Folkomröstning om EMU
Motion 1998/99:Fi216 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledande sammanfattning
Som det ser ut nu kommer EMU, den ekonomiska och monetära unionen, att starta som planerat den 1 januari 1999. Medlemsländerna låser då sina växelkurser och den gemensamma centralbanken får ansvar för penningpolitiken. Att skapa valutaunionen är ett av de största ekonomisk- politiska besluten som någonsin fattats i Europa. Alla konsekvenser går inte att förutsäga, men de blir omvälvande.
Allt talar för att EMU på sikt kommer att tvinga fram en överstatlig ekonomisk politik och en stor federal budget som överför resurser till områden som drabbats av ekonomiska kriser och arbetslöshet. En sådan överstatlighet kan omöjligen komma att accepteras om inte också det demokratiska ansvarsutkrävandet görs överstatligt. Vänsterpartiet är stark motståndare till den typ av federalistisk förbundsstat med svag demokratisk förankring som då skulle växa fram.
Ett av EMU-anhängarnas främsta argument för den gemensamma valutan är att den främjar stabilitet och bidrar till Europas fredliga integrering. Med euron skall Europas mörka historia aldrig kunna upprepas. Om sambandet mellan en gemensam valuta och en fredlig och konfliktfri utveckling vore så självklart, skulle naturligtvis många av EMU-motståndarnas argument i det perspektivet förblekna. Men en gemensam valuta i sig själv kan näppeligen skapa allt detta goda - de flesta konflikter i dag sker ju inom länder med egen valuta. EMU försvårar också integrationen med Östeuropa.
EMU är ett politiskt elitprojekt, i första hand skapat i förhandlingar mellan politiska ledare i Frankrike och Tyskland. I bakgrunden utövade de euro- peiska storföretagen i lobbyorganisationen "Round Table" stort inflytande över innehållet i projektet. EMU är således inte framsprunget ur naturliga ekonomiska förutsättningar i en naturlig process med folkligt stöd och demokratisk förankring. De omfattande strejk- och demonstrationsvågor som i EMU-konvergenspolitikens spår dragit genom Västeuropa de senaste åren är ett tecken på det. Risken för bestående hög arbetslöshet, ökade sociala klyftor och vidgade skillnader mellan länder och regioner är betydande.
Maktansamlingen hos centralbanken, oåtkomlig för politiska opinioner, är ett närmast övertydligt exempel på hur ekonomiska och politiska eliter i dag alltmer ser demokratin som ett problem, även i Sverige. Kraven på effektivitet och handlingskraft anses allt oftare som viktigare än att besluten fattas demokratiskt.
Med en alltmer arrogant och socialt okänslig politisk och ekonomisk elit skapas en grogrund för att obehagliga nationalistiska strömningar ytterligare kan stärka sitt inflytande. Redan nu finns flera exempel på hur anti- demokratiska och rasistiska krafter har vunnit terräng genom att spela på människors frustration över arbetslöshet, sociala problem och den allt större förtroendeklyftan till makthavare och politiker.
Vänsterpartiet menar att beslutet om Sverige skall vara med i EMU är så historiskt att det måste bygga på en folkomröstning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Vi ser helst att folkomröstningen äger rum i samband med valet till EU-parlamentet 1999. Även detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Beslutet om EMU bör föregås av en bred informationskampanj till hela svenska folket med dels att opartiskt beskriva fakta, dels där anhängarna och motståndarna till svenskt EMU-medlemskap ges lika förutsättningar att nå ut med sina värderingar. De båda broschyrer som sammanställts inom Finansdepartementet innehåller värderingar som framstår som partiska till förmån för anhängarna av EMU. Det visar hur viktigt det är att båda sidor får möjlighet att påverka det informationsmaterial som delas ut. Även detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet är anhängare av ett utvecklat mellanstatligt samarbete för att bekämpa arbetslösheten. Vi behöver överenskommelser om sänkta räntor, om att gemensamt driva en mer expansiv nationell finanspolitik samt om att penningpolitiken skall underordnas den samlade ekonomiska politiken. I de olika staterna skall då budgetmål - av den typ som präglar stabilitetspakten eller av den typ som finns i nu liggande budgetproposition - vara under- ordnade sysselsättningsmål. Även detta vill vi att riksdagen ger regeringen till känna.
