Till innehåll på sidan

Forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor

Motion 2012/13:So479 av Suzanne Svensson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställd forskning och likvärdig behandling av hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor.

Motivering

I hälso- och sjukvårdslagen fastställs det att målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. I lagen anges det vidare att vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Lagstiftningen innehåller således en kraftfull betoning av likvärdighetsprincipen.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos såväl kvinnor som män i Sverige. Nära 27 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år, omkring 40 procent av dem är kvinnor.

Symtomen på hjärtinfarkt skiljer sig ofta mellan kvinnor och män, vilket beror på att våra hjärtan är olika. Enligt Hjärt-Lungfonden har det forskats för lite på kvinnors hjärtan och de resultat som finns är inte i tillräcklig utsträckning redovisade efter kön. Det finns därmed ett stort behov av mer kunskap om skillnaderna mellan mäns och kvinnors hjärtsjukdom.

Opionsundersökningar visar att hjärtsjukdom fortfarande ses som en manlig sjukdom. Det är en attityd som kan vara livshotande om det leder till att symtomen hos kvinnor inte tas på allvar. Enligt en svensk studie påverkar såväl kön som socioekonomisk ställning tillgången till kranskärlskirurgi. En annan studie visar att fler kvinnor och äldre hamnar på vanlig vårdavdelning istället för på hjärtintensiven efter en hjärtinfarkt.

Myndigheten för vårdanalys (Myva) inrättades den 1 januari 2011. Myndigheten har till uppgift att ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv följa upp och analysera verksamheter och förhållanden inom hälso- och sjukvård, tandvård samt i gränssnittet mellan vård och omsorg (SFS 2010:1385). Motionärerna anser att det är av största vikt att den nya myndigheten följer upp och analyserar hur kommuner, landsting och regioner följer hälso- och sjukvårdslagen i det avseende som motionen tar upp.

Stockholm den 25 september 2012

Suzanne Svensson (S)

Peter Jeppsson (S)

Kerstin Haglö (S)

Thomas Strand (S)

Hillevi Larsson (S)

Jörgen Hellman (S)

Kerstin Engle (S)

Åsa Lindestam (S)

Johan Andersson (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställd forskning och likvärdig behandling av hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.