Till innehåll på sidan

Grundavdraget för pensionärer

Motion 2009/10:Sk428 av Nils Oskar Nilsson och Anne Marie Brodén (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att på sikt ytterligare höja grundavdraget för pensionärer.

Motivering

Regeringen har tidigare genomfört flera reformer för att förbättra situationen för äldre, exempelvis höjt bostadstillägg, ökad valfrihet i äldreomsorgen och dubblerat jobbskatteavdrag för alla som arbetar efter 65 års ålder. I budgetpropositionen för 2009 fattades beslut om sänkt skatt för ålderspensionärer med ingen eller låg inkomstpension. Skattelättnaden lämnades i form av förhöjt grundavdrag vid taxerade inkomster upp till ca 363 000 kr för 2009 och omfattar drygt 90 % av åldersgruppen (65 år och äldre).

Sverige har i dagsläget högst skattetryck i världen efter Danmark med en marginalskatt på nästan 57 %. Regeringen arbetar hårt för att uppnå full sysselsättning, men det tar tid när en finanskris samtidigt slagit hårt mot ekonomin.

Inkomsterna för Sveriges omkring 1,7 miljoner pensionärer varierar kraftigt, vilket gör det svårt att beskriva deras ekonomiska levnadsförhållanden i en enhetlig bild. Vissa pensionärer erhåller tjänstepension alternativt har egen delvis finansierad pension (genom sparat kapital, pensionssparande etc.) medan andra enbart lever på garantipension. En betydande del av pensionärerna lever under ekonomiska förhållanden med förhållandevis små marginaler. I spåren av finanskris och lågkonjunktur är förväntade inflationshöjningar och stigande matpriser något som oroar många pensionärer och minskar redan pressade ekonomiska marginaler.

Bland de sämst ställda återfinns de äldsta pensionärerna, kvinnor, som inte sällan är beroende av endast garantipension. De riktade skattelättnader som gjorts är välbehövliga, och kommer att bidra till en förbättrad ekonomi för många ålderspensionärer. På sikt kan det finnas anledning att vidare se över möjligheterna för ytterligare åtgärder.

I linje med regeringens politik om fler människor i lönsamt arbete omfattar jobbskatteavdraget människor i arbete och således inte pensionärer. Med fler i lönsamt arbete ökar tillväxten och ekonomin, vilket även påverkar pensionerna positivt. Garantipensionen omfattas dock inte av den följsamhetsindexering som räknar upp ålderspensionen med genomsnittsinkomsten utan räknas enbart upp i takt med konsumentprisindex, vilket oroar pensionärerna.

I dagsläget innebär jobbskatteavdraget en förbättrad köpkraft för människor i arbete, vilket är bra. En förbättring av pensionärernas ekonomi kommer även den sannolikt att användas till ökad konsumtion, vilket i sin tur ytterligare bidrar till tillväxten. En förbättring av köpkraften för pensionärerna kan således utgöra ett effektivt komplement till jobbskatteavdraget.

När ekonomin så tillåter bör man ytterligare sänka skatten för alla pensionärer. Det finns behov av att på sikt se över möjligheten till ytterligare höjning av grundavdraget så att skattelättnaderna för pensionärer närmar sig jobbskatteavdragets effekter.

Stockholm den 21 september 2009

Nils Oskar Nilsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att på sikt ytterligare höja grundavdraget för pensionärer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.