Centralbankens ställning
En av grundtankarna bakom EMU är det ekonomer kallat "normpolitik" - dvs. att folkvalda inte skall försöka styra ekonomin, de skall endast sätta upp enkla och fasta spelregler - "normer" - för marknadens aktörer. Penningpolitiken ses som en teknisk fråga som står över politiska prioriteringar och intressen. Överordnat mål är att bekämpa inflationen. Den gemensamma centralbanken - ECB - får mycket stora befogenheter och kan agera nästan helt utan inflytande från demokratisk påverkan.
EMU:s normpolitik innebär att nationella parlament, regeringar och övriga EU-organ är förbjudna att försöka påverka bankens ledamöter i deras arbete. Likaså är bankmännen förbjudna "att begära eller ta emot instruktioner" från parlament, regeringar och övriga EU-organ, de har endast att följa instruktionerna i fördraget. Huvudmålet är att uppnå prisstabilitet, inte låg arbetslöshet eller ökad tillväxt. Även bankmännens långa mandatperiod och det faktum att de inte kan utses för en ny period är ägnat att förstärka oberoendet till politikerna. Det går heller inte att avsätta någon av bankmännen som inte har politikernas förtroende. Ett misstroende mot en ECB-ledamot kan endast komma från centralbanken själv. I en expertbilaga till EMU-utredningen, som leddes av professor Lars Calmfors, beskriver statsvetaren Jörgen Hermansson ECB-konstruktionen som "rigoröst utformad i syfte att hålla de folkvalda politikerna permanent utanför det penningpolitiska beslutsfattandet".
Bankmännen har också getts rätt att stifta lagar inom bankens behörig- hetsområde. Lagarna, förordningar som de kallas, gäller omedelbart i medlemsländerna och går före nationella lagar om de står i konflikt med varandra. I en demokrati stiftar de folkvalda lagarna. Det är en av demokratins grundprinciper. Om medborgarna inte är nöjda med de lagar som majoriteten i parlamentet stiftar, kan de i nästa val rösta fram en ny majoritet som antar nya lagar. Medborgarna väljer lagstiftare och utkräver sedan ansvar. Inom EMU finns det ingen möjlighet för medborgarna att ställa bankmännen till svars. Centralbanken kan också på eget initiativ yttra sig om sådant som den uppfattar skulle kunna hota prisstabilitetsmålet. Det kan gälla de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken och de offentliga finanserna men även arbetsmarknadens funktionssätt. Det senare kan exempelvis röra lönebildningen, arbetsrätten och fackföreningarnas ställning.
Tanken bakom en centralbank frikopplad från demokratin är att politiker ofta anses vara för "mjuka" och ta för stor hänsyn till väljaropinioner. Med en oberoende centralbank blir det svårare för en regering att stimulera ekonomin för att pressa tillbaka arbetslösheten. För att mer permanent kunna garantera normpolitiken och uppnå prisstabilitetsmålet är det därför nödvändigt att begränsa demokratins domäner. Den här ordningen kommer sannolikt att vara en källa till konflikter inom valutaunionen. Regeringar kan, speciellt inför ett val, i lägen med hög eller stigande arbetslöshet, frestas att gå utöver de tillåtna stabilitetsnormerna för att stimulera ekonomin.
Även om centralbanken skall företräda unionen i sin helhet, visar historien att olika valutasamarbeten har dominerats av ett eller ett par starka länder i centrum. Storbritannien var ledande under den klassiska guldmyntfoten, USA dominerade i Bretton Woods-systemet och ERM, EU:s växelkurs- samarbete, har i huvudsak lytt under tyska Bundesbank. Därför är det troligt att ECB inte kommer att ta någon större hänsyn till befolkningsmässigt små och geografiskt perifera länder. Skulle exempelvis Sverige och Finland vara i behov av sänkta räntor för att stimulera ekonomin, medan Tyskland och Frankrike skulle behöva en stramare politik med höjda räntor, är det troligt att de senare ländernas intressen i första hand kommer att tillgodoses. Det här visar vilka svårigheter som kan uppstå med valutaunionen. Olika länder kommer vid en och samma tidpunkt att vara i behov av olika politik, men det kommer bara att finnas en politik som skall gälla för samtliga länder.
