Flexibel skolgång

Motion 2009/10:Ub434 av Michael Anefur och Emma Henriksson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flexibel skolgång, där utbildningens mål kan nås under både kortare och längre tid än nio skolår.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att läsa högskolekurser i gymnasieskolan.

Motivering

Sverige har en målstyrd skola där eleven ska uppnå vissa fastställda kunskapsmål för att erhålla godkänt betyg. Eftersom vi vet att barn tar in kunskap i olika takt borde också skolgången vara mer flexibel. Om de uppsatta målen uppnås efter nio skolår eller om det görs under åtta eller tio år borde vara av underordnad betydelse. Idag kan en elev hoppa över en klass men det är extremt ovanligt, och man kan verkligen ifrågasätta huruvida svenska elever är så likartade att i princip alla behöver just nio år på sig att uppnå kunskapsmålen.

Kristdemokraterna vill se en mer flexibel skolgång där det tillåts att gå snabbare framåt i undervisningen men där det också ses som naturligt att behöva mera tid för att uppnå målen. Eleverna ska få stöd att utvecklas och nå kunskapsmålen i sin egen takt. Mer tid för lärandet bör särskilt ges under de tidiga skolåren. Att upptäcka elever med inlärningssvårigheter så tidigt som möjligt är mycket viktigt. Det är också angeläget att stödja elever som kan nå kunskapsmålen i snabbare takt, och för dessa elever behövs också en pedagogisk stimulerande miljö. Sommarskola är ett bra exempel på hur elever kan uppnå både gymnasie- och högskolebehörighet i snabbare takt. En flexibel skolgång kräver en utvecklad pedagogisk lärandemiljö, där både elever, föräldrar och pedagoger är motiverade.

En elev kan under gymnasietiden ha särskild talang i vissa ämnen men ändå inte uppnå högskolebehörighet inom tre år. För dessa elever bör det vara möjligt att redan under gymnasietiden läsa högskolekurser. De högt ställda kraven på högskolebehörighet är viktiga för att säkerställa att elever kan slutföra sina studier, men det hindrar inte att en elev i förtid kan läsa in vissa högskolepoäng i ämnen som han eller hon har särskild talang för.

En del högskolor har tillsammans med gymnasieskolor möjliggjort för gymnasieelever att läsa ordinarie högskolekurser. Ibland sker undervisningen på högskolan och ibland sker den i gymnasieskolan. I det senare fallet kan det till exempel ske genom att innehållet i en högskolekurs placeras i en kurs på gymnasienivå. Kurserna tillgodoräknas eleven vid framtida högskolestudier. Detta är initiativ som borde implementeras på skolor i hela landet.

Stockholm den 22 september 2009

Michael Anefur (kd)

Emma Henriksson (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flexibel skolgång, där utbildningens mål kan nås under både kortare och längre tid än nio skolår.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att läsa högskolekurser i gymnasieskolan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.