Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Motion 1998/99:So446 av Alf Svensson m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Hälso- och sjukvården i Sverige har varit ekonomiskt missgynnad under lång tid. Gapet mellan behov och resurser ökar i takt med att resurser dragits in. Oberoende av vilka mått man använder, har Sverige på tio år omvandlats från att ha varit ett av de två länder som satsade mest på sjukvården till att vara ett av de som satsar minst (HSU 2000), och detta trots att vår befolknings behov är större och inte mindre än andra länders. Sverige har, tillsammans med Japan, världens äldsta befolkning, vi har den i särklass högsta andelen yrkesarbetande kvinnor och ovanligt många ensamstående äldre - var och en av dessa faktorer ställer ökade krav på sjukvården och äldreomsorgen.
HSU 2000 och Prioriteringsutredningen, två stora offentliga utredningar som genomlyst hälso- och sjukvårdens aktuella och framtida situation, har tydligt visat att vårdpolitiken behöver förnyas och i större utsträckning än hittills ha fokus på befolkningens och patienternas behov av insatser i rätt tid.
En rimlig omfördelning av knappa resurser kommer att vara en viktig utmaning för alla politiskt verksamma under de närmaste åren. Vårdpolitiken kan inte isoleras från andra samhällssektorer. Både i ett kortare och ett längre perspektiv måste de s.k. folkhälsofrågorna uppmärksammas i syfte att finna vägar att minska de livsstilsbetingade sjukvårdsbehoven. Framtidens vårdpolitiker måste mera aktivt och målmedvetet delta i attitydbildningen för ett hälsosammare liv.
Det ökande antalet äldre kommer att resa växande anspråk på vården och samhällsplaneringen. Med allt flera äldre förändras behoven när det gäller kompetens, vårdformer och planeringen av bostäder. Närhet till vård blir ett allt tydligare mål för planeringen. Närhet till vård ökar tryggheten för gamla och sjuka. Fler vård- och omsorgsgivare skulle öka valfriheten för den enskilde vårdsökande. En större mångfald med olika inriktning främjar kvalitet i utbudet, inte minst inom äldreboendet.
Hederskodex
I takt med tekniska landvinningar inom ramen för en begränsad ekonomi diskuteras ofta vilka sjukdomar som i första hand bör åtgärdas. Det är oacceptabelt att Sverige hamnat i ett läge där man måste förmena människor vård och behandling som skulle leda till högre livskvalitet. Vi kristdemokrater anser det självklart att det ska finnas hjälp för alla. Det är oetiskt att ställa sjuka människor mot varandra. En enskild människas liv kan aldrig bedömas kollektivt. Varje människa har ett unikt och lika värde. Alla har samma rätt att få bot och leva ett värdigt liv oberoende av ålder. För Sveriges del har det under många år varit en hederskodex att kunna erbjuda alla en adekvat vård. Under senare år har vi allt oftare kunnat höra politiker som med stolthet redovisar att Sverige är det land som kunnat dra ner mest på vård och omsorg. Givetvis måste vi se till att vården ges på det effektivaste och bästa sättet så vi får ut så mycket som möjligt av skattepengarna. Det finns dock en gräns. Vi kan bara känna stolthet om alla får den vård och omsorg de behöver. Så är det tyvärr inte i dag. Det är orimligt att tala om rationalisering då det i själva verket handlar om brutalisering.
De psykiskt sjuka
Många psykiskt sjuka har en mycket svår situation. Förutom att de plågas svårt av sin sjukdom känner de sig många gånger inte accepterade av omgivningen. Fysiska åkommor är lättare att tala om och få acceptans för. Under senare år har stora organisatoriska förändringar skett inom psykiatrin. Tusentals vårdplatser har lagts ner utan att nya vårdformer samtidigt byggts upp. Detta har inneburit att många svårt psykiskt sjuka farit illa. Den höga självmordsfrekvensen i denna grupp är oacceptabel. Vi kristdemokrater tror inte att dagens vårdplatser räcker för framtiden. För många psykiskt sjuka är det olämpligt att enbart vårdas i öppna vårdformer. Därför måste också behovet av slutna vårdplatser tillgodoses. Det ska givetvis inte bestridas att de organisatoriska förändringar som gjorts har varit positiva för många men de har inte löst alla problem. Vi kristdemokrater vill generellt sett varna för modenycker i sjukvården. Det är viktigt att sakligt och öppet analysera förändringar och vad de får för konsekvenser för den enskilde. Man måste inse att det krävs olika alternativ för att individuell anpassning ska kunna ske.