EMU-konstruktionen och dess ekonomisk-politiska inriktning är mycket svår att förändra eftersom det krävs att fördraget ändras - alla länder måste vara överens. Hittills har inte ett enda land på ett seriöst sätt framfört att man vill förändra EMU.
Samtliga riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har röstat för en grundlagsändring för att EMU-anpassa riksbanken. Ett första beslut togs våren 1998, det andra beslutet är avsett att tas i höst. Riksbanken blir - om beslutet tas - politiskt oberoende och får inte ta råd och instruktioner från riksdag och regering. Den kommer att styras av en tjänstemannadirektion med sex medlemmar, som inom sig utser riksbanks- chef. Mandatperioden är sex år. Direktionen utses av riksbanksfullmäktige. Till skillnad mot tidigare fullmäktige, som deltagit i utformningen av penningpolitiken, kommer det nya fullmäktige endast att ha en kontrollerande funktion. Det kommer att vara näst intill omöjligt att avsätta riksbankschefen; exempelvis kan förändrade politiska styrkeförhållanden i riksdagen aldrig vara en grund för att tillsätta en ny riksbankschef. Precis som EMU-banken kommer huvudmålet för riksbanken vara att uppnå prisstabilitet. Det innebär att om arbetslösheten skulle sjunka och inflationen stiga en aning är det riksbankens skyldighet att höja räntan för att pressa ned inflationen även till priset av att arbetslösheten ökar igen - utan att politikerna kan komma med några invändningar.
Det är positivt att Sveriges statsminister och ett antal andra politiker i EU krävt sänkta räntor för att motverka en hotande stagnation i världsekonomin. Vi förutsätter att kravet också gäller den svenska räntan. Vi kan bara hoppas att ECB och de nationella centralbankerna i EU-länderna struntar i sina instruktioner och lyssnar på de berättigade kraven. Den logiska konse- kvensen av kraven borde nu vara att fempartiöverenskommelsen om riks- bankens ställning inte genomförs genom ett andra riksdagsbeslut och att Sverige med all kraft driver kravet på ändrade grundprinciper för den ekonomiska politiken i EU.
Konvergenskraven
För att länderna skall ha rätt att medverka i EMU har ett antal villkor satts upp. Det handlar om att länderna måste ha låg inflation, låg ränta, stabil växelkurs, lågt budgetunderskott och begränsad statsskuld. Däremot saknas andra viktiga ekonomiska mått, exempelvis tillväxt och låg arbetslöshet. Konvergenskraven har inneburit försämringar i välfärdssystemen i flertalet av EU-länderna och har bidragit till den massarbetslöshet som råder i Västeuropa i dag. Många ekonomer har ifrågasatt om konvergenskraven verkligen är relevanta för att bilda en valutaunion. Exempelvis har Paul Krugman, en välkänd amerikansk ekonom, menat att konvergenskraven är meningslösa för att bedöma om ett land är lämpligt att ingå i valutaunionen eller ej.
När planerna på EMU formulerades i Maastrichtfördraget i början på 1990-talet, var det efter en lång tid av högerdominans i det ekonomisk- politiska tänkandet i västvärlden. Den mer vänsterinriktade stimulans- politiken à la Keynes var så gott som helt ute som tänkbar praktisk politik. Därför var det mer eller mindre självklart att bygga vidare på de nyliberala och de så kallade monetaristiska doktrinerna när man skapade regelverket för valutaunionen. Regeringarna måste "disciplineras" att benhårt hålla sig till åtstramningsperspektivet i den ekonomiska politiken och fackföreningar och "välfärdsberoende" medborgare måste tuktas till återhållsamhet. Denna politik sammanföll med Tysklands, av historiska skäl, mycket starka inriktning på låg inflation. Helmut Kohl skulle aldrig ha gått med på att överge D-marken om inte prisstabilitetsmålet blivit den övergripande ledstjärnan vid utformandet av den ekonomiska politiken inom EMU.
