EU:s jordbrukspolitik

Motion 2011/12:MJ206 av Ann-Kristine Johansson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-27
Numrering
2011-09-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samverkan i Norden kring framtida jordbrukspolitik.

Motivering

Den europeiska jordbrukspolitiken (CAP) har varit föremål för förändring de senaste årtiondena. Men de grundläggande målen för CAP som de uttrycktes i Romfördraget och senare i Lissabonfördraget har legat fast: ökad produktivitet i jordbruket, skälig levnadsstandard för jordbruksbefolkningen, stabila marknader, tryggad tillgång till livsmedel, skäliga livsmedelspriser. Politiken formades med såväl producenternas som konsumenternas bästa för ögonen även om konsumentaspekten under åren har glömts bort när CAP diskuteras.

CAP utgör 43 procent av EU:s budget, vilket utgör ca 1–1,5 procent av BNP utslagen på samtliga medlemsstater. Budgeten för jordbrukspolitik ligger därmed under de nivåer som varje medlemsstat satsade på sina jordbruk innan de gick med i Europeiska unionen.

2013 ska en ny version av den europiska jordbrukspolitiken genomföras och den pågående diskussionen om CAP:s framtid innebär ett vägval. De budgetrestriktioner som finns i ett finansiellt svagare Europa får helt klart konsekvenser för framtiden. Men med de utmaningar som Europa står inför är det viktigt att det även fortsättningsvis finns en stark gemensam jordbrukspolitik.

Den ska medverka till gemensamma lösningar som långsiktigt tryggar livsmedelssäkerheten för den europeiska befolkningen och samtidigt medverka till att säkra tillgången på livsmedel i takt med den ökade globala efterfrågan. Instabiliteten på marknaden visar hur viktigt det är att hålla livsmedelsförsörjningen intakt eller till och med få den att öka.

Samtidigt ska den gemensamma jordbrukspolitiken säkra att europeiska konsumenter får tillgång till livsmedel av hög kvalitet producerade på ett hållbart, djuretiskt sätt. Det är viktigt att sträva efter ett hållbart samhälle som säkrar öppna landskap, biologisk mångfald, tillgång till vatten och andra naturresurser. Det måste också vara prioriterat att möjliggöra livsmedelsproduktion i områden med tuffare odlingsbetingelser som medverkar till en levande landsbygd, arbetstillfällen och till ett rikare samhälle i alla delar av Europa. Dessutom behövs gemensamma satsningar på forskning och innovationer för att få ett mera effektivt, hållbart och resurssnålt jordbruk.

För första gången har även de nordiska länderna genom Nordiska rådet gett inspel till EU-kommissionens fortsatta arbete med reformeringen. Norden har mycket gemensamt och det finns stora vinster i att tillsammans driva på mot ett långsiktigt hållbart jordbruk med tydlig inriktning på stark djurskyddslagstiftning och god djurvälfärd. i Norden finns också områden med tuffa odlingsbetingelser och det är viktigt att säkra en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel även inom dessa områden.

Stockholm den 23 september 2011

Ann-Kristine Johansson (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samverkan i Norden kring framtida jordbrukspolitik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.