Förändringar har även skett vad beträffar huvudmannaskapet genom psykädelreformen. Huvudmännen skyller emellanåt på varandra vad beträffar ansvaret för psykiskt sjuka. Ansvaret för den enskildes vårdbehov måste bli tydligt. Innehållet i vården och inte minst sättet man blir bemött på är särskilt viktigt för psykiskt sjuka och är en förutsättning för ett bra behandlingsresultat. Fortsatt otydlighet om var ansvaret för behandlingen ligger kan få mycket allvarliga konsekvenser särskilt för dem som inte har förmåga att föra sin egen talan och kanske saknar närstående som kan agera.
Enligt uppgift är cirka en tredjedel av alla uteliggare psykiskt sjuka. När de på grund av kylan inte kan sova ute söker de sig till något av de natthärbärgen som finns, vilka är värda allt stöd. Frivilliginsatserna spelar en mycket stor roll och är ytterligare ett bevis på att samhället och medborgarna inte klarar sig utan ideella insatser. Det är hög tid att regeringen visar uppskattning för de ideella organisationernas oersättliga insatser.
Det är av största vikt att kommunsektorn i större utsträckning uppmärksammas på de stora och starkt eftersatta behov som de psykiskt sjuka har och inom sin totala ram avsätter mer resurser till denna vård. Med Kristdemokraternas politik och budget ökar förutsättningarna för bättre livskvalitet för psykiskt sjuka. Det är dags att medmänsklighet och närvärme kan spridas till de allra svagaste grupperna i samhället.
Bristen på vårdplatser
I Sverige saknas idag vårdplatser och underbemanningen inom äldreomsorgen och sjukvården är påtaglig. Sverige hade 1995 en medelvårdtid som var bland de lägsta inom OECD, 7,8 dagar. Den svenska utvecklingen efter 1995 innebär att Sverige i dag sannolikt har de kortaste medelvårdtiderna i Europa. Antalet vårdplatser per 1000 invånare var 6,5 i Sverige år 1995. De flesta övriga länder i Europa har fler vårdplatser per 1000 invånare (uppgiften hämtad från Landstingsförbundets häfte "Nyfiken på svensk hälsa och sjukvård i ett internationellt perspektiv " aug 1997).
Bristen på vårdplatser och de orimligt korta medelvårdtiderna tvingar landstingen att till kommunal omvårdnad föra över svårt sjuka människor i uppenbart behov av sjukhusvård som kommunerna saknar praktiska förutsättningar att klara av. Underbemanningen och bristen på medicinsk kompetens inom äldrevården förvärrar situationen. På de återstående sjukhusplatserna samlas de mest vårdbehövande patienterna, vilket kräver ökad och inte minskad bemanning, förlängda och inte förkortade medel- vårdtider.
Egen säng i vården
När den drastiska minskningen av antalet vårdplatser inleddes för tio år sedan fanns det motiv för vissa minskningar t.ex. inom kirurgivården. Nya operations- och vårdmetoder medför att många kan opereras polikliniskt vilket leder till kortare vårdtider. Detta är framför allt till gagn för patienterna, som kan återgå i arbete efter allt kortare sjukperioder. Andra medicinska framsteg ökar möjligheterna till behandling men kräver samtidigt vårdplatser. Kortare vårdtider som medför bot och återvunnen hälsa är ett sunt mål för sjukvårdspolitiken. En strävan mot kortare vårdtider av enbart ekonomiska skäl är ett osunt mål eller ett dåligt medel. Det är en inriktning som ingen vinner på. Det måste finnas en balans mellan vårdens medicinska och ekonomiska inriktning. Ingen ska behöva få besked som "vi har ingen plats för dig, vi måste skjuta upp din operation..."