Stabilitetspakten, som träder i kraft när den sista fasen av EMU inleds, innebär en förlängning av konvergenskraven med skillnaden att stabilitets- paktens budgetdisciplin är tuffare än konvergenskraven. Målet är att länderna skall ha en budget nära balans eller helst med överskott. För att målet skall uppnås finns en varnings- och sanktionskedja med, som man hoppas, "tillräckligt avskräckande verkan" för att budgetunderskottet aldrig skall överstiga 3 procent av BNP. Om så ändå sker i ett land, och underskottet inte korrigeras, kan landet i slutändan tvingas betala dryga böter till EU. Som högst kan böterna uppgå till 0,5 procent av BNP, för Sveriges del skulle det röra sig om cirka nio miljarder kronor. Stabilitetspakten gäller för samtliga EU-länder förutom att länder som står utanför euron inte kan bötfällas.
Att kvinnor i Sverige under lång tid har haft en hög förvärvsfrekvens beror inte i första hand på vår ambitiösa jämställdhetslagstiftning. En sådan finns i de flesta industriländer. Det som har varit avgörande för svenska kvinnors unika ställning är att där fanns ett utrymme för en växande offentlig sektor samt den politik som satte sysselsättningen främst och som bedrevs i Sverige efter andra världskriget och fram till 1990-talets början. Den offentliga sektorn - bl.a. barnomsorgen och äldrevården - har varit en förutsättning för kvinnors förvärvsarbete och samtidigt deras viktigaste arbetsmarknad. I EU är den ekonomiska politiken inte inriktad på full sysselsättning. Den åtstramningspolitik som ligger till grund för EMU är en bidragande orsak till att många kvinnor har förlorat sina jobb i den offentliga sektorn. Inom EU är man genomgående mer positiv till att länderna skär i utgifterna än att de bibehåller en hög skattenivå. På ett finansministermöte sommaren 1996 rekommenderades regeringen att skära i utgifterna "så att den offentliga sektorn och dess känslighet för makroekonomiska svängningar minskas" samt att försöka se till att "skattetrycket på hushåll och företag begränsas så mycket som möjligt". Rekommendationen är helt i linje med innehållet i stabilitetspakten.
Vänsterpartiet anser i likhet med den danske forskaren Torben M Andersens yttrande i en expertbilaga till EMU-utredningen, att med de strikta budgetkraven finns det "en risk att välfärdsstaten måste minska i omfattning". Det beror på att även vid en mindre ekonomisk nedgång kan budgetunderskottet lätt överskrida den tillåtna nivån. Utgifterna för den offentliga sektorn består vid en nedgång i allt väsentligt och ökar för vissa poster samtidigt som skatteinkomsterna faller. Andersen menar att om paktens krav skall uppnås måste den offentliga sektorn reformeras genom att beskattning och utgifter görs mindre konjunkturkänsliga. Det finns flera delar i EU:s ekonomiska politik som är ett hot mot den offentliga sektorn och kvinnornas möjligheter att arbeta. Den unikt höga förvärvsfrekvensen för kvinnor i Sverige kan, om det vill sig riktigt illa, visa sig ha varit endast en historisk parentes.
Optimalt valutaområde?
Ekonomer brukar hävda att ett s.k. optimalt valutaområde är en förutsättning för att en gemensam valuta skall fungera bra. Det innebär att länderna måste vara likartade i ekonomiskt hänseende. Näringsstrukturen och den ekonomiska utvecklingsgraden får inte skilja sig för mycket åt. Låg- och högkonjunkturerna måste sammanfalla i stor utsträckning. Handeln inom området måste vara hög i förhållande till handeln med länder utanför. Flexibla löner, framför allt nedåt, och att arbetskraften är beredd att flytta till andra delar av valutaområdet vid ekonomiska nedgångar, räknas också som viktiga förutsättningar för att en gemensam valuta skall fungera. Anledningen till att dessa villkor bör vara uppfyllda är att länder som går upp i en gemensam valuta förlorar viktiga ekonomisk-politiska medel för att hantera mer länderspecifika kriser. Ett av de viktigaste är att möjligheten att anpassa växelkursen försvinner. EU är inte ett speciellt bra område för en gemensam valuta. Skillnaderna mellan olika delar är antagligen allt för stora för att det skall fungera utan allvarliga störningar.
