Fristående lärarutbildning

Motion 2015/16:2771 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt kartlägga de hinder som begränsar fristående aktörer från att starta och bedriva kompletterande pedagogisk utbildning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt återkomma med förslag på lösningar som möjliggör för fristående aktörer att bedriva kompletterande pedagogisk utbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skolan är det enskilt viktigaste instrumentet politiken har för att skapa livschanser. Med en bra utbildning i bagaget öppnas dörrar som annars varit stängda. Vikande skolresultat är därför ett stort problem som varken går eller bör ignoreras.

Den enskilt viktigaste resursen i skolan är våra lärare. Svensk skola står inför flertalet utmaningar som vi behöver hantera. Skolan måste bli bättre på att möta varje elev på rätt nivå, och hjälp och stöd måste sättas in tidigare än i dag.

De senaste decenniernas vikande skolresultat har även sammanfallit med ett vikande intresse för läraryrket. En löneutveckling som inte hunnit med den i det övriga samhället, en sjunkande status för yrket och bristfällig kvalitet i utbildningen har lett till en gradvis sjunkande mängd sökande till lärarutbildningen.

Alliansregeringen arbetade under åtta år aktivt med att vända trenden och höja statusen för läraryrket och lärarutbildningen. Lärarlegitimationen har införts. Lärarnas löner har prioriterats, vilket lett till att lärarnas löner stigit snabbare än andra jämförbara grupper de senaste åren. Karriärvägar har börjat byggas med förstelärare och lektorstjänster för att få fler särskilt yrkesskickliga lärare att stanna kvar och utvecklas i yrket istället för att välja att byta bana. Lärarutbildningen har omarbetats med fokus på kvalitet och anställningsbarhet. De senaste åren har också antalet sökande ökat till lärarutbildningen. Dock är utvecklingen långsam och behovet fortsatt stort.

En väl fungerande lärarutbildning är viktigt för att möta bristen på läraren. Den växande bristen på lärare sker dock inte över hela yrkeskåren. Inom vissa ämnen är bristen större och söktrycket längre än till andra ämnen. Det är alltså inom vissa ämnen tillströmningen av lärare behöver ske, ett behov som genom dagens utbildningssystem är svårt att möta.

För att möta behovet av rekrytering behöver fler vägar till läraryrket öppnas där människor med rätt ämneskompetenser men utan lärarkompetens bereds möjlighet att ta sig in. Teach for Sweden är ett exempel på alternativa vägar in i läraryrket, där studenter från en rad olika discipliner på universiteten rekryteras till att arbeta som lärare samtidigt som de studerar in sin lärarbehörighet.

Initiativ som Teach for Sweden är viktiga för att öka attraktiviteten i läraryrket, och öppna möjligheter för studenter som inte valt lärarutbildningen att senare ta sig in i läraryrket.

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är ett annat alternativ, där akademiker med ämneskunskaper får möjlighet att just komplettera sin utbildning med en pedagogisk sådan för att därmed kunna arbeta som behöriga lärare. KPU behöver utvecklas för att möjliggöra för fler människor mitt i livet med en akademisk utbildning i ryggen att välja läraryrket.

Idag finns en stor mängd lärarutbildningar spridda över Sverige. Såväl statliga som fristående huvudmän levererar lärarutbildningar från norr till söder. Flertalet av dessa aktörer erbjuder i olika utsträckning även kompletterande pedagogisk utbildning. Samtidigt så finns det utrymme för en utbyggd KPU i Sverige. Med fler attraktiva kompletterande pedagogiska utbildningar skulle fler yrkesverksamma med kompetens inom områden där det idag råder lärarbrist kunna rekryteras till läraryrket.

Möjligheten för fristående aktörer att driva KPU är dock begränsade. Kraven är, och ska förbli, höga när det gäller tillstånden att driva lärarutbildning. Det finns dock behov av att vidareutveckla regelverken för att möjliggöra för mindre, fristående aktörer att driva KPU. I dag är det onödigt svårt att få tillstånd att driva KPU om man inte samtidigt har en lärarutbildning, något som kraftigt hämmar möjligheten för fler aktörer att växa fram.

För att utveckla KPU och locka fler människor till läraryrket anser vi att det bör bli möjligt att driva KPU utan att driva en hel lärarutbildning. Vi vill därför uppmana regeringen att skyndsamt kartlägga och åtgärda de hinder som begränsar fristående aktörer från att starta och bedriva KPU och återkomma med förslag på lösningar som möjliggör för fristående aktörer att bedriva KPU.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Betty Malmberg (M)

Michael Svensson (M)

Erik Bengtzboe (M)

Maria Stockhaus (M)

Ida Drougge (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt kartlägga de hinder som begränsar fristående aktörer från att starta och bedriva kompletterande pedagogisk utbildning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt återkomma med förslag på lösningar som möjliggör för fristående aktörer att bedriva kompletterande pedagogisk utbildning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.