Om 10-12 år kommer antalet personer som är 85 år och äldre att vara 60- 65.000 flera än 1995. Även om vi vet att allt flera äldre är friska allt längre, så kommer behovet av sjukhusvård i den växande gruppen äldre att öka. Därför är dagens avveckling av vårdplatser orimlig. En ny vårdpolitik måste till. Den bör ha som mål att vårt land om tio år kan erbjuda 20.000 fler sjukvårdsplatser. Många kommer att kunna erbjudas vård i form av avancerad sjukvård i hemmet med ett sjukhus som bas och utgångspunkt. En stor brist i dagens sjukvård är att patientens val inskränks till att ta emot vården hemma eller ingen vård alls. I patientens val måste det också finnas en möjlighet att kunna välja vård på sjukhus.
Antalet vårdplatser på sjukhusen måste bli fler istället för färre. På tio år har antalet vårdplatser halverats från ca 80.000 till knappt 40.000. Det är en myt att påstå att vi hade för många vårdplatser inom alla vårdområden när de drastiska nedskärningarna inleddes. En anpassning till nya vårdmetoder och medicinska framsteg är naturlig. En viss minskning av antalet vårdplatser har därför varit rimlig. Men den drastiska minskningen det senaste decenniet svarar inte mot minskade vårdbehov. Detta bevisas bland annat av de mycket långa vårdköer som uppkommit vilket är kostsamt såväl för den enskilde patienten som för samhället i stort. Vården behöver mera rum och fler sängar. Det behövs inom geriatriken, psykiatrin och övrig akutvård. Kristdemokraterna föreslår att det tillskapas 20.000 nya vårdplatser under en tioårsperiod.
Personalen är nyckeln i vården
Sverige har fortfarande bland världens bäst utbildade och starkast motiverade vårdpersonal. Vi har länge slitit på personalen och överutnyttjat dess hängivenhet så att den nu håller på att förlora framtidstro och självförtroende. Detta är oroande tendenser som kan få allvarliga konsekvenser om de inte åtgärdas snabbt. Behovet att rekonstruera hälso- och sjukvården liksom äldreomsorgen och att återställa personalens framtidstro måste beaktas särskilt under de närmaste åren och komma i första rummet vid fördelningen av samhällets resurser.
Onödiga administrativa uppgifter har lagts på läkare och sjuksköterskor. Det stora flertalet rapporter, redovisningar, sammanställningar och enkäter som tar i anspråk de mest erfarnas tid från vården av patienterna fyller i praktiken ingen vettig funktion inom sjukvården. Administrationen måste begränsas och utföras av särskilt avdelad personal.
Rekryteringen till vårdyrkena har blivit svårare. Det inger oro och måste föranleda åtgärder av flera slag. Kristdemokraterna har många gånger visat på betydelsen av prioriteringen av omvårdnad. Det är angeläget att undersköterskorna uppvärderas. Kanske skulle yrkesbeteckningen ändras och yrkesinnehållet vidgas, kompetenskraven ses över och nya karriärvägar erbjudas för att göra ett av vårdens viktigaste yrken mera statusfyllt. Även i fråga om sjuksköterskornas roll och ansvar behöver framtidens rekryterings- möjligheter ses över. Yrkesinnehåll, kompetenskrav och karriärvägar be- höver förnyas och utvecklas. För alla yrkesgrupper inom vården bör möjlig- heter till specialisering öka i syfte att göra vårdyrkena mera attraktiva. Stimulanser i form av fortbildningsmöjligheter och en mera generös lönesättning är viktiga delar av en ny personalpolitik inom vård- och omsorgsområdet. En större mångfald av vårdgivare kan skapa förutsättningar för bättre lönebildning och fler attraktiva karriärvägar för anställda inom vården.
