Europakorridoren

Motion 2003/04:T242 av Carina Hägg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förnyade studier av Europakorridoren ur en samhällsekonomisk och ekologisk synvinkel.

Motivering

Projektet Europakorridoren (Europabanan och Götalandsbanan) omfattar ett stort antal städer och regioner från Mälardalen till Tyskland. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för effektiva och väl fungerande transporter mellan Sverige och kontinenten. Effekterna bedöms bli positiva för både regional och långväga persontrafik, liksom för godstrafiken. Inte bara orterna utmed de nya spåren berörs. Trafiken får också stor betydelse för arbetsresor i ett stort område. En rad studier har gjorts som pekar på dessa positiva effekter.

Det råder bred enighet om att Sverige måste göra stora järnvägsinvesteringar för att utveckla transportsystemet och av regionalpolitiska skäl och miljöskäl. Vi menar att Europakorridoren är ett av de projekt som bör ha hög prioritet. Den uppfattningen delas tyvärr inte av Banverket. Det Banverket föreslår är att Götalandsbanan byggs. Det årtal som anges för när projektet ska vara klart är 2025. Däremot föreslår man att förverkligandet av Europabanan på sträckan Jönköping–Helsingborg–Köpenhamn–Hamburg skjuts på en obestämbar framtid.

Banverket hänvisar till studier som sägs visa att resandeunderlaget är litet och att intresset för projektet är svalt i andra berörda länder. Det finns dock andra studier som ger en helt annan och betydligt positivare bild av projektet. Järnvägsgruppen på KTH har gjort en studie som visar att Europakorridoren får följande effekter:

  • Mycket korta restider konkurrenskraftiga med flyg och bil i hela södra Sverige och till Danmark.

  • Regionförstoring både längs och utanför banan som är i särklass – hela södra Sverige blir kanske fem olika arbetsmarknader.

  • Ökar tillgängligheten mellan kontinenten och Sverige.

  • Avlastning av södra och västra stambanan ger större kapacitet för gods- och regionaltåg.

  • Möjliggör snabbgodståg som vidgar industrins marknad.

  • Ger betydande ökning av tågtrafiken och minskning av flyg-, bil- och busstrafik.

  • Bidrag därmed till en bättre miljö och ökad säkerhet.

  • Ger betydande samhällsekonomiska vinster, framför allt tidsvinster.

  • Kostar ca 50 miljader kronor i bana i Sverige och ger mycket god samhällsekonomisk lönsamhet.

  • Är en investering som blir långsiktigt hållbar både ekonomiskt och ekologiskt.

Det ambitiösa arbetet med projektet har nu bedrivits under relativt lång tid. Vi har följt det noga och har fått uppfattningen att det bör genomföras. Vi har respekt för Banverkets kompetens men uppenbarligen finns det andra studier som kommer till andra slutsatser. Regeringen bör därför göra förnyade studier, som innefattar ett samhällsekonomiskt perspektiv, en långsiktig transportpolitik, regional- och miljöpolitik, och därefter precisera tidpunkten när projektet kan påbörjas. I övervägandena måste projektet givetvis sättas in i sitt europeiska sammanhang.

Stockholm den 24 september 2003

Carina Hägg (s)

Margareta Sandgren (s)

Göte Wahlström (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förnyade studier av Europakorridoren ur en samhällsekonomisk och ekologisk synvinkel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.