskap genom litteratur, utan även med egna ögon och fysiskt fått ta del av parlamentet, dess organisation och arbetssätt.

Jag kan konstatera att talmannen vid sitt tal i kammaren den 20 juni 2007 poängterade att skolbesöken i riksdagen är viktiga och att förvaltningen gör en mycket bra insats när det gäller detta. Jag kan också konstatera att talmannen poängterade att man i riksdagen beslutat att avsätta nya medel för att sponsra och hjälpa klasser från andra delar av landet än Stockholmsregionen för att de ska kunna komma till riksdagen och ta del av vad som sker i detta hus. Jag ser naturligtvis detta som en delseger efter många års motionerande om ungdomars möjligheter att besöka Stockholm. Men det räcker inte med att riksdagen ser detta behov och avsätter medel för att sponsra utsocknes skolor. Även regeringen måste ta en aktiv del av detta demokratiproblem.

Med ambition att öka svenska ungdomars intresse för och kunskap om politik och det politiska systemet borde även regeringen överväga att införa ett ekonomiskt stöd för att utjämna kostnaderna för besök i huvudstaden, riksdagen och de centrala institutionerna.

Riksdagen bör därför begära att regeringen låter utreda förutsättningarna för ett ekonomiskt stöd så att alla medborgare, oavsett var man bor, någon gång före uppnådd rösträttsålder kan genomföra ett organiserat besök i landets huvudstad, Sveriges riksdag och i Stockholm placerade riksinstitutioner.

Stockholm den 20 september 2007

Lars Wegendal (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förutsättningarna för stöd till ungdomar som besöker landets huvudstad, Sveriges riksdag och i Stockholm placerade riksinstitutioner.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.