EMU-anhängare brukar peka på USA som ett exempel på att en valuta kan fungera i ett stort område. Men skillnaden mellan USA och EU är betydande. USA och dollarn har funnits under mycket lång tid. Språket, kulturen och medierna är till stor del gemensamma. Denna grund, och flera andra faktorer, gör att det är vanligt att flytta från en del av USA till en annan om en region drabbas av hög arbetslöshet. Lönerna är betydligt mer flexibla än vad de är inom EU. Många arbetar för mycket låg lön i så kallade hamburg- arvändarjobb. Man har också ett federalt system för överföring av resurser till drabbade områden. Risken att EMU kommer att fungera sämre är betydande eftersom flera av de faktorer som är viktiga för att en gemensam valuta skall fungera saknas i Europa.
Under flera århundraden har kronan pendlat mellan arrangemang med fast kurs och rörlig kurs. Under "normala" tider har riksbanken haft ambitionen att hålla en fast växelkurs, men olika ekonomiska kriser och yttre händelser har gjort att det varit nödvändigt att gå över till rörlig kurs. Är det då troligt med en framtid utan kriser? Nej, även framtiden kommer att innebära nya och oväntade störningar, det är bara omöjligt att säga när de kommer och på vilket sätt de kommer. Som historien visar kan man se på möjligheten att anpassa växelkursen som ett slags "nödfallsförsäkring". Vid ett EMU- medlemskap finns inte längre denna försäkring. Då måste kriser bemötas på annat sätt, vilket kan vara avsevärt svårare. Det var möjligheten att gå över till rörlig kurs som räddade Sverige hösten 1992 från att hamna i en ännu mycket värre situation än vad vi redan befann oss i.
Går Sverige in i EMU måste anpassningen ske på annat sätt än med hjälp av växelkursen. I huvudsak finns fyra möjligheter. Löneflexibilitet, arbets- kraftsomflyttning, sänkta arbetsgivaravgifter eller ett överstatligt stödsystem. Flexibla löner innebär i praktiken direkta lönesänkningar eller att lönerna åtminstone stiger långsammare än i viktiga konkurrentländer. En annan möjlighet är att arbetskraften flyttar till andra delar av valutaområdet vid svåra kriser. Inom nationalstaterna är det vanligt att arbetslösa flyttar till andra delar av landet om de erbjuds jobb. Men att flytta till ett annat land är något helt annat. Inom EU flyttar i dagsläget ungefär 0,1 procent av arbetskraften årligen till andra länder. Kanske kommer siffran att öka något framöver, men det är inte troligt att arbetskraftsomflyttning kommer att vara någon lösning på arbetslöshetskriser inom EMU. Av språkliga, sociala och kulturella skäl vill man stanna kvar där man är född och uppvuxen.
En tredje möjlighet att avvärja en kris är att genomföra en så kallad intern devalvering genom sänkta arbetsgivaravgifter i kombination med höjd moms eller andra köpkraftsindragande åtgärder. En annan möjlighet vore att bygga upp ett överstatligt stödsystem som överför resurser till drabbade områden. En sådan lösning förutsätter att åtminstone delar av finans- och skatte- politiken överförs till EU-nivå och/eller att de rikare länderna skulle behöva bidra med betydligt mer till den gemensamma budgeten än vad de gör i dag. Det troliga är att man försöker kombinera de här möjligheterna. Men det är svårt att tro att det kan fungera speciellt bra.
