Förbud mot omvandlingsterapi mot hbtq-plus-personer
Motion 2021/22:3340 av Sultan Kayhan m.fl. (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2021-10-04
- Granskad
- 2021-10-04
- Hänvisad
- 2021-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbjuda omvandlingsterapi och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att socialtjänsten bör ingripa när barn riskerar att utsättas för omvandlingsterapi, även i de fall de skickas utomlands för en sådan behandling, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Motivering
Sedan Stonewallupproret inleddes har homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner stridit för sin rätt att vara sig själva. Det har inte varit en enkel kamp; den har mött starkt motstånd från alla politiska läger. En av de segrar som vunnits i land efter land i västvärlden är friheten från det som kallas omvandlingsterapi.
Omvandlingsterapi är enkelt förklarat en metod som används för att göra hbtq-plus-personer till att inte vara det. Oftast består terapin av samtal som syftar till att få individer att ändra på sig. En persons sexuella läggning eller könsidentitet anses av bland annat FN vara en inneboende egenskap som inte kan förändras och som en människa inte kan eller ska göra avkall på. Ibland kan omvandlingsterapi även innebära fysiskt våld och kroppsliga ingrepp. Omvandlingsterapin skapar och späder på psykisk ohälsa, vilket leder till en ökad risk för självmord.
Det är ännu inte känt hur utbrett problemet med omvandlingsterapi är i Sverige då den nationella utredning som inletts inte publicerats. För att skydda hbtq-plus-personer, och framförallt unga hbtq-plus-personer är det nödvändigt att motverka omvandlingsterapi. Ett förbud behöver ta formen av ett direkt förbud mot utförandet av omvandlingsterapi och att agera när unga riskerar att utsättas.
Psykisk ohälsa bland unga ökar och det ökar särskilt bland hbtq-plus-personer. Därför har vi i Sverige satsat stora medel för att motverka psykisk ohälsa bland unga och på att införa lagstiftning för att säkerställa trygghet för barn och unga. Det som framförs i motionen går i linje med de satsningar som hittills gjorts.
Sultan Kayhan (S) |
|
Anna Wallentheim (S) |
Daniel Andersson (S) |
Elin Lundgren (S) |
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
Johan Büser (S) |
Roza Güclü Hedin (S) |
Teres Lindberg (S) |
|
Yrkanden (2)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbjuda omvandlingsterapi och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Justitieutskottet
Betänkande 2021/22:JuU23 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att socialtjänsten bör ingripa när barn riskerar att utsättas för omvandlingsterapi, även i de fall de skickas utomlands för en sådan behandling, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Socialutskottet
Betänkande 2021/22:SoU18 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (2)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.