Friluftslyftet

Motion 2008/09:Kr320 av Anne Marie Brodén och Göran Montan (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-06
Numrering
2008-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att friluftslivet får del av pengar från Svenska Spels överskott.

Motivering

Sverige saknar idag en samlad politik för friluftslivet. Sakansvaret ligger sedan ett par år på Miljödepartementet efter att under flera år funnits på bl.a. Kultur- och Näringsdepartementen. På Miljödepartementet ligger även olika former av bidrag till organisationer verksamma inom frilufts- och miljöområdet. Samtidigt har vikten av en fysiskt aktiv befolkning från tidiga åldrar blivit alltmer uppmärksammad under senare år. De positiva sambanden mellan god folkhälsa och motion/friluftsvistelse är vederlagda. Aktiviteter i samband med friluftsliv är också en av de riktigt stora folkrörelserna i Sverige, och enbart de organisationer som samlas under paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv har 1,7 miljoner medlemmar.

Likaså har kopplingarna mellan friluftsliv i olika former och miljöpolitiska frågeställningar under senare år blivit alltmer tydliga. Inom naturvårdsområdet har i allt högre utsträckning diskuterats en inriktning som går ut på att bevara genom att nyttja. Samtidigt har allemansrättens nuvarande utformning ifrågasatts av t.ex. markägare, i samband med att det fria tillträdet till naturen i olika områden och avseenden kommit att kommersialiseras.

Dessa och andra relevanta frågor har belysts ingående i ett antal olika utredningar under senare år:

  • Statens stöd till friluftsliv och främjandeorganisationer, Ds 1999:78.

  • Hälsa på lika villkor – andra steget mot nationella folkhälsomål, SOU 1999:137.

  • Idrott och motion för livet, SOU 1998:76.

  • Föreningslivet på spel- och lotterimarknaden, SOU 2000:9.

  • Myndighet för miljön – en granskning av Naturvårdsverket, SOU 2008:62.

Sammantaget har frilufts- och främjandeorganisationernas bidrag till folkhälsa, miljömedvetenhet m.m. alltid beskrivits i mycket positiva ordalag. Ambitioner om att statens ekonomiska bidrag till dessa organisationer bör stärkas har uttalats återkommande. Under de senaste åren har det dock blivit tydligt att regeringen menar allvar med sina ambitioner att föra en samlad friluftspolitik, och även öka det ekonomiska stödet till de organisationer som verkar inom detta område.

AB Svenska Spel och dess stöd till idrott och ungdomsverksamhet

Enligt riksdagsbeslut (prop 1998/99:107, bet. 1999/2000:KrU03, rskr. 1999/ 2000:52) skall överskottet från värdeautomatspelet Jack Vegas till 80 % tillfalla idrottsrörelsens lokala barn- och ungdomsverksamhet och till 20 % tillfalla barn- och ungdomsorganisationernas lokala verksamhet. Överskottet från värdeautomatspelet Miss Vegas skall tillfalla idrottsrörelsen. Utbetalning skall göras till Riksidrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen för vidare fördelning.

Enligt förslag till vinstdisposition i årsredovisningen för 2007, så bör vinsten enligt styrelsen och verkställande direktören disponeras enligt följande:

Till Riksidrottsförbundet

560 000 000

Prop. 2007/08:17

Till Riksidrottsförbundet

834 490 000

Prop. 2003/04:2

Till Ungdomsstyrelsen

195 744 000

Prop. 2003/04:2

Till kulturändamål

311 000

Prop. 2007/08:17

Till staten

3 656 924 000

Prop. 2003/04:2

Balanseras i ny räkning

67 635

Summa

5 247 536 635

Sammanlagt utdelade AB Svenska Spel således närmare 1,4 miljarder kronor till RF och närmare 200 miljoner till Ungdomsstyrelsen i enlighet med riksdagens beslut.

Utredning om målgrupper för ”utdelning” från Svenska Spel

I utredningen Föreningslivet på spel- och lotterimarknaden (SOU 2000:9) föreslår utredaren Bengt K-Å Johansson att målgrupperna för ”utdelning” från Svenska Spel bör breddas. Mera konkret föreslår utredaren att en viss del av överskottet från värdeautomaterna och kasinoverksamheten tillförs folkrörelserna, samt att frilufts- och främjandeorganisationerna skall få del av detta överskott.

Sammanfattning

För att kunna utveckla sitt arbete och bl.a. bidra till ökad fysisk aktivitet utomhus behöver friluftsrörelsen ett ökat statligt stöd utöver de ideella insatser som idag håller friluftslivet vid liv. Precis som idrotten gör friluftslivet stor samhällsnytta. Sedan 2003 har idrottsrörelsen haft möjlighet att utveckla sin verksamhet med hjälp av Handslaget och Idrottslyftet. Det är nu dags för ett friluftslyft av överskottet från AB Svenska Spel till lämplig instans (Naturvårdsverket eller Svenskt Friluftsliv) för finansiering av regeringens nya, samlade friluftspolitik. Medlen bör komma friluftsorganisationernas barn- och ungdomsverksamhet till godo, på motsvarande sätt som gäller den del av överskottet från AB Svenska Spel som för närvarande går till RF/Ungdomsstyrelsen.

Stockholm den 26 september 2008

Anne Marie Brodén (m)

Göran Montan (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att friluftslivet får del av pengar från Svenska Spels överskott.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.