Händelserna hösten 1992 är ett exempel på hur en växelkursanpassning kan fungera. Våren året innan hade kronan knutits till ecun (EU:s teoretiska räkne- och redovisningsvaluta). När EU:s växelkurssamarbete, ERM, kollapsade under 1992-1993 drogs även kronan med i fallet. De höga räntor som krävdes för att försvara kronans värde mot spekulanternas attacker slog ut tiotusentals företag. I slutskedet var riksbanken så desperat att den höjde räntan till ofattbara 500 procent. Budgetunderskottet och statsskulden ökade kraftigt. Exporten gick allt sämre på grund av den övervärderade kronan. När kronan efter mycket prestige och svindlande kostnader släpptes fri i november 1992, var det den åtgärd som innebar att raset i sysselsättningen stannade av, att exporten började blomstra och att investeringarna åter sköt fart. I dag erkänner till och med de ivrigaste anhängarna av kronans koppling till ecun att återgången till en rörlig växelkurs var nödvändig för att hindra ekonomin från att hamna i en djup och långvarig depression. Det som hände 1992 visar hur riskabelt det kan vara att låsa växelkursen för gott, att inte kunna använda nödutgången vid en svår kris.
Erfarenheter från andra valutaunioner visar att en gemensam valuta svårligen fungerar utan stora omfördelningar av resurser från ekonomiskt gynnade till ekonomiskt missgynnade delar av valutaområdet. I USA, Kanada och Tyskland, alla förbundsstater, omfördelas en betydande del av nationalinkomsten genom federal regionalpolitik samt genom federala skatte- och bidragssystem. Mycket litet talar för att EU:s medlemsländer skall kunna enas om så stora omfördelningar mellan olika medlemsstater och ännu svårare lär det bli om ansökarländerna i Östeuropa kommer med. Om detta skall fungera utan extrema spänningar mellan olika delar av unionen förutsätter det därför att betydande delar av skatte- och finanspolitiken kan bedrivas inom en gemensam budget.
Ett alternativ till EMU - Europasamarbete för sysselsättning
En uthållig tillväxt förutsätter en finanspolitisk beredskap för att möta kommande konjunktursvängningar, både på nationell och mellanstatlig nivå. Det finns goda förutsättningar för ett mellanstatligt samarbete i Europa i syfte att skapa fler jobb och en socialt progressiv politik. Reglerna för den monetära unionen utgör däremot ett hinder för tillväxt och försvårar möjligheterna till ett samarbete för nya arbetstillfällen i Europa. Konvergenspolitiken har tvingat fram en ensidig inflationsbekämpning och en omotiverad finanspolitisk åtstramning i EU:s medlemsländer. Låg inflation och stabila offentliga finanser är viktiga ingredienser i en stark ekonomi. Men inflationsbekämpning som skapas genom nedmonterade offentliga trygghetssystem är ingen garanti för makroekonomisk stabilitet.
Den svenska ekonomiska politiken har på senare år i stor utsträckning präglats av konvergenskraven. Prisstabilitet och stram budgetpolitik har i praktiken - om än ej i retoriken - överordnats en politik för full syssel- sättning. Finanspolitiken har inriktats på att under de närmaste åren generera stora budgetöverskott som i sin tur skall användas för att snabbt amortera statsskulden. I själva verket har den svenska finanspolitiken varit mer stram än vad som motiveras av EMU. Sverige uppfyller redan kraven för medlemskap i EMU. Framöver måste den ekonomiska politiken i stället inriktas på att skapa förutsättningar för full sysselsättning. Ett ökat finanspolitiskt utrymme måste utnyttjas till att stimulera sysselsättning och tillväxt.
En samordnad finanspolitisk expansion motsvarande en procent av BNP skulle ge betydande tillväxt- och sysselsättningseffekter. Fördelen med ett mellanstatligt samarbete är att vi undviker de stora läckage som annars drabbar mindre och utrikeshandelsberoende länder som strävar efter att motverka arbetslösheten med en mer expansiv finanspolitik. Utrikeshandeln motsvarar mindre än 10 procent av BNP inom EU:s femton medlemsländer. Följaktligen skulle en finanspolitisk expansion kunna uppnå mycket hög effektivitetsgrad. Den sammanlagda bruttonationalprodukten i EU:s femton medlemsländer uppgår till ca 65 000 miljarder svenska kronor. Sveriges andel av EU:s BNP är ca 3 procent.
