Till innehåll på sidan

Handläggningstider för anmälda brott

Motion 2009/10:Ju417 av Margareta Cederfelt och Lisbeth Grönfeldt Bergman (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att korta polisens och åklagarnas handläggningstider samt att utse handläggare för anmälda brott inom stipulerad tid.

Motivering

I maj 2009 genomförde Justitieombudsmannen (JO) en omfattande inspektion av hur polisen i Stockholms län hanterar bedrägerier. Av JO:s protokoll framgår att av 1 168 granskade ärenden hade endast 33, eller 3 procent, handlagts inom skälig tid. För övriga ärenden var handläggningstiden försenad. Av dessa ärenden hade 401 stycken varit vilande i två år eller längre. JO fann dessutom att i flera ärenden hade anmälda brott preskriberats på grund av långsam handläggning. Bland de oavslutade ärendena fanns sådana som enligt lagstiftning skall prioriteras, exempelvis bidragsbrott.

I de fall enskilda personer inte uppfyller exempelvis ekonomiska åtaganden involveras, utan undantag, kronofogden, med betalningsanmärkning och utmätning som följd. Liknande förfarande väntar de företag som bryter avtal eller förbiser gällande lagar och regler. Det borde vara självklart i en rättsstat att samma åliggande som gäller för enskilda och företag också skall gälla för myndigheter.

Tyvärr har situationen pågått under en lång följd av år enligt JO. Mellan 2004 och 2008 har JO meddelat ungefär 400 beslut kring polis och åklagare, varav ungefär 40 procent har rört långsam handläggning.

JO har under ett flertal år påtalat brister i polis och åklagares hantering av såväl så kallade vardagsbrott som mål där ungdomar var inblandade. Enligt JO beror bristerna på att utredningar inte drivs framåt trots identifierad gärningsman. Vidare var det vanligt att påstådda brott preskriberades utan utredning.

I en rapport från 2008 sammanfattar JO läget genom att konstatera att ”dessa allvarliga brister i den brottsutredande verksamheten tycks bestå. Från min horisont tycker jag mig inte kunna skönja några tecken på att läget är på väg att förbättras.”

Även efter JO:s rapport drabbas enskilda individer genom att anmälningar blir liggande obehandlade utan att handläggare är utsedd hos polisen. Fortfarande avslutas förundersökningar på grund preskription.

För att öka rättstryggheten och förtroendet för polis och åklagare bör regeringen vidta åtgärder så dessa båda myndigheter kortar sina handläggningstider i ärenden som rör brott mot enskilda individer så att preskribering kan undvikas, samt att alla anmälda brott skall ha en utsedd handläggare inom två veckor.

Stockholm den 30 september 2009

Margareta Cederfelt (m)

Lisbeth Grönfeldt Bergman (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att korta polisens och åklagarnas handläggningstider samt att utse handläggare för anmälda brott inom stipulerad tid.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.