Funktionella SNI-koder

Motion 2009/10:Fi212 av Stefan Wikén m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-30
Numrering
2009-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring av SNI-koderna.

Motivering

Turistnäringen i Sverige är en stor näring som omsätter mer än 230 miljarder kronor. I Jämtlands län är turismen att betrakta som en basnäring. Företag som arbetar inom turismen är många och mångfacetterade. Däremot är det långt ifrån alla som i statistiken räknas som turistföretag.

I våra nationalräkenskaper använder vi SNI-koder för att dela in våra företag i branscher. Dessa ligger till grund för statistik, som i sin tur ligger till grund för beslut och ställningstagande. I dag kommer siffror för turistnäringen via turistsatelliträkenskaperna ca ett halvt år efter att nationalräkenskaperna är redovisade. Orsaken är att turismen skär genom många näringar och det finns också stora risker att inte alla verksamheter räknas med. Den risken är särskilt stor i ett län som Jämtlands län med omfattande turism och många små företag som arbetar med och är beroende av turismen.

Den undersökning som För Turism i Sverige, Förtur, har gjort, visar att hälften av turistföretagen har en SNI-kod som inte är kopplad till turistnäringen.

I Jordbruksverkets rapport 2008:34, om en livskraftig landsbygd, skriver man att det finns knappt 10 000 turistföretag i Sverige, där de flesta är små företag. Men hur mäts insatserna om det inte går att hitta alla små aktivitetsföretagare? Ska vi kunna satsa, satsa rätt och följa upp den verkliga betydelsen av turismen som näring så behövs självklart funktionella SNI-koder.

I dag finns SNI-koder för logiföretagen – hotell, camping, stugor, vandrarhem – liksom för restauranger och guidning. Däremot inte när det gäller aktivitetsföretag såsom jakt, fiske och skotersafari. Dessa hamnar istället under sportverksamhet tillsammans med cheerleder-klubbar, schackförbund, ballongäventyr, med mera.

Aktivitetsföretagare som erbjuder hästturism hamnar under övrig fritids- och nöjesverksamhet tillsammans med drift av skidbackar, babysim, danslokaler, avgiftsbelagda spel och så vidare. Cykeluthyrares SNI-kod hamnar i dag under uthyrning och leasing av fritids- och sportutrustning tillsammans med uthyrning av kanoter, badtunnor och skateboardar med mera. Hur ska man kunna räkna ut cykelturismens intäkter när dess SNI-kod är så otydlig? Det finns 500 registrerade hästturistföretag i Sverige där ca 100 anses som professionella, det vill säga är företag som drivs i syfte att ägaren ska kunna leva på sin hästturistverksamhet.

Det skulle vara betydligt enklare om det fanns en SNI-kod på samma sätt som för logiföretagen. Verklighetsbeskrivningen av ett glesbygdslän som Jämtlands län skulle dessutom bli mycket mer korrekt och relevant, samt ha betydelse för hur framtida satsningar görs. Det är därför rimligt att en översyn görs av SNI-koderna så att dessa blir funktionella även för de små turistföretagen på landsbygden.

Stockholm den 30 september 2009

Stefan Wikén (s)

Berit Andnor (s)

Marie Nordén (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring av SNI-koderna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.