Enligt en färsk undersökning som beställts av Kommunalarbetarförbundet trivs personalen bättre på de privata vårdföretagen än inom den offentliga vården och omsorgen. 60% av de privatanställda sjuksköterskorna trivs bra medan bara 30% trivdes när de jobbade i offentlig regi. Mer ansvar, bättre karriärvägar, bättre och tillgängliga chefer som motiverar personalen och större möjligheter att ta egna initiativ nämns som fördelar hos privata vårdgivare. Regeringen bör återkomma med förslag som stimulerar ökad mångfald bland vårdgivare.
Specialistutbildning för läkare
Vad gäller specialistutbildning för läkare är det nödvändigt att snarast se över dimensioneringen med tanke på framtiden. Redan nu kan vi se att det finns brist på exempelvis barnläkare, reumatologer, geriatriker och narkosläkare. För att kunna erbjuda en god vård i framtiden krävs specialistutbildade läkare. Därför bör regeringen återkomma med förslag som stämmer överens med de behov som finns.
Framtidstro
Personalen behöver få ny framtidstro och en god grund för ökat självförtroende. Det behövs "fler händer i vården". Under de senaste tio åren har antalet anställda inom landstingens hälso- och sjukvård minskat med ca 133.000 personer, varav 70.000 till följd av ädelreformen. Detta innebär en faktisk personalförlust på netto 63.000 anställda inom sjukvården. Fram till år 2002, dvs under den kommande mandatperioden, måste sjukvården och äldreomsorgen få ett resurstillskott som bättre motsvarar vårdbehovet. Sjukvård och äldreomsorg handlar i hög grad om medicinsk diagnos och behandling. Men det handlar också i hög grad om att ge omvårdnad. Det är fråga om att kunna erbjuda tid. Tid att lyssna och tid att ge tröst. De senaste årens nedskärningar inom vårdområdet har drabbat omvårdnaden mest. Vårdens yrken behöver utvecklas. Patienterna behöver få mera tid att bli ompysslade och lyssnade till. Det behövs en värdighetsgaranti.
Värdighetsgaranti
Ädelreformen var rätt tänkt, men genomförandet 1992 kom att sammanfalla med den djupa ekonomiska krisen som innebar minskade resurser. Detta har lett till en rad förödande konsekvenser för de gamla och kroniskt sjuka som ädelreformen främst var ägnad att gagna. Begreppen "klinikfärdig" och "medicinskt färdigbehandlad" missbrukas för att lösa landstingens skriande brist på sjukhusplatser vilket tvingar läkarna att skicka hem eller till den kommunala vården hänvisa patienter i uppenbart behov av sjukhusvård. På alltför många platser fungerar inte det nödvändiga samarbetet mellan landstinget och kommunerna - man försöker lasta över kostnader på varandra. Lidande blir de svårt och kroniskt sjuka gamla och handikappade i alla åldersgrupper. Läkarinsatserna inom den kommunala vården är otillräckliga och saknar kontinuitet.
