Förbättrad hälsa hos barn och unga

Motion 2023/24:1258 av Anders Ådahl (C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Granskad
2023-10-04
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att initiera ett nationellt program för förbättrad hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att programmet ska ha utgångpunkt i vardagsmotion och sunda kostvanor och komplettera insatser i skola, idrottsföreningar och riktade insatser till särskilda grupper och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ungefär hälften av alla ungdomar i Sverige sitter mer än tio timmar per dag. Stilla­sittande generellt ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och depression. Bland ungdomar kan man se att passivt sittande, som till exempel tv-tittande eller gaming, ökar risken för inte bara sjukdomarna ovan, utan bidrar även till sämre kostval och en sämre livskvalitet över lag. Undersökningar visar att en mer fysiskt inaktiv ungdom upplever mer stress i sin vardag. Kombinationen av stillasittande, för lite fysisk aktivitet och sämre matvanor leder till övervikt, fetma och psykisk ohälsa.

Johan Carlson, dåvarande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, beskrev i slutet av pandemin sina farhågor om en förlorad generation och uppgav att ungas hälsa måste sättas högst på agendan när pandemin är över. Mer än var femte skolelev och ungdom har idag övervikt eller fetma. 13 % av de unga uppger själva att de har svåra besvär med ängslan, oro och ångest. Vi vet också att mörkertalet för psykisk ohälsa bland unga är stort.

Det är ett sluttande plan och så här kan det givetvis inte fortsätta. Folkhälsomyndig­heten beskriver konsekvenser för både individ och samhälle. För individen handlar det om försämrad livskvalitet, sjukdomar och ett kortare liv. För samhället betyder ohälsan ökade kostnader i sjukvården och en förlorad produktion. Idag skattas den årliga totala kostnaden för samhället för bara fetma till 70 miljarder kronor och den förväntas öka rejält om inga drastiska åtgärder införs.

Forskning visar att fysisk aktivitet på alla nivåer ger hälsofördelar och det är därför viktigt att stimulera till och ge förutsättningar för mer vardagsmotion och rörelse för alla barn och unga. Riktade insatser har sina fördelar, men i just det här fallet behöver vi jobba på bred front. Vi kan inte lägga ansvaret på en enskild instans, utan måste samlas allihop från politiker, skola, kommun och region till civilsamhälle och föräldrar. Vi måste nå ut i alla delar av samhället, oavsett socioekonomisk status eller kulturell bak­grund. Vi måste hitta vägar att nå dem vi i nuläget inte når.

Därför bör ett nationellt program för hälsofrämjande insatser för att skapa incitament till mer vardagsmotion/fysisk aktivitet och bättre kostvanor hos barn och ungdomar initieras. Programmet ska sträcka sig vidare än vad skolan kan ta ansvar för. Hälso­främ­jande och förebyggande insatser bör premieras och perspektiven måste vara lång­siktiga. Rent hälsoekonomiskt är kostnaden för de hälsofrämjande insatserna liten, jäm­fört med den produktivitetsökning och den besparing i form av minskade vård­kostnader som vi kan tillgodoräkna oss i framtiden.

 

 

Anders Ådahl (C)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att initiera ett nationellt program för förbättrad hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2023/24:SoU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att programmet ska ha utgångpunkt i vardagsmotion och sunda kostvanor och komplettera insatser i skola, idrottsföreningar och riktade insatser till särskilda grupper och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2023/24:SoU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.