Ett folkligt förankrat Europasamarbete

Motion 2006/07:K307 av Sven Bergström m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett smalare men vassare EU.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en genomgripande folklig debatt inför ett eventuellt godkännande av en ny EU-grundlag.

Motivering

För ett år sedan sade fransmännen och holländarna i folkomröstningar ett rungande nej till den föreslagna EU-grundlagen. De motsatte sig den maktkoncentration och centralisering som ett genomförande av grundlagen skulle innebära. Därmed borde dokumentet omedelbart ha förpassats till papperskorgen, eftersom EU:s regelverk kräver enhällighet när det gäller fördragsändringar.

I stället utlystes en ettårig ”tankepaus” för att ge möjlighet till reflexion över den uppkomna situationen. När detta år nu har gått till ända visar det sig att det har inneburit mycket paus men väldigt lite tanke.

Dåvarande statsministern Göran Persson rapporterade i juni inför riksdagen från det senaste EU-toppmötet och hävdade att det ”inte finns någon dramatik” när det gäller grundlagen. Tyskland ska under sitt ordförandeskap nästa år sammanställa en rapport om diskussionen i medlemsländerna, var­efter EU:s ledare hoppas kunna gå vidare med ratifikationen under 2008.

Att EU:s ledare inte följer det egna regelverket är upprörande. De hoppas uppenbarligen kunna övertala Frankrike och Nederländerna att säga ja till samma grundlag som deras väljare så entydigt röstat nej till efter parlamentsvalen i dessa länder nästa år. Men sådan maktarrogans fördjupar klyftan mellan medborgarna och den politiska eliten.

Just nu finns en unik möjlighet att börja bygga ett samarbete i Europa där medborgarna är delaktiga. Kloka ledare lyssnar och lär av misstag. Samarbetet i Europa är oerhört viktigt, men för att hålla i längden måste det vara förankrat i folkopinionen. Inte minst i Sverige finns en stark EU-kritisk opinion, vilket en färsk SCB-undersökning bekräftar. Kör EU-eliten blint vidare mot centralisering och statsbygge kan det sluta illa. I stället krävs en grundläggande reformering av samarbetet i Europa.

En nystart för det europeiska samarbetet med inriktningen smalare men vassare skulle kunna läggas upp ungefär så här:

  1. Dödförklara definitivt EU-grundlagen och utlys en bred, folklig debatt i hela Europa om hur det framtida samarbetet bör utformas. Utarbeta därefter ett förslag till ett i huvudsak mellanstatligt fördrag.

  2. Kraftsamla EU-samarbetet på gemensamma, gränsöverskridande frågor som handel, miljö, mänskliga rättigheter och brottsbekämpning. Gå systematiskt igenom de ungefär 100 000 sidorna EU-lagstiftning och pröva vilka delar av regelverket som kan avskaffas och vilka delar som kan återföras till medlemsländerna. Stärk de nationella parlamentens inflytande över samarbetet.

  3. Folkomrösta om framtida fördragsändringar eller ge frågan stort utrymme i en allmän valrörelse. Ett hållbart samarbete i Europa måste vara förankrat i folkopinionen.

I den svenska valrörelsen 2006 var det nästan helt tyst om EU-frågorna. Det är inget effektivt sätt att öka förståelsen för vikten av ett väl fungerande samarbete i det utvidgade EU. Vi är övertygade om att det hos svenska folket finns en stark sympati för ett nära samarbete mellan folk och nationer i Europa, men en kritisk inställning mot maktöverföring till Bryssel.

Med hänsyn till att EU-frågorna knappast berördes alls i den svenska valrörelsen är det rimligt att om ett förslag till godkännande av en ny EU-grundlag blir aktuell under denna mandatperiod måste denna fråga underställas medborgarna i en folkomröstning. Alternativt kan frågan skjutas till efter valet 2010, och då kan frågan i valrörelsen bli föremål för en genomgripande debatt och partierna kan tydligt deklarera sin inställning.

Stockholm den 26 oktober 2006

Sven Bergström (c)

Birgitta Sellén (c)

Åke Sandström (c)

Eva Selin Lindgren (c)

Per Lodenius (c)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett smalare men vassare EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en genomgripande folklig debatt inför ett eventuellt godkännande av en ny EU-grundlag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.