Värdig vård innebär att man erbjuds den vård som bäst passar det aktuella vårdbehovet. Alla patienter skall erbjudas värdig vård hela tiden. En värdighetsgaranti inom äldrevården bör införas och kan ha följande innehåll:
? Det ska finnas en läkare knuten till varje sjukhem och till varje hemsjukvårdspatient, en läkare som är specialiserad på åldrandets sjukdomar och problem och som regelbundet besöker patienterna. ? ? Det ska finnas skilda vårdenheter för senildementa och psykiskt friska. ? ? Det ska finnas eget rum för alla som så önskar. ? ? Det skall vara en självklarhet att sjukhemsplatsen ligger i den kommundel där vederbörande tidigare bott. ? ? Det ska finnas uttalat att en patient inte ska behöva ligga och vänta innan en blöja full av avföring och/eller urin byts. ? ? Det ska finnas tillräckligt med personal för att mata och hjälpa till med att dricka. ? ? Det ska finnas så mycket personal så att varje patient får känna sig ompysslad, observerad och personligt tilltalad några minuter varje förmiddag och varje eftermiddag. ? ? Det ska finnas tillräckligt med personal så att alla patienter som så orkar hjälps upp ur sina bäddar i rimlig tid och dessutom får komma ut i andra miljöer än det egna rummet. ? ? Det ska vara en självklarhet att inom åldringsvården ta till vara ideella insatser som erbjuds. ? ? Det ska finnas så god tillgång till personal att ingen behöver dö ensam. ? Vårdgaranti
Vårdköerna har stadigt ökat sedan den s k vårdgarantin togs bort. På många håll i landet kan man få vänta mer än ett år på nödvändig operation eller behandling. För sjuka människor är det orimligt att under lång tid behöva känna oro inför operation eller annan behandling samtidigt som det ofta krävs att man intar smärtstillande och andra mediciner. Dessutom får samhället ofta en hög kostnad i form av sjukskrivning och tillbakagången till arbetslivet kan fördröjas. Nödvändiga resurser och organisationsförändringar måste till för att arbeta bort vårdköerna. De erfarenheter som har vunnits av försöken som i olika delar av landet har pågått med gränsöverskridande samarbete mellan försäkringskassan och vårdsektorn (FINSAM-modellen) bör ligga till grund för ett fortsatt förändringsarbete. I korthet betyder det att medel tas från försäkringskassan för att betala operationer. Genom detta lindras mänskligt lidande och köerna kortas. Administrativa och budgetmässiga murar som är ett hinder för kloka beslut måste undanröjas.
Det behövs en utvidgad vårdgaranti jämfört med den som gällde från 1992 och några år därefter. Den ska innehålla såväl garantier för att inte under orimligt lång tid behöva vänta på en operation eller behandling som de allmänt omfattade slutsatserna från Prioriteringsutredningen. Det innebär att den för varje tillfälle aktuella kösituationen inte skall avgöra inriktning och prioritering, utan vårdbehoven. Patienter med svåra kroniska sjukdomar och personer i livets slutskede, dvs patienter som har de allra största vårdbehoven, ska inte stå tillbaka för patienter med lättdiagnostiserade och behandlingsbara sjukdomar.
God tandvård - en nödvändighet
Under lång tid har befolkningen i Sverige haft god tandhälsa. En av orsakerna är det förebyggande arbetet. Eftersom den enskildes kostnader för tandvård stadigt ökat under senare år finns dock risk att tandhälsan försämras.
Historiskt sett har vi haft en gemensam sjukförsäkring som omfattar hela kroppen utom tänderna. Tänderna har av någon anledning haft en egen försäkringslösning. Patientavgifterna för tandvård har alltid varit högre än inom den övriga vården. För enskilda som har dåliga tänder har detta varit oerhört betungande. Ofta är det dessutom flera i samma familj som drabbas. Detta kan betyda att kostnaderna blir svåra att klara. Människor kan av ekonomiska skäl tvingas avstå från tandvårdsbehandling. Att laga sina tänder kan aldrig ses som en lyx utan är en nödvändighet.
Det är alltid svårt att ifrågasätta system som funnits länge. Vi anser dock att i en krympande ekonomi med ökad oro från medborgarna måste man våga överväga andra lösningar. Vi kristdemokrater anser därför att en översyn bör göras i syfte att inkludera tandvårdsförsäkringen i den allmänna sjukförsäkringen. I avvaktan på denna utredning anvisar vi 200 miljoner kr utöver regeringens ram till tandvårdsförsäkringen för att undvika en alltför stor ökning av självrisken.
Högkostnadsskyddet ska vara en trygghet
I Sverige har vi under många år haft ett så kallat högkostnadsskydd för avgifter i sjukvården. Detta för att ingen av ekonomiska skäl skall tvingas avstå från vård och behandling.
