Till innehåll på sidan

En översyn av regelverket för rätten till tillfällig föräldrapenning

Motion 2022/23:1782 av Sofia Amloh m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-23
Granskad
2022-11-23
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätten till tillfällig föräldrapenning för föräldrar med vuxna hemmaboende barn med intellektuell funktionsnedsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regelverket för rätten till tillfällig föräldrapenning för föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning har behov att ses över. Det är en rättvisefråga.

Föräldrar med hemmaboende barn med intellektuell funktionsnedsättning har idag begränsningar i rätten till tillfällig föräldrapenning, något som försvårar deras liv. I dagens regelverk ges nämligen rätten till föräldrapenning endast till dess att personen med intellektuell funktionsnedsättning fyller 21 år, eller 23 år för den som fortfarande går i gymnasiesärskolan. Därefter finns det ingen möjlighet för vårdnadshavare att få ersättning om de behöver vara hemma och ta hand om vuxna barn som är hemma på grund av sjukdom.

Försäkringskassans regelverk skapar stora problem om och när personen med intellektuell funktionsnedsättning blir sjuk och behöver hjälp i hemmet. I regelverket finns nämligen ingen rätt att enligt lag ta ledigt från arbetet med ersättning från Försäkringskassan för föräldern som behöver vara hemma med den sjuke.

De möjligheter som återstår är att ta semester eller annan form av ledighet vilken inte är avsedd för ändamålet. Att utan framförhållning ta ut semester är inte heller enkelt inom många yrkeskategorier.

Nivån på den med intellektuell funktionsnedsättning kan ibland jämföras med ett litet barn. Ibland är den låg som på en fem- eller sjuårings nivå. Dessa människor har behov av stöttning och omsorg i hemmet och klarar inte av att vara ensamma hemma. Det nuvarande regelverket passar därför dåligt för många barn.

Under pandemin framkom dessutom ytterligare brister i regelverket. Det gäller till exempel i de följande fall:

  • Barnet är symptomfritt och föräldern/föräldrarna är symptomfri/a, men barnet tillhör riskgrupp.
  • För att undvika att smitta överförs från förälderns arbete/barnets förskola/barnets skola/barnets dagliga verksamhet (LSS).
  • Barnets gymnasieskola stängs och man har övergått till distansundervisning. Då behöver barnet stöttning för att klara av situationen i hemmet.
  • Den dagliga verksamheten stängs och barnet måste vara hemma även om det är friskt/symptomfritt.

Inget av dessa uppräknade exempel täcks in av de tillfälliga stöd som Försäkringskassan införde under pandemin.

Ibland måste någon få lite mer för att det ska bli rättvist. Mot bakgrund av dessa erfarenheter bör regelverket för rätten till tillfällig föräldrapenning för föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning ses över.

 

 

Sofia Amloh (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätten till tillfällig föräldrapenning för föräldrar med vuxna hemmaboende barn med intellektuell funktionsnedsättning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2022/23:SfU16
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.