En reformerad taxinäring

Motion 2002/03:T530 av Anders Karlsson och Christin Nilsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samlade åtgärder för en reformerad och sanerad taxinäring.

En reformerad taxinäring

Taxinäringen avreglerades den 1 juli 1990. Syftet med avregleringen var i första hand att främja en sund konkurrens och att förbättra servicen till näringens kunder. Erfarenheterna efter tio år av avreglerad taxiverksamhet visar att avregleringen i flera avseenden skapat fler problem än den löst. Branschen präglas sålunda av en kraftig överetablering, dålig arbetsmiljö, ökande trafiksäkerhetsproblem på grund av undermåligt vagnparksunderhåll, svag lönsamhet sammanhängande med illojal konkurrens och en omfattande ekonomisk brottslighet. Den ekonomiska brottsligheten inom den yrkesmässiga trafiken beräknas uppgå till drygt tio miljarder kronor per år och har ytterligare tilltagit under senare år.

Införandet av klara regler i den yrkesmässiga trafiken är mot denna bakgrund enligt vår uppfattning nu högt påkallat för såväl yrkesutövarna, den anställda personalen, företagens kunder som samhället i dess helhet.

För att förbättra näringens yrkesmässiga villkor och funktion krävs i första hand

  • att den ekonomiska brottsligheten i den yrkesmässiga trafiken i möjligaste mån elimineras,

  • att kunden skall känna trygghet under taxitransporter,

  • att prisdumpning förhindras och att de anställda erhåller avtalsenliga löner,

  • att vagnparksunderhållet håller en sådan standard att trafiksäkerheten inte äventyras,

  • att anbudsförfaranden – vid uppköp av samhällsbetalda transporter – inte blir incitament till ekonomisk brottslighet.

För branschens fortlevnad och återställandet av en sund konkurrens erfordras i första hand konkreta åtgärder enligt följande:

  • Beställningscentral med obligatorisk anslutning av tillståndshavare.

  • Krafttag mot kriminalitet och fusk inom taxibranschen.

Beställningscentral

Beställningscentraler med obligatorisk anslutning av tillståndshavare bör införas i varje län där verksamheten bedrivs. Beställningscentralen skall vara utrustad med en trafikledningsfunktion som garanterar en god tillgänglighet till densamma och därtill anslutna fordon. Beställningscentralen skall legitimeras av nedan föreslagen yrkestrafiknämnd. Ansvarig på BC vandelsprövas. Centralen bör vidare tillsätta en reklamationsansvarig. I sitt remissvar till utredningen ”Kundvänligare taxi” – SOU 1999:60, uttalar Svenska Transportarbetareförbundet sitt fulla stöd för införande av en obligatorisk anslutning till beställningscentral. Förbundet konstaterar bl.a. att en sådan reform skulle innebära

  • ett enklare system för kunden att känna igen den beställningscentral han anlitat,

  • att kvaliteten på taxitjänsterna kommer att öka,

  • bättre kontroll av taxibranschen då beställningscentralen utövar kontroll över sina anslutna medlemmar,

  • att självsaneringen kommer att bli mycket verksam i taxibranschen och tillåta en sund konkurrens på lika villkor,

  • ökad säkerhet och betydande miljövinster.

Transportarbetareförbundet påpekar i sitt remissyttrande också att Danmark i Storköpenhamn har ett föredömligt system med bl.a. obligatorisk anslutning till BC. Det danska systemet visar att man med fördel kan särreglera i storstäder.

Krafttag mot kriminalitet och fusk inom taxibranschen

Förutom att fusket med vilotider, moms, skatter och arbetsgivaravgifter fortsätter att öka har polisen, främst i storstäderna, bl.a. i södra Sverige, stött på chaufförer som säljer smuggelsprit. Enligt en färsk SCB-undersökning gjord på uppdrag av TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd har 2 400 taxichaufförer utsatts för våld. Det handlar i de flesta fall om slag, sparkar eller knuffar. 200 har utsatts för vapenhot. Nära sju av tio taxiförare som besvarat en enkät anser att våldet har ökat de senaste fem åren (1994–1998). Fyra av tio taxiförare funderar på att sluta sitt jobb p.g.a. hot- och våldsriskerna. För att komma till rätta med problemen föreslår TYA bl.a. följande åtgärder:

  • Taxiföraren som trafiktjänsteman

  • Möjlighet till videoövervakning i taxifordon

  • Utbildning i bemötande vid konfliktsituationer

  • Installation av utrustning för positionsbestämning (GPS) med tillhörande larm

  • Säker och begränsad kontanthantering

Ett annat problem som i det här sammanhanget bör uppmärksammas är den tilltagande omfattningen av svarttaxiverksamhet. I södra Sverige är problemen med svarttaxiverksamhet och annan brottslighet närmast akuta. Kommuner som Malmö, Helsingborg och Landskrona är särskilt hårt drabbade. De senaste fem åren har nästan vart tionde taxibolag i Skåne ofrivilligt förlorat sina tillstånd sedan de gjort sig skyldiga till brottslighet. Misshandel, ekonomisk brottslighet, icke godkända taxibilar och brott mot vilobestämmelserna är några av orsakerna till att sammanlagt 90 taxibolag fått taxitillstånden indragna av länsstyrelsen sedan 1997.

Här kan Danmark tjäna som visst föredöme när det gäller åtgärder för att komma till rätta med svarttaxitrafiken. Den danska lagstiftningen går ut på att föraren av en personbefordran skall

  • veta namn och adress på personerna i bilen, annars döms man för svarttaxi,

  • ha släktband med personerna i bilen.

Undantag:

  • sjukdomstransport,

  • personbefordran utan ekonomiska anspråk.

Straff: Höga böter, körkortet kan bli indraget, fängelse enligt straffskalan vid återkommande brott samt möjlighet till beslag av fordonet.

Vid behandling av motion T352 vid förra riksmötet erinrade riksdagens trafikutskott om Taxiutredningens förslag om införande av s.k. tillståndspliktiga tömningscentraler som ett medel i kampen mot ekonomiskt fusk inom taxinäringen. I ett sådant system skulle innehavare av tillstånd till taxitrafik vara skyldiga att tömma all information från taxametrarna till särskilda tömningscentraler under myndighetstillsyn. Näringsministern uttalade i februari 2002 i ett frågesvar i riksdagen att han var för förslaget men konstaterade samtidigt att den närmare utformningen och författningsregleringen kräver närmare överväganden.

Vi anser att ytterligare åtgärder måste vidtas mot ekonomiska oegentligheter inom taxinäringen. Ett system med obligatoriska tömningscentraler kan härvid vara ett verksamt medel. Mot den bakgrunden välkomnar vi den positiva inställning till förslaget som näringsministern redovisat i riksdagen. Om regeringen vid den fortsatta beredningen skulle finna att systemet med tömningscentraler kan utformas på ett lagtekniskt och i övrigt lämpligt sätt utgår vi från att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag i ärendet.

Det krävs nu ett skyndsamt och samlat grepp om hela taxiproblematiken, svarttaxi, de samhällsekonomiska effekterna av avregleringen, brottsligheten i branschen, taxis plats i trafiksystemet m.m.

Stockholm den 23 oktober 2002

Anders Karlsson (s)

Christin Nilsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samlade åtgärder för en reformerad och sanerad taxinäring.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.