För enskilda människor är patientavgifter för sjukvårdande insatser en avgörande fråga om trygghet. Under senare år har dock avgifterna för den enskilde ökat dramatiskt dels genom att det så kallade högkostnadsskyddet höjts, dels därför att flera vårdavgifter inte omfattas av högkostnadsskyddet. Även den enskildes kostnader för resor i samband med vård har ökat och dessa inkluderas inte heller i högkostnadsskyddet. När man diskuterar patientavgifter betraktas dessa ofta enskilt. För medborgaren är det givetvis viktigt vad avgifterna blir tillsammans. Vi kristdemokrater anser att ingen ska behöva avstå från vård av ekonomiska skäl. Vi anser vidare att en översyn bör göras så att högkostnadsskyddet verkligen inkluderar alla vårdavgifter. I det sammanhanget bör en återinförd "fri lista" för läkemedel aktualiseras. Alltför stora kostnadsökningar har skett för dem som är sjuka och svaga. Det är inte de sjuka och redan utsatta som ska betala statsskulden. Den ska betalas av dem som orkar bära.
Handikapp
Vi har avvikande uppfattning från regeringen när det gäller kostnader för statlig assistansersättning där vi ökar anslaget med 300 miljoner kr. Handikappolitiken utvecklas mer i detalj i en separat motion.
Sammanfattning
Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf, "bra vård till alla på lika villkor", håller på att förlora all förankring i verkligheten. Samtidigt är sjuka människor - särskilt de svårt och långvarigt sjuka och de döende - tillsammans med barnen, de svagaste och mest utsatta grupperna i vårt samhälle. Om deras behov av bra vård inte blir tillgodosedda på ett värdigt sätt kommer trovärdigheten för det svenska samhället, för välfärden och för hela vårt skattesystem att skadas i grunden.
Graden av civilisation hos ett samhälle kan mätas genom hur det tar hand om sina svaga och sjuka. Kristdemokraterna vill arbeta för ett samhälle som ligger i topp vad gäller graden av civilisation. Vi vill fokusera debatten om välfärd och hög standard till att handla om god tillgång på vård och omsorg till alla medborgare oberoende av var man bor, ålder, social status eller ekonomiska förutsättningar.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykiskt sjuka,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 20 000 nya vårdplatser under en tioårsperiod,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalrekrytering till vårdyrken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad mångfald bland vårdgivare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialistutbildning för läkare,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en värdighetsgaranti,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdgaranti,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn i syfte att inkludera tandvårdsförsäkringen i den allmänna sjukförsäkringen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskyddet,
10. att riksdagen med följande förändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt uppställning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
A 1. Sjukvårdsförmåner m.m. 1 992 000 + 200 000
B 8. Kostnader för statlig 4 653 000 + 300 000
assistansersättning
Summa för utgiftsområdet 24 012 459 + 500 000
Stockholm den 25 oktober 1998
Alf Svensson (kd)
Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Göran Hägglund (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd)
Yrkanden (24)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykiskt sjuka
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykiskt sjuka
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 20 000 nya vårdplatser under en tioårsperiod
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 20 000 nya vårdplatser under en tioårsperiod
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalrekrytering till vårdyrken
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalrekrytering till vårdyrken
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad mångfald bland vårdgivare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad mångfald bland vårdgivare
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialistutbildning för läkare
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialistutbildning för läkare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en värdighetsgaranti
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en värdighetsgaranti
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdgaranti
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdgaranti
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn i syfte att inkludera tandvårdsförsäkringen i den allmänna sjukförsäkringen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn i syfte att inkludera tandvårdsförsäkringen i den allmänna sjukförsäkringen
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskyddet
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskyddet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen med följande förändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt uppställning:
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen med följande förändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt uppställning:
- Behandlas i
- 100002Anslag; A 1 Sjukvårdsförmåner m.m.; Regeringens förslag; 1 992 000 kr; Anslagsförändring; + 200 000 kr.
- Behandlas i
- 100002Anslag; A 1 Sjukvårdsförmåner m.m.; Regeringens förslag; 1 992 000 kr; Anslagsförändring; + 200 000 kr.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 100003Anslag; B 8 Kostnader för statlig assistentsersättning; Regeringens förslag: 4 653 000; Anslagsförändring; + 300 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 100003Anslag; B 8 Kostnader för statlig assistentsersättning; Regeringens förslag: 4 653 000; Anslagsförändring; + 300 000
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.