Tillväxttalen har varit låga i flertalet länder under senare år och legat långt under 1950- och 1960-talens höga nivåer. Både investeringar och konsumtion har minskat. Ett grundläggande problem ur tillväxtsynpunkt är att en trendmässigt mindre andel av BNP anslås till investeringar. Andelen har minskat med 3 procentenheter sedan 1960-talet. Minskade investeringar går på sikt ut över sysselsättning och välfärd. Under åren 1992 till 1996 var den genomsnittliga årliga tillväxten i EU-länderna 1,4 procent, vilket är helt otillräckligt om sysselsättningen skall kunna hävdas.
Vilka resultat skulle kunna uppnås om EU-länderna genomförde en samordnad finanspolitisk expansion för att motverka arbetslösheten? Det går att grovt säga något om utfallet med hjälp av den s.k. Heimdal-modellen som utvecklats vid Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i Köpenhamn. Beräkningarna utgår från en finanspolitisk expansion motsvarande 1 procent av BNP i EU:s tio största medlemsländer och visar ett mycket positivt utfall. Den ackumulerade effekten på BNP skulle vara 5,8 procent efter tre år, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxtökning med ca 1,8 procent. Sysselsättningen i Sverige skulle öka med 3,5 procent eller knappt 150 000 personer. Prisnivån skulle stiga med knappt 1 procent per år. Den negativa effekten på budgetsaldot skulle enbart bli 0,7 procent av BNP. Bytesbalansen skulle också försvagas med 1,1 procent. Alla dessa beräkningar är gjorda under antagande om fortsatt rörlig växelkurs och ett ökat arbetskraftsutbud.
Som ett resultat av denna relativt begränsade finanspolitiska expansion skulle närmare 5 miljoner arbetstillfällen kunna skapas i Europa under en treårsperiod. Genom att resursutnyttjandet förbättras ökar det ekonomiska utrymmet för insatser mot fattigdom och social utslagning. Politiken skulle kunna leda till en ny och positiv anda i ekonomin med fördelaktiga återverkningar på såväl investeringar som konsumtion.
Vi menar att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att snarast möjligt utarbeta förslag till hur ett mellanstatligt finanspolitiskt samarbete för att öka sysselsättningen och motverka arbetslösheten skulle kunna genomföras. Med den politiska tyngdpunktsförskjutning vänsterut som skett i flera EU-länder på senare tid borde det finnas goda utsikter till att ett sådant förslag kommer att bemötas positivt. Det finns inte heller någon brist på angelägna investeringsområden.
Mer långsiktigt förutsätter ett utvecklat mellanstatligt samarbete för att bekämpa arbetslösheten att stabilitetspakten och EMU:s principer revideras. I första hand skall de nya principerna öka möjligheterna att komma överens om att gemensamt driva en mer expansiv nationell finanspolitik och att penningpolitiken underordnas den samlade ekonomiska politiken. I de olika staterna skall då budgetmål - av den typ som präglar stabilitetspakten eller av den typ som finns i nu liggande budgetproposition - vara underordnade sysselsättningsmål. Vi föreslår att riksdagen som sin mening ger regeringen detta till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om att ett svenskt medlemskap i EMU skall avgöras i en folkomröstning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkomröstningen skall genomföras i samband med valet till EU-parlamentet 1999,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om opartiskhet och möjligheter att komma till tals inför ställningstagandet till EMU,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett mellanstatligt samarbete för ökad sysselsättning och om ett överordnat sysselsättningsmål.
Stockholm den 24 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Siv Holma (v) Johan Lönnroth (v)
Yrkanden (8)
- 1att riksdagen beslutar om att ett svenkt medlemskap i EMU skall avgöras i en folkomröstning
- Behandlas i
- 1att riksdagen beslutar om att ett svenkt medlemskap i EMU skall avgöras i en folkomröstning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkomröstningen skall genomföras i samband med valet till EU-parlamentet 1999
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkomröstningen skall genomföras i samband med valet till EU-parlamentet 1999
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om opartiskhet och möjligheter att komma till tals inför ställningstagandet till EMU
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om opartiskhet och möjligheter att komma till tals inför ställningstagandet till EMU
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett mellanstatligt samarbete för ökad sysselsättning och om ett överordnat sysselsättningsmål.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett mellanstatligt samarbete för ökad sysselsättning och om ett överordnat sysselsättningsmål.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.